Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις στο πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον

Τα άρθρα που αποσύρονται από το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετά την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις στο πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές έγιναν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, λίγο πριν την ψήφισή του, μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά, τα άρθρα του νομοσχεδίου που αποσύρονται:

  • καταργούσαν την υποχρέωση ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες να καταλήγουν στον ορισμό χρήσεων γης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση πρόκειται για αποδέσμευση των ζωνών προστασίας από τις γενικές χρήση του πολεοδομικού σχεδιασμού.
  • Όριζαν ότι υφιστάμενες δραστηριότητες μένουν ως έχουν και όσες έχουν αδειοδοτηθεί μπορούν να υλοποιηθούν ανεξάρτητα με το αν έχουν επίπτωση στην ακεραιότητα της προστατευόμενες περιοχής.
  • Έδιναν την δυνατότητα οι ζώνες τις οποίες θα χωρίζεται μία προστατευόμενη περιοχή απόλυτης προστασίας ή προστασίας της φύσης να χωρίζονται σε υποζώνες.
  • Έδιναν δικαίωμα στον υπουργό Περιβάλλοντος με απόφαση του αντί για προεδρικό διάταγμα να διορθώνει τα όρια οικισμών, επρόκειτο για ρύθμιση που εθεωρείτο φωτογραφική για την υπόθεση Λαιμού στο Πάπιγκο.
    Σκρέκας: «Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος – Η Πολιτεία δεν εκβιάζεται»

Εντωμεταξύ αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου. Μάλιστα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ρωτήθηκε σήμερα για τη νομοθετική πρωτοβουλία αυτή και απάντησε: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της Επικράτειας, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο: Και οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν. Δεν θα επιτραπεί σε καμιά παράνομη πράξη, σε κανένα παράνομο σχέδιο να νομιμοποιηθεί. Το επαναλαμβάνω, κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μέχρι να εγκριθεί ο ειδικός πολεοδομικός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίσει οριστικά όλα τα θέματα, αναστέλλονται και δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία καινούργια πολεοδομική άδεια για εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο.

Υπενθυμίζεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτιρίων, εντός νόμιμου περιγράμματος και όγκου και μέχρι την έγκριση του σχετικού ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

Ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αρμοδιότητα δηλαδή περιέρχεται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου στην Αθήνα. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί με τρόπο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, εντός ή εκτός εισαγωγικών.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ