Κιμ Γιονγκ Ουν: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για «συμβόλαια θανάτου» και «εμπόριο ναρκωτικών»

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος από την Πιονγκγιάνγκ δίνει συνέντευξη σε μεγάλο διεθνές μέσο.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για «συμβόλαια θανάτου» και «εμπόριο ναρκωτικών»

Σοκάρουν όσα αποκαλύπτει για τον Κιμ Γιονγκ Ουν και το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών που αυτομόλησε και πλέον ζει στη Σεούλ. Τρόμος, ναρκωτικά και όπλα, αυτό είναι το τρίπτυχο μέσω του οποίου ασκεί την εξουσία του ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, όπως αποκαλύπτει ο Κικ Κουκ-Σονγκ σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Κιμ Κουκ Σονγκ, όπως φέρεται να ονομάζεται, υπηρέτησε επί 30 χρόνια στις μυστικές υπηρεσίες της Βορείου Κορέας. Οι μυστικές υπηρεσίες ήταν τα αυτιά, τα μάτια και ο εγκέφαλος του ανώτατου ηγέτη, είπε ο πρώην συνταγματάρχης στην αποκλειστική του συνέντευξη στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος από την Πιονγκγιάνγκ δίνει συνέντευξη σε μεγάλο διεθνές μέσο.

Υποστήριξε ότι κράτησε κρυφά τα μυστικά, έστειλε εκτελεστές να σκοτώσουν τους επικριτές τους και «έχτισε» και παράνομο εργαστήριο ναρκωτικών για να βοηθήσει στη συγκέντρωση «επαναστατικών» κεφαλαίων. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον εαυτό τους ως τον «πιο κόκκινο από τους κόκκινους», αφοσιωμένο κομμουνιστή, υπηρέτη του καθεστώτος.

Αλλά, όπως ξεκαθάρισε, η ιεραρχία και η πίστη δεν εγγυώνται την ασφάλεια στη Βόρεια Κορέα. Το 2014 αναγκάστηκε να αυτομολήσει για να σώσει τη ζωή του και έκτοτε ζει στη Σεούλ όπου εργάζεται στις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Περιγράφει την ηγεσία της Βόρειας Κορέας απελπισμένη να βγάλει χρήματα με κάθε δυνατό τρόπο, από διακίνηση ναρκωτικών στην πώληση όπλων σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Μίλησε, επίσης, για τη στρατηγική πίσω από τις αποφάσεις της ηγεσίας της Πιονγκγιάνγκ, τις επιθέσεις του καθεστώτος στη Νότια Κορέα και ακόμη ισχυρίστηκε ότι τα κατασκοπευτικά δίκτυα αλλά και τα δίκτυα του κυβερνοχώρου μπορούν να φθάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το BBC επισημαίνει ότι δεν κατόρθωσε να διασταυρώσει από ανεξάρτητες πηγές τις δηλώσεις του, αλλά κατάφερε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του, όσο αυτό ήταν δυνατό, και βρήκε στοιχεία που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Τρομοκρατική ομάδα

Ο Κιμ Κουκ-Σονγκ, στα τελευταία χρόνια που υπηρετούσε στην κορυφαία μονάδα πληροφοριών της Βορείου Κορέας, κατάφερε να έχει μια πρώτη εικόνα για τον νεαρό ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του. Περιγράφει έναν άνδρα ανυπόμονο να αποδείξει ότι είναι «πολεμιστής».

Η Βόρεια Κορέα ίδρυσε μία νέα υπηρεσία κατασκοπείας που ονομάζεται Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης, το 2009, την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν προετοιμαζόταν για να διαδεχθει τον πατέρα του, ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό. Αρχηγός της νέας υπηρεσίας ήταν ο Κιμ Γιονγκ-σολ που παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο έμπιστους βοηθούς του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο συνταγματάρχης είπε στο BBC ότι τον Μάιο του 2009, τος δόθηκε εντολή να συγκροτήσουν «τρομοκρατική ομάδα» για να σκοτώσουν έναν πρώην αξιωματούχο της Βορείου Κορέας που είχε αυτομολήσει στον Νότο το 1997. «Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν μία πράξη να ικανοποιήσει τον ανώτατο ηγέτη, δηλαδή τον πατέρα του. Μία “τρομοκρατική ομάδα” συγκροτήθηκε για να εκτελέσει τον Χουάνγκ Γιανγκ-γιοπ στα κρυφά. Προσωπικά εγώ τη διηύθυνα και πραγματοποίησα το έργο» τόνισε ο Κιμ Κουκ-Σονγκ.

Ο Χουάνγκ-Γιανγκ-γιοπ ήταν κάποτε ένας από τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους της χώρας. Υπήρξε ο βασικός αρχιτέκτονας της πολιτικής της Βορείου Κορέας. Ποτέ δεν του συγχώρεσαν ότι αυτομόλησε στον Νότο το 1997. Όταν βρέθηκε στη Σεούλ έγινε επικριτής του καθεστώτος και η οικογένεια Κιμ ήθελε εκδίκηση.

Όμως, η δολοφονική απόπειρα το 2009 απέτυχε, ενώ συνελήφθησαν και κρατούνται ακόμη σε φυλακή στη Νότια Κορέα δύο λοχαγοί που συμμετείχαν. Η Πιονγκγιάνγκ πάντα αρνείται την εμπλοκή και υποστηρίζει ότι η Νότια Κορέα έστησε την απόπειρα δολοφονίας.

«Στη Βόρεια Κορέα, η τρομοκρατία είναι πολιτικό εργαλείο, που προστατεύει το κύρος του Κιμ Γιονγκ-ιλ και του Κιμ Γιονγκ-ουν. Αυτή η απόπειρα ήταν ένα δώρο για να αποδείξει ο διάδοχος την αφοσίωσή του σε έναν σπουδαίο ηγέτη», σημείωσε ο Κιμ Κουκ-Σονγκ.

Έναν χρόνο μετά, το 2010, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Νότιας Κορέας βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από τορπίλη. Σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται την εμπλοκή της. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, δεκάδες βολές πυροβολικού της Βόρειας Κορέας έπληξαν το νησί Ιονπιόνγκ της Νότιας Κορέας. Δύο στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν.

Υπήρξε έντονη συζήτηση για το ποιος διέταξε την επίθεση. Ο ίδιος ο Κιμ λέει ότι δεν ενεπλάκη ευθέως στις επιχειρήσεις στο πλοίο ή το νησί Ιονπιόνγκ αλλά ήταν κάτι που δεν ήταν μυστικό ανάμεσα στους αξιωματικούς και ήταν κάτι για το οποίο υπερηφανεύονταν. Και αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε εντολή άνωθεν, επεσήμανε ο συνταγματάρχης.

«Στη Βόρεια Κορέα ακόμη και για να κατασκευαστεί δρόμος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άμεση έγκριση από τον ανώτατο ηγέτη. Η βύθιση του πλοίου ή η επίθεση στο νησί δεν είναι ένα πράγμα που μπορεί να γίνει από υφιστάμενους. “Αυτού του είδους η στρατιωτική επιχείρηση σχεδιάζεται και εκτελείται με ειδικές εντολές του Κιμ Γιονγκ Ουν. Είναι επίτευγμα» επεσήμανε ο συνταγματάρχης.

Κατάσκοπος στον Μπλε Οίκο

Ο Κιμ αναφέρει ότι μία από τις ευθύνες του ήταν να αναπτύξει στρατηγικές για να αντιμετωπίσει τη Νότια Κορέα. “Στόχος ήταν η πολιτική υποτέλεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κατηύθυνα κατασκόπους στη Νότια Κορέα και έκανα επιχειρησιακές αποστολές μέσω αυτών. Πολλές περιπτώσεις” είπε και έδωσε ένα παράδειγμα:

«Υπήρχε μια περίπτωση όπου ένας Βορειοκορεάτης πράκτορας εργαζόταν στο Προεδρικό Γραφείο στη Νότια Κορέα και επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα με ασφάλεια. Αυτό ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφού εργάστηκε στον Μπλε Οίκο (το Προεδρικό Γραφείο της Νότιας Κορέας) για πέντε έως έξι χρόνια, επέστρεψε με ασφάλεια και εργάστηκε σε Γραφείο του Εργατικού Κόμματος.

Μπορώ να σας πω ότι οι Βορειοκορεάτες λειτουργοί διαδραματίζουν ενεργό ρόλο σε διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας, καθώς και σε σημαντικά ιδρύματα στη Νότια Κορέα».

Ναρκωτικά για τα δολάρια

Όταν ο Κιμ Κουκ Σονγκ ήταν στο τμήμα επιχειρήσεων δέχθηκε εντολή να συγκεντρώσει «επαναστατικά κεφάλαια» για τον ανώτατο ηγέτη. Αυτό σήμαινε παράνομα ναρκωτικά. «Η παραγωγή ναρκωτικών στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ιλ κορυφώθηκε στη διάρκεια του λιμού της Βόρειας Κορέας. «Όταν μου ανέθεσαν την αποστολή, έφερα τρεις αλλοδαπούς στη Βόρεια Κορέα, δημιούργησα μια βάση παραγωγή στο κέντρο εκπαίδευσης του γραφείου συνδέσμων 115 του Εργατικού Κόμματος και κάναμε παραγωγή ναρκωτικών. Ήταν κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Στη συνέχεια θα μπορούσαμε να το εξαργυρώσουμε σε δολάρια για να το παρουσιάσουμε στον Κιμ Γιονγκ Ιλ».

Γιατί αυτομόλησε

Αφού ανέλαβε την εξουσία το 2011 ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να καταδιώξει όσους ο ίδιος θεωρούσε απειλή, περιλαμβανομένου και του ίδιου του θείου του Γιανγκ Σονγκ-θαεκ. Όλοι θεωρούσαν ότι αυτός ήταν ο ντεφάκτο ηγέτης της Βορείου Κορέας όσο έφθινε η υγεία του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Το όνομα του Γιανγκ Σονγκ-θαεκ ήταν πιο διαδεδομένο από αυτό του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τα κρατικά Μέσα μετέδωσαν ότι ο Γιανγκ εκτελέστηκε τον Δεκέμβριο του 2013. «Αμέσως ένιωσα τον κίνδυνο. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να ζω στη Βόρεια Κορέα» είπε ο Κιμ, που ήταν στο εξωτερικό όταν έμαθε τα νέα της εκτέλεσης από την εφημερίδα. Αποφάσισε να αυτομολήσει με την οικογένειά του στη Νότια Κορέα.

Άσχημη η οικονομική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα – Τι ζήτησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε αξιωματούχους της χώρας να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών μπροστά στην “άσχημη” οικονομική κατάσταση, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτώντας την επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος της χώρας.

Καλλιτεχνικές παραστάσεις, γκαλά και σόου με πυροτεχνήματα έγιναν χθες στην Πιονγκγιάνγκ για να εορταστεί η 76η επέτειος από την ίδρυση του Κόμματος Εργατών Κορέας, αλλά δεν αναφέρθηκε κάποια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, που συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η οικονομία της Βόρειας Κορέος έχει πληγεί από χρόνια κυρώσεων αναφορικά με τα πυρηνικά και οπλικά της προγράμματα, ενώ οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έχουν επίσης προκαλέσει επιπτώσεις.

Οι πιο ευπαθείς πολίτες της χώρας κινδυνεύουν με λιμοκτονία αφού η Βόρεια Κορέα απομονώθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 και η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση μπορεί να μετατραπεί σε κρίση, ανέφερε ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση που είδε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα «τεράστιο έργο για την προσαρμογή και ανάπτυξη της κρατικής οικονομίας» και την εκπλήρωση των οικονομικών στόχων που ορίστηκαν στις πρόσφατες κομματικές και κυβερνητικές συνεδριάσεις, ανέφερε ο Κιμ σε ανακοίνωση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο μόνος τρόπος για να προωθήσουμε δυναμικά αυτό το πρωτόγνωρο, κρίσιμο έργο παρά την άσχημη κατάσταση είναι ολόκληρο το κόμμα να είναι ενωμένο», δήλωσε, χωρίς να κάνει αναφορά στην πολιτική αντιπαράθεση για τα πυρηνικά όπλα της χώρας.

Οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να επιδιώκουν προνόμια και ευνοϊκή μεταχείριση και «θα πρέπει να εξετάζουν εάν το έργο τους καταπατά τα συμφέροντα του λαού ή προκαλεί προβλήματα στον λαό», δήλωσε ο Κιμ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τον Κιμ να απευθύνεται σε μια αίθουσα γεμάτη με αξιωματούχους, ντυμένους με σκούρα ρούχα, χωρίς να είναι ιδιαίτερα εμφανή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, μάσκες ή άλλα μέτρα κατά της COVID-19.

Η χώρα δεν έχει αναφέρει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού αλλά έχει επιβάλει αυστηρό κλείσιμο των συνόρων, περιορισμούς στις μετακινήσεις και άλλα μέτρα.

Η κρατική τηλεόραση μετάδωσε εικόνες με νέους ανθρώπους να παρακολουθούν το γκαλά και άλλους να αφήνουν λουλούδια στα αγάλματα προηγούμενων ηγετών της χώρας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Πέμπτη την κυβέρνηση του Κιμ ότι είναι κυρίως υπεύθυνη για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

«Το καθεστώς συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τους δικούς του πολίτες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, να εκτρέπει πόρους από τους πολίτες της χώρας για να κατασκευάσει το παράνομο πρόγραμμα (όπλων μαζικής καταστροφής) και βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις σε ενημέρωση στην Ουάσινγκτον, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ