Κωνσταντινούπολη: Καταγγελίες για σημαντικές φθορές στην Αγία Σοφία – Καταστροφές στις πύλες

Ο θεολόγος και φιλόσοφος, καθηγητής Σαχίν Φιλίζ και ο ιστορικός τέχνης Γιασίν Σαϊγκιλί κάνουν λόγο τόσο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου όσο και για καταστροφές στις πύλες, τονίζοντας ότι ήταν λάθος η μετατροπή του σε ευκτήριο οίκο

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, την Αγία Σοφία, επισκέπτονται πλέον περί το 1 εκατομμύριο πολίτες μηνιαίως, με συνέπεια να έχει υποστεί σημαντικές φθορές και ζημιές ιδιαιτέρως από την ημέρα της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος και σε χώρο θρησκευτικής λατρείας, το 2020.

Πιο συγκεκριμένα ο θεολόγος και φιλόσοφος, καθηγητής Σαχίν Φιλίζ και ο ιστορικός τέχνης Γιασίν Σαϊγκιλί κάνουν λόγο τόσο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου όσο και για καταστροφές στις πύλες, τονίζοντας ότι ήταν λάθος η μετατροπή του σε ευκτήριο οίκο. Ο Σαϊγκιλί αναφέρθηκε σε «μια ανεξέλεγκτη και συνεχή ροή επισκεπτών», τονίζοντας «τέτοιες επισκέψεις προκαλούν καταστροφές. Το πώς θα αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και θα πρέπει να ληφθούν μόνιμα μέτρα εν προκειμένω».

Άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται στις φθορές στην πόρτα της Αγίας Σοφίας που έκανε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο αρχαιολόγος Ομέρ Φαρούκ Γιαβάστσαί, ο οποίος έκανε γνωστή την εν λόγω καταστροφή στην Αγία Σοφία, κοινοποιώντας την στον λογαριασμό του στα social media και αναρτώντας σχετικό βίντεο.

«Σήμερα αντιμετώπισα ένα ακόμα πολύ θλιβερό θέαμα για το τζαμί Αγία Σοφία και την ιστορία μας. Δυστυχώς πάλι, εντόπισα φθορές και στις δύο πλευρές της πόρτας, ακριβώς κάτω από το ψηφιδωτό των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτή την κατάσταση».

Τι απαντά ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων
Από την πλευρά του, ο φιλο-κυβερνητικός ιστότοπος Haber7 επιτίθεται στην αποκάλυψη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η εφημερίδα κατηγορεί τους μουσουλμάνους για φθορές, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την κατεστραμμένη πόρτα της Αγίας Σοφίας, ενώ τονίζει ότι αυτές έχουν προκληθεί από χριστιανούς τουρίστες.

Καθησυχαστική ωστόσο, ως προς το θέμα, υπήρξε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων η οποία σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύεται στον Τύπο, κάνει λόγο για συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη των επισκεπτών του τεμένους, επισημαίνοντας ότι αυτό γίνεται από 160 κάμερες και 81 φύλακες οι οποίοι εργάζονται γι’ αυτό το σκοπό 24 ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο τέμενος εργάζονται τόσο μονάδες της τουριστικής αστυνομίας όσο και των ειδικών επιχειρήσεων και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα ασφαλείας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γενί Σαφάκ

Δεν εμπιστεύεται ούτε τον δικό του στρατό. Ο Μητσοτάκης ο οποίος προβαίνει σε προκλήσεις εναντίον της Τουρκίας, αποκαλύφθηκε ότι δεν εμπιστευόταν ούτε τον στρατό του και άκουγε τον Φλώρο και τον αρχηγό ξηράς.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop