Κορονοϊός: Θετικό rapid ή self test αλλά αρνητικό μοριακό, τι ισχύει

Σύμφωνα με επιστήμονες διαφορετικά αποτελέσματα μπορούν να οφείλονται στο εργαστήριο που αναλύει τα δείγματα, στην μπατονέτα που χρησιμοποιήθηκε για τον μοριακό έλεγχο και η οποία μπορεί να ήταν ακατάλληλη ενώ ενδέχεται τη στιγμή που έγινε το PCR, η μόλυνση να είχε περάσει.

Κορονοϊός: Θετικό rapid ή self test αλλά αρνητικό μοριακό, τι ισχύει

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, επειδή κανένα τεστ δεν είναι 100% ακριβές, θα πρέπει να αναμένονται κάποια αντιφατικά αποτελέσματα – αλλά για όσους έχουν πολλαπλά αντικρουόμενα αποτελέσματα, κάτι άλλο θα μπορούσε να συμβαίνει.

«Ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αναντιστοιχία μεταξύ rapid και PCR είναι πιθανό να σχετίζεται με την ευαισθησία και την ειδικότητα των τεστ», δήλωσε στον Guardian η Irene Petersen, καθηγήτρια επιδημιολογίας και πληροφορικής υγείας στο UCL. «Εν ολίγοις, όταν έχουμε υψηλό επιπολασμό του Covid, όπως αυτή τη στιγμή, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σωστό ένα θετικό rapid παρά ένα αρνητικό PCR».

Ωστόσο, οι πιθανότητες να βγουν τυχαία άνθρωποι θετικοί σε πολλαπλά self και rapid test για μεγάλες χρονικές περιόδους και χωρίς συμπτώματα είναι εξαιρετικά μικρές, είπε ο Δρ Kit Yates, μαθηματικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ. «Τα σταθερά ψευδώς αρνητικά – ίσως λόγω κακής τεχνικής λήψης δείγματος – θα ήταν ευκολότερο να εξηγηθούν, αλλά όχι τα ψευδώς θετικά».

Λάθη στα τεστ

Σύμφωνα με επιστήμονες διαφορετικά αποτελέσματα μπορούν να οφείλονται στο εργαστήριο που αναλύει τα δείγματα, στην μπατονέτα που χρησιμοποιήθηκε για τον μοριακό έλεγχο και η οποία μπορεί να ήταν ακατάλληλη ενώ ενδέχεται τη στιγμή που έγινε το PCR, η μόλυνση να είχε περάσει.

Η απλούστερη τεχνική εξήγηση θα ήταν κάποιου είδους παρέμβαση στην ανάλυση. «Εκτιμάται ότι τα όξινα διαλύματα μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση των αντισωμάτων στα τεστ Covid, κάτι που ίσως δίνει θετικό αποτέλεσμα», είπε ο Yates. «Μια πιθανή υπόθεση, επομένως, είναι ότι αυτά τα ψευδώς θετικά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη διατροφή των ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τεστ προτείνουν να μην τα κάνετε παρά τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό».

Η διασταυρούμενη αντίδραση με άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανότητα, είπε ο Yates. «Όμως όλα αυτά είναι απλώς υποθέσεις. Στην πραγματικότητα, θα χρειαστεί να διενεργήσουμε μια πιο λεπτομερή μελέτη για να καταλάβουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι βγαίνουν συνεχώς θετικοί στα rapid».

Επειδή διαφορετικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικά αντιδραστήρια στα κιτ δοκιμών τους, ορισμένα κιτ μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε αυτό το θεμα από άλλα, τόνισε ο Alexander Edwards, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικής τεχνολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Ο Edwards επεσήμανε ότι οι έρευνες από τις αρμόδιες αρχές για να δοθεί το “πράσινο φως” σε κάποιο κιτ δοκιμών περιλαμβάνουν τη δοκιμή ενός συγκεκριμένου αριθμού δειγμάτων υπό ένα καθορισμένο σύνολο συνθηκών: «Δεν αντικατοπτρίζει πραγματικά την ακρίβεια του προϊόντος στην πραγματική ζωή και δεν έχει σχεδιαστεί για να το κάνει αυτό».

Για οποιοδήποτε διαγνωστικό τεστ, είναι πιθανό να υπάρχουν ακραίες τιμές που παράγουν ασυνήθιστα αποτελέσματα: «Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο ίσως ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν όξινο σάλιο ή κάτι τέτοιο», είπε ο καθηγητής.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω Whatsapp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ