Κολομβία: Στους 164 οι νεκροί από τον σεισμό, άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων ΒΙΝΤΕΟ
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Κολομβίας ανέστειλε τις λειτουργίες σε πολλά αεροδρόμια στα δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Περέιρα, Μανισάλες, Κιμπντό, Αρμενία, Καρτάγο
Σκηνές απόλυτης καταστροφής στην Κολομβία τον σεισμό μεγέθους 7,4 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα τη Δευτέρα. Τουλάχιστον 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 700 τραυματίστηκαν και εκατοντάδες αγνοούνται, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Reuters, με τον σεισμό να χαρακτηρίζεται ως τον ισχυρότερο που έπληξε τη χώρα «αυτόν τον αιώνα», σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία της Κολομβίας.
Ο σεισμός της Δευτέρας κατέστρεψε πόλεις σε όλη τη δυτική Κολομβία, συμπεριλαμβανομένων των Κάλι, Περέιρα, Κιμπντό και Μανισάλες, και έγινε αισθητός στον γειτονικό Ισημερινό και τον Παναμά. Οι χώρες αυτές βρίσκονται πάνω από τον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού ωκεανού, περιοχή με εξαιρετικά ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, εξαιτίας των κινήσεων τεκτονικών πλακών στο υπέδαφος.
Watch the chilling moment a building nearly collapses during 7.4 magnitude earthquake strikes Colombia pic.twitter.com/Yb7358De6h
— Surajit (@surajit_ghosh2) August 10, 2026
Το επίκεντρο ήταν στο Σαν Χοσέ Ντελ Παλμάρ στην περιοχή Τσόκο, περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία. Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 107 χιλιομέτρων.
Ως το απόγευμα της Δευτέρας, οι σεισμογράφοι είχαν καταγράψει 47 μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με την κολομβιανή γεωλογική υπηρεσία.
Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων
Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να αναφέρουν την εξαφάνιση των αγαπημένων τους προσώπων σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων, μία από τις οποίες είχε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, κυρίως στην Κάλι και την Περέιρα, με τον αριθμό να αυξάνεται σταθερά. Ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος έως στιγμής.
Στην Κάλι, όπου ζουν περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν ανέφερε ο δήμαρχος. Δεκάδες κτίρια είναι έτοιμα να καταρρεύσουν ή καταστράφηκαν ολοσχερώς. 40 κτίρια έχουν καταρρεύσει.
Αρκετοί από τους επάνω ορόφους ενός από τα νοσοκομεία της πόλης –ορισμένοι εκ των οποίων προορίζονταν για παιδιατρική φροντίδα– κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν ορισμένοι ασθενείς και να αναγκαστούν περίπου 600 άλλοι να δεχθούν φροντίδα σε έναν δρόμο γεμάτο συντρίμμια, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Caracol ο διευθυντής του νοσοκομείου, Ιρνέ Τόρες Κάστρο.
Στην Περέιρα, φωτογραφίες και βίντεο σε τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν κομμάτια από την οροφή του αεροδρομίου να πέφτουν πάνω σε ταξιδιώτες. Το βίντεο έδειχνε επίσης ένα τετραώροφο κτίριο να καταρρέει.
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Κολομβίας ανέστειλε τις λειτουργίες σε πολλά αεροδρόμια στα δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Περέιρα, Μανισάλες, Κιμπντό, Αρμενία, Καρτάγο και Μπουεναβεντούρα, ενώ μηχανικοί διεξήγαν επιθεωρήσεις στα κτίρια.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Μην τις τραβάτε ποτέ: Ο ασφαλής τρόπος να εξαφανίσετε τις παρανυχίδες χωρίς μόλυνση
Η Meta δίνει δωρεάν AI μοντέλο που τρέχει στον υπολογιστή σου
Τον Οκτώβριο το Welcome UP 2026 του Πανεπιστήμιο Πατρών ΦΩΤΟ
Το λάθος που κάνουμε στο μπαλκόνι και μαζεύει κουνούπια – Πώς θα τα εξαφανίσετε
Αυτά ειναι τα νέα κριτήρια YouTube για να βγάλεις λεφτά ως creator
Ο Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς με Σπύρο Ιατρόπουλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου ΦΩΤΟ
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και τι προκαλούν στον οργανισμό
Made by Google 2026: Δείτε live το event της Google και τα νέα Pixel 11
