Κορονοϊός: Πώς το σάλιο δείχνει πόσο σοβαρά θα νοσήσoυμε

Η σημαντική παρουσία μιας οικογένειας πρωτεϊνών στο σάλιο των ατόμων που νοσηλεύονται με κορονοϊό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βιοδείκτης που βοηθά στον εντοπισμό ασθενών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου, αναφέρει η EFE.

Κορονοϊός: Πώς το σάλιο δείχνει πόσο σοβαρά θα νοσήσoυμε

Οι πρωτεΐνες που είναι γνωστές ως συνδέτες εφρινών «είναι ανιχνεύσιμες σε δείγματα σάλιου και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως συμπληρωματικοί δείκτες για την παρακολούθηση της εξέλιξης του κορονοϊού», δήλωσε η Έρικα Έγκαλ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ‘όπως δημοσίευσε και η ΕΡΤ.

Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σάλιου που ελήφθησαν από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά συμπτώματα και εντόπισαν την παρουσία αυτών των συνδετών εφρινών, που «σχετίστηκαν έντονα» με μια σοβαρή μορφή του COVID-19.

Η ανίχνευση της εφρίνης στο σάλιο θα μπορούσε να παρέχει μια απλή, μη επεμβατική ένδειξη που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, είπε η Erika Egal.

Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι η εφρίνη παίζει σημαντικό ρόλο στις βλάβες και τις φλεγμονές και αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις βιολογικές διεργασίες που εμπλέκονται σε σοβαρές αντιδράσεις στη μόλυνση από SARS-CoV-2.

Ωστόσο, είπαν, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν αυτές οι συγκεντρώσεις της εφρίνης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νοσηλείας, με σοβαρή μορφή της νόσου ή με κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Επίσης, καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του νέου κορονοϊού, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν τα υπάρχοντα τεστ είναι σε θέση να ανιχνεύσουν με ακρίβεια τις λοιμώξεις που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments