ΚΙΝΑΛ Αχαΐας: Ποιοι είναι με ποιον υποψήφιο αρχηγό – Ονόματα και τάσεις

Η «Πελοπόννησος» επιχειρεί μια πρώτη ανάγνωση προσώπων, ομάδων και βολιδοσκοπήσεων τάσεων ή συμπεριφορών, σε μια χρονική στιγμή που όλα είναι ακόμα ρευστά και μεταβαλλόμενα μέχρι την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.

ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης στην κούρσα της ηγεσίας

Σε φάση έντονων εσωκομματικών ζυμώσεων έχει εισέλθει, για τα καλά, το Κίνημα Αλλαγής, αφού βάσει καταστατικού τελεί πλέον και επισήμως σε προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της παράταξης, με τη συμπλήρωση στη θέση αυτή (το Νοέμβριο) 4 χρόνων από τη νίκη της νυν προέδρου Φώφης Γεννηματά.

Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ θα συνεδριάσει και θα εξετάσει την εισήγηση του πολιτικού συμβουλίου, ώστε ν’ αποφασίσει τον τρόπο που θα εκλεγεί η νέα ηγεσία.

Στόχος, λέγεται πως είναι η εσωτερική εκλογική διαδικασία να ξεπεράσει σε συμμετοχή μελών τους 200.000 ψηφοφόρους του 2017 κι έτσι, σε καμία περίπτωση, ο νικητής στις πανελλαδικές κάλπες να έχει τη λεγόμενη πολιτική νομιμοποίηση από τη βάση και να μην αμφισβητηθεί η δυναμική του, αντιθέτως μέσα από μια πλατιά προσέλευση να έχει αέρα πνοής και δυναμική εκκίνηση για μια πορεία που θα φέρει αύξηση ποσοστών και αυτονομία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Μέχρι τώρα, τρεις είναι αυτοί που επισήμως διεκδικούν την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά, που θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών Ανδρέας Λοβέδρος και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Δύο ακόμα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις υποψηφιότητές τους, οι πρώην υπουργοί Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης.

Στην Αχαΐα, με παραδοσιακά έντονο παραταξιακό στίγμα στον χώρο του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ, οι κινήσεις των τριών επιτελείων, αλλά και των οργανωμένων στελεχών, μελών και αυτοδιοικητικών του κόμματος, είναι πλέον ευδιάκρτιες, οι πιο πολλές όμως στο παρασκήνιο, αρκετές ωστόσο για την έκβαση κάποιων πρώτων συμπερασμάτων που αφορούν στη δυναμική των ήδη υποψηφίων αρχηγών, αλλά και τους στόχους που επιδιώκουν σε έναν νομό «ορόσημο».

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επιχειρεί μια πρώτη ανάγνωση προσώπων και ομάδων, αλλά και βολιδοσκοπήσεων τάσεων ή συμπεριφορών, που δεν έχουν κοινή αποδοχή. Ωστόσο, όλα είναι ακόμα πολύ ρευστά και μεταβαλλόμενα ανά πάσα στιγμή, μέχρι και την ημέρα της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης.

 

Οι μεγάλες απώλειες της Γεννηματά

Σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές του 2017, εξαρχής, η Φώφη Γεννηματά, καταγράφει στην Αχαΐα δύο μεγάλες απώλειες. Τον τ. βουλευτή Αχαΐας Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και τον μετέπειτα υποψήφιο δήμαρχο Πατρέων και τ. δήμαρχο Ωλενίας Γρηγόρη Αλεξόπουλο. Σήμερα ο μεν πρώτος – δραστηριοποιούμενος ενεργά στην Αθήνα – έχει πάρει δημόσια θέση υπέρ του υποψηφίου Ανδρέα Λοβέρδου, ο δε δεύτερος έχει ταχθεί επίσης ενεργά στο πλευρό του κρητικού διεκδικητή της αρχηγίας Νίκου Ανδρουλάκη. Και οι δύο πιστεύουν ότι με τις επιλογές τους το κόμμα μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να αποτελέσει και πάλι έναν σοβαρό πλειοψηφικό προοδευτικό πόλο στην πολιτική σκηνή.

 

Το δυναμικό «μπλοκ» Ανδρουλάκη

Το «στρατόπεδο» του Νίκου Ανδρουλάκη φαντάζει, αυτή τη στιγμή, ως το πιο ισχυρό στην Αχαΐα. Πέραν της στήριξης του αυτοδιοικητικού Γρηγόρη Αλεξόπουλου, στους ένθερμους υποστηρικτές του, μετά βεβαιότητας, είναι: ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αχαΐας – δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μοίραλης (με όλη σχεδόν τη νομαρχιακή επιτροπή), ο πολιτευτής (Βοιωτίας) Αρης Καρβούνης (οι οποίοι ήσαν με την κ. Γεννηματά), ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Αχαΐας Γραβρίλης Χαραζίδης και το μέλος της ΝΕ – γγ ΕΣΗΕΠΗΝ Γιώργος Καρβουνιάρης (ήδη από το 2017) και τα επίσης μέλη της ΝΕ Γιάννης Μαντάς και Βαγγέλης Τσιώτσης. Θετικά προσκείμενοι και όχι «φωναχτά» με τον Ν. Ανδρουλάκη φέρονται οι: Περικλής Φλωρόπουλος (από Γερουλάνο) και τα μέλη της ΝΕ: Δημήτρης Δημακόπουλος, Νίκος Λύρας, Χρήστος Οικονόμου (υπέρ Γεννηματά το 2017) και Γιώργος Παπασταθόπουλος. Επικρατέστερο επιχείρημά τους είναι η αλλαγή, η ανανέωση, η αποδοχή στη νέα γενιά, η δυναμική διείσδυσης, η πολιτική ψυχραιμία και το ενωτικό προφίλ του Ν. Ανδρουλάκη. Ο ίδιος αναμένεται στην περιοχή μετά τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο οι στενοί του συνεργάτες Ανδρέας Σπυρόπουλος και Γρηγόρης Φελώνης κάνουν συχνά επαφές με στελέχη σε Αχαΐα και Ηλεία.

 

Η δυναμική του Λοβέρδου

Ο Πατρινός στην καταγωγή Ανδρέας Λοβέρδος, κατά γενική εσωκομματική ομολογία, θα έχει στην Αχαΐα μεγάλη δυναμική, αφού ήδη πολλοί είναι αυτοί που τον υποστηρίζουν. Ανάμεσά τους μπορεί κανείς να διακρίνει τον τ. υπ. βουλευτή και τ. αντιδήμαρχο Πάτρας Δημήτρη Πεφάνη, τον δικηγόρο και τ. αυτοδιοικητικό Γιώργο Βγενόπουλο, τον δικηγόρο Γιάννη Κούτση κ.ά. Θετικά βλέπει την υποψηφιότητά του ο τ. βολευτής και νομάρχης Δ.Κατσικόπουλος – αλλά δεν μπορεί να χρεωθεί στο «στρατόπεδο» Λοβέρδου – το ίδιο και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, αλλά όχι μετά βεβαιότητας.

 

Οι ανατρεπτικοί «Παπανδρεϊκοί» και οι ανένταχτοι

  • Γρίφο αποτελεί, προς το παρόν, η στάση που θα τηρήσουν οι λεγόμενοι «Παπανδρεϊκοί». Αν αυτοί οι οποίοι συμπορεύονται με τον πρ. πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, επιλέξουν και πάλι να στηρίξουν τη Φώφη Γεννηματά, τότε είναι δυνατόν να σώσουν την παρτίδα για τη σημερινή αρχηγό, κινούμενοι ανατρεπτικά υπέρ της σε τοπικό επίπεδο. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι: ο πρ. περιφερειάρχης Αποστόλης Κατσιφάρας, ο γραμματέας της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Αχαΐας Γιώργος Αθανασόπουλος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Γιώργος Αγγελόπουλος, Κώστας Καρπέτας, Δημήτρης Δριβίλας κ.ά., ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος και τα μέλη της ΝΕ Γιώργος Παπασταθόπουλος και Γιώργος Ρούσσος.
  • Ανένταχτοι – και πιθανά μέχρι τέλους – είναι οι δήμαρχοι: Θανάσης Παπαδόπουλος (βλέπει θετικά τον Λοβέρδο), Θεόδωρος Μπαρής (βλέπει θετικά τον Ν. Ανδρουλάκη) και Σπύρος Μυλωνάς, του οποίου είναι άγνωστες οι προτιμήσεις, το ίδιο και του προκατόχου του Χρήστου Νικολάου. Σ’ αυτούς να προστεθούν, ο τ. βουλευτής – νυν περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κατσικόπουλος και τα μέλη της μέλη της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Αχαΐας: Ιωάννα Καράπαππα, Γιάννης Λάζαρης, Δημήτρης Δημακόπουλος, Νίκος Λύρας, Χρήστος Οικονόμου, Κώστας Χριστόπουλος και Χρήστος Χριστόπουλος.
  • Με τον Παύλο Γερουλάνο, εφόσον κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος, είναι ανοιχτά μαζί του ο προερχόμενος από το «Μέρα 25» υπ. βουλευτής Αχαΐας Αρης Παναγόπουλος.
Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

received 1885910364909175
3406528
sunelaban epi topou ton adeksio listi tis trapezas.w hr
RAPID TEST ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ