Κοζάνη: «Πράσινα ΑΤΜ» για συλλογή τηγανέλαιων εγκαταστάθηκαν στην πόλη

Το πρώτο ATM της πόλης τοποθετήθηκε στη συνοικία «Πλατάνια». Πρόκειται για νέο, καινοτόμο, εύχρηστο και καθαρό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα συλλογής τηγανελαίων σε ειδικά πράσινα δοχεία.

Κοζάνη

Σε ειδικά «πράσινα ATM» θα μπορούν από σήμερα, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, οι πολίτες του δήμου Κοζάνης να ανακυκλώνουν τα χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια των νοικοκυριών τους.

Το πρώτο ATM της πόλης τοποθετήθηκε στη συνοικία «Πλατάνια». Πρόκειται για νέο, καινοτόμο, εύχρηστο και καθαρό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα συλλογής τηγανελαίων σε ειδικά πράσινα δοχεία, τα οποία στη συνέχεια θα συγκεντρώνονται στα ειδικά πράσινα ΑΤΜ, που θα τοποθετηθούν στις γειτονιές της πόλης.

Το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την ΔΙΑΔΥΜΑ και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) προβλέπει το επόμενο διάστημα τοποθέτηση και άλλων «πράσινων ΑΤΜ» σε επιλεγμένα σημεία και σε πυκνοκατοικημενες περιοχές της πόλης.

Οπως ανάφερε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, «τα τηγανέλαια αποτελούν ένα εξαιρετικά ρυπογόνο οικιακό απόβλητο και ευθύνονται για πληθώρα προβλημάτων στο έδαφος, τα υδάτινα οικοσυστήματα, τα συστήματα αποχετεύσεων και τους βιολογικούς καθαρισμούς».

Η ορθή διαχείρισή τους επιτάσσει την ξεχωριστή συλλογή τους και την παράδοσή τους σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις για την προώθησή τους προς αξιοποίηση. Για όσους θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τηγανελαίων, μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα επιβράβευσης και συλλογής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα cookingoils.diadyma.gr της ΔΙΑΔΥΜΑ, και να παραλάβουν τα ειδικά αυτοκόλλητα barcode με τον μοναδικό κωδικό χρήστη.

Οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας που αποτυπώνεται στη Διακήρυξη της Κλιματικής Ουδετερότητας «Κοζάνη 2030 -Μία Πράσινη και Εξυπνη Πόλη».