Κλειστά ακίνητα: Δεν φτάνουν τα χρήματα για ανακαίνιση – Τι λένε παράγοντες της αγοράς
Χιλιάδες ακίνητα και στην Πάτρα δύσκολα θα ξεκλειδώσουν με το «Ανακαινίζω».

Μπορεί η στεγαστική κρίση να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της σημερινής κυβέρνησης, ωστόσο το πρόγραμμα «Ανακαινίζω», το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο, δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον βασικό του στόχο: την επιστροφή κλειστών κατοικιών στην αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), μόλις το 10% των αιτήσεων αφορά ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών, ενώ το υπόλοιπο 90% προέρχεται από ιδιοκτήτες που ανακαινίζουν κατοικίες στις οποίες ήδη διαμένουν. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί ως πραγματικό κίνητρο για την αξιοποίηση του μεγάλου αποθέματος κλειστών ακινήτων.
Η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι, παρά τη θετική φιλοσοφία του, το πρόγραμμα δεν είναι επαρκώς ελκυστικό. Οπως επισημαίνει, αρκετοί ιδιοκτήτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί και διστακτικοί να προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για το κατά πόσο τελικά θα ωφεληθούν από τη διαδικασία, ενώ αποτρεπτικά λειτουργεί και η έντονη γραφειοκρατία.
Υπενθυμίζεται, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος «Ανακαινίζω» ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και προβλέπει σημαντικά αυξημένη κάλυψη δαπανών σε σύγκριση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος. Παράλληλα, έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, ενώ η επιδότηση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 90% – 95% του κόστους ανακαίνισης, με ανώτατη χρηματοδότηση έως 36.000 ευρώ ανά κατοικία. Ωστόσο, η μέγιστη επιδότηση χορηγείται μόνο υπό συγκεκριμένες και ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναγνώστη της «Πελοποννήσου», ο οποίος επιχείρησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα για κλειστό ακίνητο που απέκτησε πρόσφατα. Η αίτησή του, όμως, δεν μπόρεσε να υποβληθεί, καθώς η μεταβίβαση του ακινήτου πραγματοποιήθηκε το 2025 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν του επέτρεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, λόγω των ισχύοντων κριτηρίων.
Παρότι επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιβεβαιώθηκε ότι το ακίνητο είναι πράγματι κλειστό, ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης, καθώς η πλατφόρμα δεν επιτρέπει την υποβολή της αίτησης.
Ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές της χώρας, γεγονός που, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, εξηγεί σε σημαντικό βαθμό γιατί μόλις το 10% των αιτήσεων αφορά κλειστές κατοικίες, παρά το γεγονός ότι αυτές αποτελούν τον βασικό στόχο του προγράμματος.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 800.000 κλειστά ακίνητα. Εάν ακόμη κι ένα μέρος αυτών επέστρεφε στην αγορά, θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών.
Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα «Ανακαινίζω 2026»: H επιδότηση και οι παγίδες
Η «Πελοπόννησος» συνομίλησε με εκπροσώπους της αγοράς, οι οποίοι εξηγούν γιατί το πρόγραμμα δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη ανταπόκριση ούτε στην Αχαΐα.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, μίλησαν η πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας, Κυριακή Αθανασιάδη, και ο επί σειρά ετών κατασκευαστής ακινήτων, Θανάσης Καούρης, οι οποίοι κατέθεσαν τις επισημάνσεις και τις ενστάσεις τους για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος.
Κυριακή Αθανασιάδη: «Χρειάζονται διορθώσεις στους όρους»
«Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση και υλοποιήθηκε έπειτα από πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, ώστε να επιστρέψουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες εφαρμογής ανήκουν στο υπουργείο, το οποίο οφείλει να διορθώσει τις δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί.
Ενα βασικό ζήτημα είναι, αν θα παραταθεί η τριετής φορολογική απαλλαγή για τα μισθώματα πρώτης κατοικίας και, κυρίως, αν θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει κάθε ξενοίκιαστο ακίνητο. Παράλληλα, υπάρχουν περιορισμοί που αποκλείουν πολλούς ιδιοκτήτες, όπως όσοι απέκτησαν ακίνητο μέσω μεταβίβασης τα τελευταία χρόνια και δεν πληρούν το κριτήριο της τριετούς αδράνειας. Είναι θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν.
Επιπλέον, το ανώτατο ποσό των 36.000 ευρώ δεν επαρκεί για μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κατοικίες που παραμένουν κλειστές επί σειρά ετών και απαιτούν εκτεταμένες εργασίες, αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θανάσης Καούρης: «Με 36.000 ευρώ δεν κάνεις ανακαίνιση»
«Από την εμπειρία μου, μπορώ να πω ότι τα 36.000 ευρώ που είναι το όριο και δεν αφορά όλους, δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί μια ουσιαστική ανακαίνιση σε ένα κλειστό σπίτι που έχει φθορές. Οι αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών, αλλά και στο κόστος εργασίας σε όσους έχουν απομείνει στον κλάδο, έχουν ανεβάσει σημαντικά τον συνολικό προϋπολογισμό.
Σήμερα απαιτούνται τουλάχιστον περίπου 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για μια πλήρη ανακαίνιση σε ένα κλειστό ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων το απαιτούμενο κόστος φτάνει περίπου τις 36.000 ευρώ, χωρίς τις αμοιβές μηχανικών και υπόλοιπων εμπλεκομένων. Θυμίζω ότι όταν πρόκειται για ένα κλειστό ακίνητο, οι ανάγκες είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερες.
Για να έχει πραγματική επιτυχία το πρόγραμμα και να επιστρέψουν περισσότερες κατοικίες στην αγορά, θα πρέπει το ύψος της επιδότησης να αυξηθεί και να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα της αγοράς» τόνισε.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News