Κινεζικός πύραυλος: Λήξη συναγερμού για την Ελλάδα – Ποια η πορεία του

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κόσμος αναφορικά την επικείμενη πιθανή πτώση τμημάτων του τεράστιου κινεζικού πυραύλου Long March 5B στη Γη, χωρίς ωστόσο η Ελλάδα να τίθεται σε κάποιο κίνδυνο.

Κινεζικός πύραυλος: Λήξη συναγερμού για την Ελλάδα - Ποια η πορεία του

Με νέα ενημέρωση από το EU-SST, ο συναγερμός για την Ελλάδα έληξε, ενώ εκτιμάται την ώρα κατά την οποία ο κινεζικός πύραυλος θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα.

Κινέζικος πύραυλος: Πλησιάζει χρονικά η συντριβή – Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κόσμος αναφορικά την επικείμενη πιθανή πτώση τμημάτων του τεράστιου κινεζικού πυραύλου Long March 5B (CZ-5B) στη Γη, χωρίς ωστόσο η Ελλάδα να τίθεται σε κάποιο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου «μπορεί να επανεισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο, στο διάστημα μεταξύ της 30ης και 31ης Ιουλίου.

Ωστόσο, ο συναγερμός έληξε για την Ελλάδα, περίπου στις 20:00 του Σαββάτου, αφού επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που είχε δώσει νωρίτερα στο iefimerida.gr ο διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Σπύρος Βασιλάκος. Πράγματι, πριν από λίγο ο αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας EUSST ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα πέσουν μεταξύ ινδικού κ ειρηνικού ωκεανού. Η πτώση εκτιμάται πως θα συμβεί στις 20:24 ώρα Ελλάδος, με απόκλιση +-58 λεπτών.

Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο με έδρα την Καλιφόρνια, ο κινεζικός πύραυλος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στις 20:08 (ώρα Ελλάδας), με απόκλιση ±1 ώρας.

Ο χάρτης της εκτίμησης

Ο κινεζικός πύραυλος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο EASA, έχει μια μάζα που υπολογίζεται σε 17 έως και 22 τόνους, «κάτι που τον καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που επιστρέφουν στη Γη τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση».

Ο EASA τόνισε στην ίδια προειδοποίηση ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το ακριβές σημείο που θα «πέσουν» τα συντρίμμια -κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν την επανείσοδο. Ωστόσο, έδωσε νωρίτερα ένα «παράθυρο» συντεταγμένων αναφέροντας και την Ελλάδα στις χώρες που μπορεί να επηρεαστούν, αν και έπειτα έληξε ο συναγερμός, όπως προαναφέρθηκε.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του EU-SST, φαίνεται ότι τα τμήματα του πυραύλου θα πέσουν σε άλλο γεωγραφικό πλάτος και έτσι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη λίστα των πιθανών σημείων πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, τα συντρίμμια ενδέχεται να πέσουν σε μία μεγάλη περιοχή που αποτελείται από τμήματα πολλών χωρών του κόσμου. Μπορείτε να δείτε την εκτίμηση της εταιρείας στον παρακάτω χάρτη, όπου η μπλε και η κίτρινη γραμμή απεικονίζουν τα πιθανά σημεία επανεισόδου του πυραύλου στην ατμόσφαιρα της Γής.

Κινεζικός πύραυλος: Λήξη συναγερμού για την Ελλάδα - Ποια η πορεία του
«Πιθανές τοποθεσίες επανεισόδου βρίσκονται οπουδήποτε κατά μήκος του μπλε και κίτρινου χρώματος. Οι περιοχές που δεν βρίσκονται κάτω από τις γραμμές δεν εκτίθενται στα συντρίμμια», γράφει η εταιρεία.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ