Κυριάκος Ορλώφ: «Θα επανεκλεγεί και το 2023 ο Σπύρος Μυλωνάς»

image 634064

Εφόλης της ύλης κουβέντα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Δυτικής Αχαΐας και αναπληρωτή δημάρχου Κυριάκο Ορλώφ. Ρωτήθηκε για όλα! Λίγο πριν συμπληρώσει διετία στο πόστο του, ένα από τα πιο ευαίσθητα σ’ έναν δήμο όπως αυτός της Δυτικής Αχαΐας, ο κ. Ορλώφ κάνει ένα μίνι απολογισμό.

Η κουβέντα, όμως, απλώθηκε, σχεδόν παντού: στο αν θα επανεκλεγεί δήμαρχος ο Σπύρος Μυλωνάς, στο ποιος θα είναι ο διάδοχος του Χρήστου Νικολάου, στο αν θεωρεί μεγάλη απειλή ενδεχόμενη επιστροφή στη μάχη του Σάκη Γκοτσούλια, στο πώς ξεπέρασε το αρχικό σοκ όταν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

-Κλείνετε σχεδόν δύο χρόνια στο τιμόνι μιας από τις πιο ευαίσθητες και κομβικές αντιδημαρχίες. Υπήρξε αυτό το διάστημα στιγμή που μετανιώσατε γι’ αυτό που αναλάβατε;

«Δεν έχω μετανοιώσει ούτε για μια στιγμή. Από τη στιγμή που τίθεσαι στη διάθεση των συνδημοτών σου, ο μόνος δρόμος που σου απομένει είναι ο δρόμος της προσφοράς».

       

-Ποιο θέμα σας ταλαιπώρησε περισσότερο; Σε ποιο αφιερώσατε περισσότερο χρόνο απ’ οποιοδήποτε άλλο;

«Βρέθηκα επί κεφαλής μιας τεχνικής υπηρεσίας που δεν είχε μήτε ένα φτυάρι. Η οργάνωση της τεχνικής υπηρεσίας απορρόφησε πολύ μεγάλο μέρος των προσπαθειών μου. Εξίσου πιεστικές ήταν οι ανάγκες της αγροτικής οδοποιϊας, ενώ αρκετά με ταλαιπώρησε και η έλλειψη χειριστών μηχανημάτων».

-Με τι βαθμό θα βαθμολογούσατε τον… Κυριάκο Ορλόφ για αυτό το διάστημα;

«Αυτό που εγώ κάνω είναι να είμαι παρών στα προβλήματα των συνδημοτών, δίπλα στους προέδρους των κοινοτήτων ενώ ταυτόχρονα οφείλω να σχεδιάζω τις παρεμβάσεις που ακολουθούν».

      

-Παρεμπιπτόντως, μου λέτε ένα συνηθισμένο ωράριο που έχετε τις καθημερινές, όσον αφορά την ενασχόλησή σας με τα δημοτικά;

«Συνήθως είμαι στο γραφείο μου γύρω στις 7:30 το πρωί και τελειώνω τις υποχρεώσεις τις πρώτες απογευματινές ώρες».

-Προσωπικός ελεύθερος χρόνος περισσεύει καθόλου;

«Προσπαθώ να αξιοποιώ τα Σαββατοκύριακα αλλά συχνά προκύπτουν έκτακτες υποχρεώσεις και ανάγκες στο Δήμο και μέσα στα Σαββατοκύριακα».

-Στην ουσία τώρα: ποια ήταν τα «μεγάλα έργα» του χαρτοφυλακίου που αναλάβατε εξ αρχής;

«Είναι η β’ φάση της ανάπλασης στην Κάτω Αχαΐα όπου έχουμε ήδη ανάδοχο. Είναι η διάβρωση των ακτών, το νέο ΣΧΟΑΠ, η ανέγερση του νέου δημαρχείου, η ανάπλαση των αποθηκών του ΑΣΟ, η παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο αλλά και τα δεκάδες χιλιόμετρα των παρεμβάσεων στην αγροτική οδοποιία».

-Σε ποια θεωρείτε ότι είναι άμεσα και εύκολα αντιληπτή από οποιονδήποτε δημότη η πρόοδος;

«Σε πολλές κοινότητες έχουν γίνει αισθητές παρεμβάσεις καλλωπισμού και αισθητικής τάξεως. Πρόκειται για παρεμβάσεις που προγραμματισμένα και σταδιακά θα αναπτυχθούν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου».

  

-Από ‘δω και πέρα, τι έχει το «μενού»; Ποια είναι τα κεφαλαιώδη έργα που έχουν μπει και στο πρόγραμμα «Τρίτσης»;

«Θα σας αναφέρω μόνο τίτλους. Είναι η σύνδεση της πλατείας Δημοκρατίας με την πλατεία Παπαγιαννοπούλου. Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης ανάμεσα στις Αλυκές και τα Νιφορέικα. Το παλιό Σχολαρχείο στην Ανω Αχαΐα και ο κινηματογράφος Κριμπά. Το κτίριο πολλαπλών χρήσεων στα Τσιγγάνικα. Ο προσεισμικός έλεγχος κτιρίων και σχολείων του Δήμου καθώς και εκταταμένες ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων. Θα πρέπει επίσης να σημειώσω, ότι εκτός από αυτά που σας ανέφερα, υπάρχουν πολλά ακόμα σημαντικά έργα που αναφέρονται σε άλλες αντιδημαρχίες».

-Με το χέρι στην καρδιά: ελπίζετε ότι θα ξεκολλήσει σύντομα η Πατρών-Πύργου ή πιστεύετε πως θα περάσουν χρόνια μέχρι να φτιαχτεί αυτός ο δρόμος;   

«Προσωπικά πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε να αναπτύσσεται η εργολαβία που θα ξεκινήσει και θα κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο που τόσο πολύ περιμένουμε και έχουμε ανάγκη».

-Αν, υποθετικά, γινόντουσαν αυτοδιοικητικές εκλογές σε ένα μήνα, θα κέρδιζε ή θα έχανε ο κ. Μυλωνάς;

«Οι εκλογές δεν θα γίνουν σε ένα μήνα αλλά το 2023. Και ναι, θεωρώ ότι ο Σπύρος Μυλωνάς τότε θα επανεκλεγεί δήμαρχος».

-Ποιο επιχείρημα θα χρησιμοποιούσατε πρώτο για να πείθατε έναν δημότη να ξαναψηφίσει Μυλωνά;

«Πάνω από όλα το έργο που έχει ήδη παραχθεί αλλά και αυτό που βρίσκεται σε στάδιο προγραμματισμού και ωρίμασης. Από κοντά θα μιλούσα για τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης του Δήμου. Κοιτάξτε, για χρόνια αναζητούσαμε ένα δήμαρχο που να συνδυάζει επιστημονική κατάρτιση, διοικητική εμπειρία, εντιμότητα, εργατικότητα και συγκεκριμένο όραμα για τον τόπο. Αυτές τις ιδιότητες τις διαθέτει ο Σπύρος Μυλωνάς».

-Θα θέλατε να σχολιάσετε, έστω λακωνικά, την οριστική αποχώρηση Νικολάου από το δημοτικό πολιτικό σκηνικό;

«Σέβομαι τις επιλογές του Χρήστου Νικολάου και δεν επιθυμώ να τις σχολιάσω».

-Θα ρισκάρετε μια πρόβλεψη για το ποιον βλέπετε να τον διαδέχεται;

«Η διατύπωση πρόβλεψης από τη μεριά μου θα ήταν ανάμειξη στα εσωτερικά μιας άλλης παράταξης κι αυτό δεν είναι σωστό. Παρακολουθώ βέβαια τις εξελίξεις και δηλώνω εκ των προτέρων ότι θα αντιμετωπίσω με σεβασμό όποια επιλογή κι αν προκύψει».

-Θεωρητικά, θα ήταν πιο δύσκολος ή πιο εύκολος αντίπαλος για την παράταξή σας ο κ. Ασκούνης; Το ρωτώ επειδή είναι φρέσκο πρόσωπο, άφθαρτος…

«Αντίπαλοί μας δεν είναι ποτέ τα πρόσωπα αλλά τα προβλήματα του τόπου μας κι αυτός είναι πάγιος κανόνας. Αν επιμένεις στα πρόσωπα, αποπροσανατολίζεσαι και κάνεις λάθος».

-Η ενδεχόμενη κάθοδος του κ. Γκοτσούλια θα παίξει, εκτιμάτε, καταλυτικό ρόλο;

«Αν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, ο Σάκης Γκοτσούλιας δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές».

  

-Εσείς, αν σας ρωτούσε, τι θα τον συμβουλεύατε; Να κατέβει ή όχι για δήμαρχος, ξανά;

«Σέβομαι και εκτιμώ τον κ. Γκοτσούλια, άλλωστε σε προηγούμενες εκλογές ήμουν υποψήφιος στο συνδυασμό του. Θεωρώ όμως ότι ο αυτοδιοικητικός κύκλος του φίλου μου Σάκη έχει κλείσει. Διετέλεσε δήμαρχος για τέσσερις τετραετίες προσφέροντας αυτά που όλοι γνωρίζουμε».

  

-Συμφωνείτε με τον νέο εκλογικό νόμο για την ΤΑ και το μεγάλο αβαντάζ που δίνει στον πρώτο;

«Με βρίσκει σύμφωνο η ρύθμιση που προωθήθηκε. Αν μπορείς να κυβερνήσεις τη χώρα με 36%, σίγουρα μπορείς να διοικήσεις το Δήμο με 43%, και μάλιστα με μια καθαρή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο».

-Κάτι πιο προσωπικό: επειδή νοσήσατε από κορονοϊό, σας φαίνεται πλέον μια μακρινή περιπέτεια ή ακόμα υπάρχει στο μυαλό σας;

«Νόσησα, ευτυχώς με ήπια συμπτώματα, και θεραπεύτηκα σχετικά σύντομα. Ναι μεν αυτά δεν τα ξεχνάς εύκολα, αλλά πάντως τώρα είμαι υγιής και σε καλή…φόρμα».

-Οταν εντοπίζετε ανθρώπους να μην προσέχουν και να μην παίρνουν καθόλου μέτρα, παρεμβαίνετε, ως παθών, ή όχι; 

«Τους μιλάω όχι ως παθών αλλά ως απλός πολίτης και τους λέω να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς και παράλληλα να συνεχίσουν να τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως μάσκες, πλύσιμο χεριών και κοινωνικές αποστάσεις».

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

potamos peiros
ΚΟΥΝΙΝΑ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 780x436 1
ναρκωτικα
ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ