ΚΥΣΕΑ: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» για τις πυρκαγιές – Τι είπε ο Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

Προσφυγικό και το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ» στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ

ΚΥΣΕΑ

Η επικαιροποίηση του προγράμματος πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και η διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής τακτικής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, και την προμήθεια νέων Canadair 515 όταν ξαναμπεί μπροστά η γραμμή παραγωγής τους, την αναβάθμιση των εφτά Canadait CL 415, την προμήθεια ελικοπτέρων Erickson, ελικοπτέρων μεσαίου τύπου και δικινητήριων αεροσκαφών ως εναέριων κέντρων παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων καθώς και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων για εναέρια επιτήρηση.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ΑΙΓΙΣ αγγίζει τα 2 δις ευρώ, με πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η πορεία υλοποίησής του είχε παρουσιαστεί, στη σκιά των μεγάλων πυρκαγιών που πλήττουν την χώρα μας, και κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα .

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό έγινε στην σκιά των στοιχείων που δείχνουν μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών το πρώτο εξάμηνο του 2023, η οποία σύμφωνα και με την Frontex ανήλθε σε ότι αφορά την ΕΕ, στο 10%.

Αναφερόμενος πάντως προχθές στο ζήτημα αυτό από την Μυτιλήνη, κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο είχαμε να διαχειριστούμε, το μεταναστευτικό, το αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα, σε τέτοιο βαθμό που σήμερα πια να μην είναι ουσιαστικά πρόβλημα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου».

Κατά την συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στο δίκτυο ITV, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε υιοθετήσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευση και έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τις ροές μεταναστών που φτάνουν στα νησιά μας, κατά περισσότερο από 80%», ενώ δήλωσε «μεγάλος υποστηρικτής της συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης, με τις χώρες προέλευσης και της έμφασης στην εξάλειψη των διακινητών, οι οποίοι θησαυρίζουν επωφελούμενοι από τον πόνο απεγνωσμένων ανθρώπων».

Παράλληλα επισήμανε ότι έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης και φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη, αυτή τη στιγμή, της Ελλάδας από εργάτες γης στον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα νόμιμες οδούς για να έρθουν και να το πράξουν».

Κατέστησε όμως σαφές ότι αυτό «θέλουμε να το κάνουμε με τους δικούς μας όρους και όχι οι διακινητές να υπαγορεύουν τη μεταναστευτική μας πολιτική» , ενώ επανέλαβε ότι αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό και καθιστά αναγκαίο να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους, με τις χώρες της νότιας Μεσογείου από όπου συνήθως αποπλέουν οι βάρκες».