Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων μετά την πιθανή πρώτη κίνηση του Ιουνίου

Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει αύριο Πέμπτη για να αποφασίσει την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής.

λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, μετά από μια πιθανή πρώτη αύξηση τον Ιούνιο.

Σε σημερινή της ομιλία, επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολύ περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο». Από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής.

«Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να παραμείνουν εξαρτώμενες από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ανταποκρινόμενοι στις νέες πληροφορίες καθώς αυτές έρχονται», δήλωσε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτό συνεπάγεται ότι, ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία για αυτά».

Σύμφωνα με το protothema, με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης να γίνεται όλο και πιο σαφές, η συζήτηση μετατοπίζεται στο πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα αποσύρει την ιστορική εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων της και πού θα καταλήξει τελικά το κόστος δανεισμού.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, έχουν εγείρει το ενδεχόμενο μιας σειράς κινήσεων φέτος – σύμφωνα με τις προσδοκίες των επενδυτών. Άλλοι έχουν παραμείνει πιο ασαφείς. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της «με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε».

Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει αύριο Πέμπτη για να αποφασίσει την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής της και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25%, καθώς εξετάζει το πότε θα αρχίσει τις μειώσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Έπεσε F-16 στη νήσο Ψαθούρα νότια της Χαλκιδικής – Σώος ο πιλότος

Πάτρα: Εντοπίστηκε νεκρό βρέφος – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα – ΕΛΑΣ:«Ρεκόρ» συλλήψεων και κατασχέσεων το καρναβάλι – Χειροπέδες σε 70 άτομα για ναρκωτικά

Μήνυμα Μητσοτάκη από την υποδοχή των ελικοπτέρων Romeo: Οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς

Πάτρα: «Θρίλερ» με το κλεμμένο όπλο Αστυνομικού – Πού βρέθηκε το χρηματοκιβώτιο