«Κόπηκε» αιολικό πάρκο στα Ακαρνανικά Ορη

Απορρίφθηκε το αιολικό πάρκο στα Ακαρνανικά από τον Γενικό διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και αγροτικής πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύσιος Παναγιωτόπουλος.

 

«Κόπηκε» αιολικό πάρκο στα Ακαρνανικά Ορη

«Στρατηγικής σημασίας εξέλιξη» χαρακτηρίζεται η απόφαση της απόρριψης του αιολικού στα Ακαρνανικά Ορη.

Η περιοχή στην οποία επρόκειτο να χωροθετηθεί το αιολικό πάρκο είναι σημαντική για τα όρνεα, με τις δημόσιες αρχές – υπουργείο Περιβάλλοντος και Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)– να γνωμοδοτούν αρνητικά, εκτιμώντας πως τα προτεινόμενα από την εταιρεία «συστήματα αποτροπής συγκρούσεων» των πουλιών με τις ανεμογεννήτριες δεν επαρκούν.

Την απόρριψη της μελέτης στη θέση «Καλοβούνι» των ΔΕ Αλυζίας και Αστακού του Δήμου Ξηρομέρου, αποφάσισε ο γενικός διευθυντής Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και αγροτικής πολιτικής της αποκεντρωμένης, Διονύσιος Παναγιωτόπουλος. Η απόφαση απόρριψης, όσο και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, βασίζεται στο γεγονός ότι η κατασκευή του έργου αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις λόγω πρόσκρουσης στο Ορνιο και έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Σύμφωνα με την απόφαση, η συγκεκριμένη θέση αποτελεί σημαντική περιοχή αναζήτησης τροφής και κούρνιας για τους γύπες, καθώς και τακτικό διάδρομο μετακίνησής τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που χαιρετίζει την απόφαση, καθίσταται, όπως υπογραμμίζει, υποχρεωτική η απόρριψη και των υπόλοιπων ΑΣΠΗΕ στα Ακαρνανικά Ορη που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης και υποστηρίζει πως η απόφαση απόρριψης και το σκεπτικό της εκθέτουν ανεπανόρθωτα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ