Κωνσταντινούπολη: Σεισμολόγοι προειδοποιούν για σεισμό άνω των 7 ρίχτερ

«Θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ».

κωνσταντινούπολη

Στις 4 Μαρτίου 2024, σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στα Δαρδανέλια. Ο σεισμός πυροδότησε ανησυχίες για έναν επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Οι 20 εκατ. πολίτες της Κωνσταντινούπολης καθώς και οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς οι συζητήσεις για έναν μεγάλο σεισμό όλο και πληθαίνουν, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έπρεπε να έχει εκδηλωθεί από το 2020, ενώ όσο καθυστερεί η ενέργεια συσσωρεύεται.

«Η περιοχή μας ανησυχεί. Αναμένεται ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», ανέφερε ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία.
«Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού», είπε ένας ακόμη σεισμολόγος, ο Χουσεΐν Οζτούρκ.

Μάλιστα σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης οι αρχές έχουν ήδη τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες για τσουνάμι, οι οποίες άρχισαν να τοποθετούνται την περίοδο 2019-2020.

Επιπλέον, σύμφωνα με το newsbeast, την τελευταία διετία βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία της παραλία, για να ενημερωθεί ο κόσμος σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και κινδύνου για τσουνάμι, ώστε να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, αναφέρει ότι ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά.

Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις», είπε πρόσφατα στην ΕΡΤ.

Επιπλέον τόνισε πως «Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο, γύρω στα 60 χιλιόμετρα, και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων».

Σε ότι αφορά τον ελληνικό χώρο εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι: «δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός, κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη».

 

Διαβάστε επίσης:

Παρατείνεται για 6 μήνες η προφυλάκιση της Ρούλας Πισπιρίγκου – Την θεωρούν ύποπτη να κάνει παρόμοιες πράξεις

«Πελάτης» σε σούπερ μάρκετ ο Μητσοτάκης – Αυτοψία στη «μάχη» κατά της ακρίβειας – Σήμερα οι ανακοινώσεις για το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Αυτές είναι οι ποινές για «νταήδες» μαθητές που ασκούν bullying εντός σχολείου – Ποια μέτρα τίθενται άμεσα σε ισχύ

Ευκαιρία απασχόλησης για 21.500 άνεργους άνω των 55 ετών στο Δημόσιο – Οι δικαιούχοι

Ερχεται εθελοντική στράτευση των γυναικών – Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στη στρατιωτική θητεία