Κομισιόν: Εκτιμά ότι η Ουκρανία πληροί όλα τα κριτήρια για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής των «27» στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την άποψη ότι η Ουκρανία πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια για να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξής τους στην ΕΕ, δήλωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές στο περιθώριο μιας συνάντησης εκπροσώπων των «27».

Η πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ επιθυμεί οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο χώρες να ξεκινήσουν επίσημα από τα τέλη Ιουνίου. Όμως η απόφαση αυτή απαιτεί ομοφωνία και η Ουγγαρία, ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, απειλεί να μπλοκάρει τη διαδικασία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.

Η Κομισιόν είχε ζητήσει από το Κίεβο μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και κατά των ολιγαρχών. Είχε ζητήσει επίσης μεγαλύτερη συμπερίληψη των μειονοτήτων, ένα μέτρο που ζητεί μετ΄επιτάσεως η Βουδαπέστη, λόγω της παρουσίας ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία.

Αντικείμενο εξέτασης των 27 κρατών μελών η γνώμη της Κομισιόν για την Ουκρανία
Οι πρεσβευτές των «27» στις Βρυξέλλες, που συναντήθηκαν σήμερα το πρωί, θα εξετάσουν στη συνέχεια τη γνώμη της Επιτροπής για το θέμα.

Αναμένεται στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα συστήσουν ή όχι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από τα τέλη του μηνός. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής των «27» στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το iefimerida, η Ουγγαρία τελεί υπό πίεση από τις υπόλοιπες 26 χώρες μέλη προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» σε αυτό το νέο στάδιο στη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Όμως, όποια κι αν είναι η απόφαση των «27», η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσβατη. Μια ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας, μιας χώρας άνω των 40 εκατομμυρίων κατοίκων, και αγροτική δύναμη, θέτει πολλά προβλήματα, όπως η χρηματοδότηση.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: «Ρεζερβέ» κρεβάτια με ασθενείς σε ράντζα! «Ξεσκεπάζει» διευθυντές κλινικών η διοίκηση της Υγείας

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην «Π»: «Η Πάτρα και οι άνθρωποί της…στην καρδιά μου»

Έπεσε στα βράχια και μετά στη θάλασσα ,το σενάριο που εξετάζεται για την εξαφάνιση του παρουσιαστή του BBC

Φωτιά στη Χίο: Εστάλη 112 -Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη μάχη, σηκώθηκαν 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Οι Ευρωεκλογές στην «Π», το pelop.gr και τον Peloponnisos FM