Κορονοϊός: Ποιο είναι το μοναδικό μέτρο που παραμένει για τους ανεμβολίαστους

Καταργούνται σταδιακά από 1η Μαΐου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε εστίαση και διασκέδαση και οι μάσκες από 1η Ιουνίου, ωστόσο, παραμένει το ένα rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

ανεμβολίαστους

Σε τέσσερις μέρες από σήμερα τελειώνουν σταδιακά όλα τα μέτρα για την πανδημία καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει «πάγο» σε όλους τους περιορισμούς προκειμένου να κινηθεί κανονικά ο τουρισμός φέτος το καλοκαίρι.

Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου του 2021, οπότε και ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα διαρκούσαν ολόκληρο τον χειμώνα και θα έφταναν τελικά μέχρι τα τέλη της Άνοιξης. Ωστόσο, ήδη από τις αρχές Απριλίου με τις νέες ημερομηνίες λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, πολλοί από όσους θεωρούνταν ανεμβολίαστοι έχουν επιστρέψει στους κλειστούς χώρους των μπαρ, εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης.

Βέβαια ήδη τις ημέρες του Πάσχα τα περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό πήγαν ήδη …περίπατο, αφού με το πράσινο φως της κυβέρνησης επιστρέψαμε σε μία κανονικότητα και σε ένα Πάσχα που θύμιζε αυτό του 2019.

Και μπορεί ήδη οι περισσότεροι περιορισμοί να μην τηρούνται, όμως επισήμως σε τέσσερις ημέρες δηλαδή από την 1η Μαΐου, καταργούνται όλα τα μέτρα με εξαίρεση ακόμη τις μάσκες στους κλειστούς χώρους, οι οποίες καταργούνται επίσημα ένα μήνα μετά και συγκεκριμένα 1η Ιουνίου.

Ειδικότερα τα μέτρα που καταργούνται έχουν ως εξής:
-Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από 01.05.22 έως 31.08.22 ενώ αίρεται η επίδειξη τους για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.

-Από 01.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα γυρίσουν στα σχολεία χωρίς τεστ.

Εάν ένα παιδί νοσήσει από κορονοϊό, τότε θα υποβάλλονται σε τεστ οι συμμαθητές του δύο φορές: Το πρώτο τεστ θα γίνεται την πρώτη μέρα που γνωστοποιείται το κρούσμα και το δεύτερο την 4η ημέρα. Και τα δυο αυτά self test θα χορηγούνται δωρεάν.

-Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%. Γεγονός που σημαίνει ότι και όλα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα μπορούν να λειτουργούν με απόλυτη πληρότητα και χωρίς ουσιαστικά αποστάσεις στα τραπέζια. Κάτι που ίσχυε πριν την πανδημία.

-Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους που πρακτικά σημαίνει τοι την επόμενη μέρα δηλαδή 1η Ιουνίου καταργείται η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους.

Αυτό σημαίνει πως είτε στη διασκέδαση, είτε για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα, είτε ακόμα και στο χώρο εργασίας, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν αν θα φορούν μάσκα για τον κορονοϊό. Σε κάθε περίπτωση πάντως πως οι ειδικοί τονίζουν ότι σε περιπτώσεις συνωστισμού θα πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας.

Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό τι θα ισχύει με τη χρήση της μάσκας σε Μέσα Μεταφοράς, ταξί και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα εξακολουθήσει να υφίσταται για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και νοσοκομεία.

-Από τις 31 Απριλίου αίρεται το πρόστιμο υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Το μοναδικό μέτρο που παραμένει για τους ανεμβολίαστους
Μία ακόμα μεγάλη αλλαγή έρχεται σε μία εβδομάδα και για όσους χρειάζονται αρνητικό rapid test για τη δουλειά τους. Μετά την Πρωτομαγιά, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έλεγχο μία φορά την εβδομάδα, αντί για δύο.

Και ενώ αναμένεται σταδιακά να καταργηθεί και αυτό το μέτρο, προς το παρόν τουλάχιστον, τέτοια ανακοίνωση επίσημα δεν έχει γίνει.

Υπενθυμίζεται οτι πρόκειται για αναστολή και όχι για κατάργηση των μέτρων καθώς μετά το καλοκαίρι θα υπάρξει εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα προκειμένου να αποφασιστεί αν, πότε και ποια μέτρα θα επανέλθουν.