Κινήσεις διεύρυνσης από το «Δίκτυο Οινοξένεια»: Συναίνεση για τη Μαυροδάφνη

Αναζητείται συμφωνία και κοινό πλαίσιο δράσης – Διάλογος για την γλυκιά και ξηρή ποικιλία

 

Οινοξένεια Βαγγέλης Παπαδάκης, Αγγελος Ρούβαλης, Φωκίων Ζαϊμης.

Σημαντικά συμπεράσματα, νέα δεδομένα και πρωτοβουλίες που αφορούν την ξακουστή ερυθρή ποικιλία αμπέλου της Πάτρας και όλης της Δυτικής Ελλάδας Μαυροδάφνη, βγήκαν από την ημερίδα που διοργάνωσε την Δευτέρα 20 Μαΐου στα ιστορικά κτίρια της Achaia Clauss στην Πάτρα, το Δίκτυο Ποιότητας «Οινοξένεια», με συν διοργανωτές το Πανεπιστήμιο Πατρών (στα πλαίσια του έργου Interreg Europe SMEOrigin) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στόχος της ημερίδας που τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήταν η συζήτηση των τελευταίων επιστημονικών, τεχνολογικών και εμπορικών εξελίξεων που αφορούν την ποικιλία Μαυροδάφνη, καθώς και την προσαρμογή των νομοθετικών πλαισίων για την προώθησή της, συνολικά στην αγορά.
Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, οινολόγοι, γεωπόνοι, νομικοί και επαγγελματίες του κλάδου και με βάση τις εισηγήσεις που έγιναν και τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για το μέλλον της ποικιλίας Μαυροδάφνης.

Προέκυψε πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί με αίτηση της Ελλάδος να περιλάβει την ποικιλία Μαυροδάφνη στο παράρτημα ποικιλιών που θα δύνανται να αναγράφονται σε ετικέτες οίνων και πέραν των δύο γλυκών οίνων ΠΟΠ (και μόνον για τη χώρα μας).

Οι ξηροί οίνοι από την ποικιλία Μαυροδάφνη συναντούν επίσης παγκόσμια προτίμηση και τιμές που υπερβαίνουν πολλές φορές αυτές των γλυκών.

Οι γλυκείς οίνοι της Μαυροδάφνης για να ανατρέψουν την εμπορική υποβάθμισή τους, απαιτούν τη διεπαγγελματική συνεννόηση που θα επιβάλλει την προβλεπόμενη νομοθεσία στο αμπέλι, στις οινοποιήσεις και στην εμπορία των οίνων αυτών (που είναι ΠΟΠ) έτσι ώστε να μπορέσουν να διαφυλαχθούν, να αναδειχθούν και να βελτιωθούν περεταίρω.

Η Μαυροδάφνη οινοποιείτο και σε ξηρό οίνο από τον Γουσταύο Κλάους, και οπωσδήποτε πριν από αυτόν, στη μακρόχρονη ιστορία της. Αποδεικνύεται ως κορυφαία ελληνική ποικιλία οινολογικά και επίσης δείχνει να μπορεί να προσαρμόζεται αρκετά καλά στις δυσκολίες που επιφέρει η κλιματική κρίση.

Από τη συζήτηση που διεξήχθη στο τέλος της ημερίδας, διαφάνηκε η ανάγκη για περαιτέρω διάλογο ανάμεσα στα οινοποιεία της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας, Ηλείας και Κεφαλληνίας), τους εθνικούς φορείς του αμπελοοινικού τομέα, τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο consensus που θα δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για νομοθετικές προσαρμογές.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop