Κουνούπια από την Κορέα και θα μπορούσαν να «αποικίσουν» στην Ελλάδα

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Parasites & Vectors», ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κουνουπιού θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες και στην κοινωνία.

Κουνούπια από την Κορέα και θα μπορούσαν να «αποικίσουν» στην Ελλάδα

Ένα κουνούπι από τη Νότια Κορέα, το οποίο είναι ανθεκτικό στο κρύο, θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να «αποικίσει» στη χώρα μας, σύμφωνα με Ιταλίδα εντομολόγο.

Η Ilaria Negri, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Cattolica της Piacenza, μίλησε στην ΕΡΤ για το κουνούπι «Aedes koreicus» που εντοπίστηκε σε επαρχία του Μπέργκαμο.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Parasites & Vectors», ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κουνουπιού θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες και στην κοινωνία.

Το κουνούπι «Aedes koreicu»

Το εν λόγω κουνούπι προέρχεται από ένα ηφαιστειακό νησί της Νότιας Κορέας και έχει δύο χαρακτηριστικά: μοιάζει πάρα πολύ με το κουνούπι τίγρης και είναι ανθεκτικό στο κρύο.

Σύμφωνα με την πανεπιστημιακή μελέτη, και όπως μεταδίδει η “Corriere della Sera”, η πρόοδος του κορεάτικου κουνουπιού είναι αποτέλεσμα της “ακούσιας εισαγωγής ξένων ειδών ζώων και φυτών, εκτός του εδάφους καταγωγής τους, από τον άνθρωπο”.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως το ίδιο συνέβη και με το κουνούπι τίγρη (γνωστό και ως Aedes albopictus) το οποίο κατάγεται από την Ασία και που πλέον τώρα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Ilaria Negri, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Cattolica της Piacenza, «το κορεάτικο κουνούπι λοιπόν Aedes koreicus είναι ένα είδος προερχόμενο από τη Νοτιοανατολική Ασία (Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα και Ρωσία) και που από το 2008 αποικίζει διάφορες Ευρωπαϊκές περιοχές, με πρώτη αναφορά στο Βέλγιο»

«Το 2011 βρέθηκε στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στο Βένετο. Τα επόμενα χρόνια βρέθηκε στα Ιταλο-Ελβετικά σύνορα (Como), όπως επίσης στη Γένοβα, και τώρα στην επαρχία του Μπέργκαμο. Σποραδικά, η παρουσία του εν λόγω κουνουπιού έχει επίσης διαπιστωθεί στη Σλοβενία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τέλος στην Ουγγαρία» πρόσθεσε.

Η Ιταλίδα εντομολόγος τονίζει ότι «το κουνούπι αυτό είναι παρόμοιο σε εμφάνιση και συμπεριφορά με το πιο γνωστό κουνούπι τίγρης, επίσης Ασιατικής προέλευσης. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι η ικανότητά του να αντέχει σε ψυχρότερα κλίματα, έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει τις χειμερινές θερμοκρασίες της Βόρειας Ευρώπης αλλά και να αποικίσει και ορεινές περιοχές όπου αντιθέτως το κουνούπι τίγρης δεν μπορεί να επιβιώσει.»

Ερωτώμενη για το αν μπορεί να είναι φορέας ιών, η Ilaria Negri απάντησε πως «το κορεάτικο κουνούπι είναι ένας δυνητικός φορέας των arbovirus και, σε εργαστηριακές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανό στη μετάδοση του ιού της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και της φιλαρίασης των σκύλων».

Η κα. Negri ξεκαθάρισε πως «όπως και το διάσημο κουνούπι τίγρης, το κορεάτικο κουνούπι αποτελεί ένα «ξένο» είδος (δηλαδή δεν ανήκει στην ιθαγενή πανίδα) το οποίο έφτασε στην Ευρώπη εξαιτίας εμπορικών συναλλαγών».

«Η περίπτωση του Bergamo φαίνεται να σχετίζεται με το πλησίον διεθνές αεροδρόμιο του Orio al Serio, όπου προσγειώνονται επιβατικά και φορτηγά αεροσκάφη από όλο τον κόσμο, εφόσον φαίνεται να προσαρμόζει καλά την επιβίωσή του στα μέσα μεταφοράς του ανθρώπου σε μεγάλες αποστάσεις» πρόσθεσε.

«Και αυτό το είδος μπορεί να εκμεταλλευτεί αστικούς βιότοπους» τόνισε.

Μπορεί να αποικίσει στην Ελλάδα

Απατώντας σε ερώτηση αν το κορεάτικο κουνούπι έχει βρεθεί στην Ελλάδα, η Ιταλίδα εντομολόγος ανέφερε πως μέχρι στιγμής «στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί».
«Παρόλα αυτά, δεδομένου της ικανότητας προσαρμογής του κουνουπιού θα μπορούσε να “αποικίσει” και την Ελλάδα» κατέληξε η Ilaria Negri.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ