Κορονοϊός: Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό άνω των 60 μετά τα νέα μέτρα

Κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των ραντεβού για εμβολιασμό 1ης δόσης από τους άνω των 60 ετών παρατηρείται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

ραντεβού

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ραντεβού που έχουν είδη κλειστεί από πολίτες άνω των 60 ετών φτάνουν τις 17.500. Υπενθυμίζεται πως πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τον κορονοϊό ο μέσος όρος των ραντεβού σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεπερνούσε τα 2.600.

Η «έκρηξη» των ραντεβού για εμβολιασμό είχε φανεί ήδη από το πρωί, με τον γενικό γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη, να αναφέρει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως είχαν κλειστεί σχεδόν 10.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση από πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει το μέτρο της υποχρεωτικότητας

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών. Όπως αναφέρει, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού Covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:30 στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, και θα αναφερθεί στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60
Τα στοιχεία που οδήγησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με βάση τα επιστημονικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συγκεκριμένα:

  • Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου.
  • 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
  • 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
  • Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3%, έναντι 5%-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
  • Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.