Κορονοϊός: Σχεδόν στο 50-50 οι μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον στη Δυτική Ελλάδα

Που κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον και μετάλλαξη Δέλτα

Κορονοϊός: Σχεδόν στο 50-50 οι μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον στη Δυτική Ελλάδα

Η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει τις κυριαρχικές της τάσεις αναφορικά με τα ελεγχόμενα κρούσματα κορονοϊου όμως η Δέλτα παραμένει εδώ και απειλεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ η μετάλλαξη Δέλτα παίρνει κεφάλι στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (69,05%), Δυτικής Ελλάδας (51,63%), Ηπείρου (75%), Κεντρικής Μακεδονίας (60,48%), Πελοποννήσου (50,30%) και Στερεάς Ελλάδας (52,71%).

Η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης (71,43%), Αττικής (66,11%), Θεσσαλίας (65,33%), Ιονίων Νήσων (91,67%), Κρήτης (70,16%),Νοτίου Αιγαίου (60%). Στη Δυτική Μακεδονία τα κρούσματα με τις δυο μεταλλάξεις έιναι ισόποσα (50%).

Κορονοϊός: Σχεδόν στο 50-50 οι μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον στη Δυτική Ελλάδα

Πως καταγράφονται τα κρούσματα με μετάλλαξη Όμικρον
Η χαρακτηριστική μετάλλαξη (διαγραφή νουκλεοτιδίων στη θέση 69-70 (del69-70) στο γονίδιο Spike) της παραλλαγής Omicron (B.1.1.529/BA.1)
επιτρέπει τον άμεσο, προκαταρτικό χαρακτηρισμό των θετικών δειγμάτων ως πολύ πιθανά κρούσματα για Omicron, από συγκεκριμένα εργαστήρια της χώρας που εφαρμόζουν κατάλληλη μοριακή μεθοδολογία Real-Time PCR.

Η αξιολόγηση του συγκεκριμένου μοριακού ευρήματος, επιτρέπει μια προκαταρκτική εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο της επίπτωσης της Όμικρον (B.1.1.529/BA.1) στο σύνολο των θετικών μοριακών ελέγχων.

Η ακριβής εκτίμηση της επίπτωσης της Όμικρον βέβαια, μπορεί να γίνει μόνον με την αλληλούχιση του πλήρους γονιδιώματος του ιού από αντιπροσωπευτικά θετικά δείγματα (γονιδιωματική επιτήρηση). Ακολουθεί διάγραμμα (Διάγραμμα 10) της διαχρονικής εξέλιξης των εν λόγω δειγμάτων στο σύνολο των θετικών μοριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δείγματα, αντιπροσωπευτικά του μεγαλύτερου μέρους της Επικράτειας.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments