Κορονοϊός – Επίμονα συμπτώματα: Από τι απειλείται το 67% όσων νόσησαν «ελαφριά»

Από τους συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, το 68,7% εξακολουθούσε να έχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από 30 ημέρες, γεγονός που προμηνύει τη μακρά Covid.

ΚΟΡΟΝΑ

Όυτε όσοι νόσησαν ήπια από τον κορονοϊό παραμένουν αλώβητοι, καθώς σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα από τη διαχρονική μελέτη CoVHORT του Πανεπιστημίου της Arizona Health Sciences, η πλειοψηφία των ήπια νοσούντων από κορονοϊό έρχονται αντιμέτωποι και με τα επίμονα συμπτώματα της μακροχρόνιας Covid-19 ακόμα και 30 μέρες μετά την αρχική νόσηση.

Όπως μάλιστα σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια Melanie Bell, καθηγήτρια βιοστατιστικής στο Mel and Enid Zuckerman College of Public Health: «Σχεδόν το 67% των ασθενών με ήπια συμπτώματα κορονοϊού παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19. Αυτό αποτελεί και μια προειδοποίηση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς εάν προσβληθείτε από τον κορονοϊό, οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμα συμπτώματα που επιμένουν είναι πολύ υψηλές».

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιευμένη στο PLOS ONE εστίασε σε κρούσματα κορονοϊόυ που δε χρειάστηκαν νοσηλεία, αναλύοντας δεδομένα τριών μηνών. Η συγκεκριμένη μελέτη από το Μάιο του 2020, παρακολουθεί ασθενείς της Αριζόνα, καθώς και εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί μέσω διαδικτυακών ερευνών καταγράφοντας τη σοβαρότητα της νόσησης και τα συμπτώματα τους.

Από τους συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, το 68,7% εξακολουθούσε να έχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από 30 ημέρες, γεγονός που προμηνύει τη μακρά Covid. Αυτός ο επιπολασμός αυξήθηκε στο 77% μετά από 60 ημέρες παρακολούθησης από τους επιστήμονες.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι το γεγονός ότι τα άτομα που παρουσίασαν επίμονα συμπτώματα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν εποχιακές αλλεργίες και υποκείμενα νοσήματα, ενώ ανέφεραν σοβαρότερα συμπτωμάτα από ό, τι τα άτομα χωρίς μακρά Covid.

Tα επίμονα συμπτώματα που ανέφεραν έπειτα από 3ο μέρες ήταν και τα πιο συνηθισμένα που εκδηλώνουν οι ασθενείς με επίμονη Covid-19: κόπωση, δύσπνοια, άγχος, μυικοί πόνοι, αλλοιωμένη γεύση και μυρωδιά, αϋπνία, πονοκέφαλοι, πόνος στις αρθρώσεις και ρινική συμφόρηση.

Ο αριθμός και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς και η διάρκεια της λοίμωξης, ποικίλλαν σημαντικά ανάμεσα στα ατόμα που νόσησαν από τον κορονοϊο. Τα πιο κοινά συμπτωμάτα ήταν τρία, αλλά εμφανίστηκαν έως και 20 διαφορετικά συμπτώματα μεταξύ των συμμετεχόντων. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι ακόμα και τα άτομα που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, μπορεί να έχουν επίμονα συμπτώματα μακροχρόνιας Covid-19 το ίδιο συχνά όσο και τα νοσηλευόμενα άτομα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

art kids party
Johnson kai Johnson embolio
image 628727
sanofi logo