Κτηματολόγιο Πάτρας: Για ποιούς έρχονται πρόστιμα έως 2.000 ευρώ

image 628252

Πρόστιμα μεταξύ 300 και 2.000 ευρώ, βρίσκονται καθ΄οδόν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από την Αχαϊα και διαμένουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και αμέλησαν να δηλώσουν τα δικαιώματά τους στην κτηματογράφηση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και ολοκληρώθηκε στις 29 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαϊας κάνει γνωστό ότι στους δικαιούχους των μη δηλωθέντων ακινήτων θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα (μέσα στο καλοκαίρι) να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Το ύψος του προστίμου, θα καθοριστεί βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων (είδος εγγραπτέου δικαιώματος, αξία ακινήτων, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης κ.λπ.). Το ποσό προσαυξάνεται, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν όσο το συντομότερο δυνατόν για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ε

Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να επαναπαύονται και να θεωρούν πως όλα αυτά είναι τεχνάσματα εκφοβισμού και πως θα δοθούν νέες παρατάσεις.

Στο δια ταύτα, αν κάποιος δεν έχει δηλώσει ακόμα το ακίνητο του πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γραφείο κτηματογράφησης Αχαϊας όπου το προσωπικό του γραφείου θα τους κατευθύνει πλήρως και θα τους βοηθήσει ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των δηλώσεων τους.

Γιατί λέμε ΑΜΕΣΑ;

Το φθινόπωρο του 2021 είναι προγραμματισμένη η ”Προανάρτηση” των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Ήδη έχει ξεκινήσει η Ανάρτηση για περιοχές της Ακράτας και του Διακοπτού στο Δήμο Αιγιάλειας και περιοχών στο Δήμο Πατρέων και στην Κ.Αχαΐα. Αυτό συνεπάγεται ότι περίπου στις 15 Μαΐου ”παγώνει η βάση” και τα γραφεία ΔΕΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι την στιγμή της ανάρτησης. Δηλαδή οι δικαιούχοι που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους μέχρι το ”πάγωμα της βάσης” μπαίνουν αυτόματα στους δικαιούχους στους οποίους θα επιβληθούν τα πρόστιμα και τα στοιχεία τους δε θα εμφανιστούν στην προανάρτηση.

Επίσης μετά την ανάρτηση, όσοι δεν έχουν δηλώσει, δε θα μπορούν να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες τους, να βγάλουν οικοδομικές άδειες και να δηλώσουν δικαιώματα για τα οποία δεν έχουν τίτλους, παρά επικαλούνται ως αιτία κτήσης την τακτική χρησικτησία με ένορκη βεβαίωση.

Ειδικότερα καλούνται να δηλώσουν οι δικαιούχοι των περιοχών των Καλλικρατικών δήμων Ερυμάνθειας και Δυτικής Αχαΐας στις οποίες το ποσοστό συλλογής των δηλώσεων είναι εξαιρετικά χαμηλό!

Μια ακόμη σημαντική πληροφορία που αφορά στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαϊας είναι ότι από τώρα και στο εξής στο συγκεκριμένο γραφείο θα παραλαμβάνονται και θα καταχωρούνται δηλώσεις ακινήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιόνιων Νήσων (Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης). Είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να διευκολύνει τους ετεροδημότες κατοίκους των νησιών αυτών που έχουν ακίνητη περιουσία στις περιοχές αυτές και λόγω πανδημίας δεν κατέστη δυνατή η μετακίνηση τους – λόγω απαγορεύσεων – στα αρμόδια Γραφεία Κτηματογράφησης.

Οι δικαιούχοι των Π.Ε. Αχαΐας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης, μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας (Ν.Ε.Ο Πατρών Αθηνών 83, Πάτρα), στο τηλέφωνο 2610-439414 ή μέσω email στο  gr.kt.axaias@gmail.com ενώ η κατάθεση των δηλώσεων μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής στο site ktimatologio.gr

To Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας εξυπηρετεί το κοινό μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού και τηρώντας πάντα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας κατά του covid-19.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

καικα μαντανικα 0001
collage 51 e1627202401363
santor 0037
δουζδαμπανηςφωτο