Λαγκάρντ για καταρρεύσεις των τραπεζών: «Αυτές οι ενέργειες ήταν καθοριστικές»

Τι  ανέφερε η  πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια ακρόασης της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις αποφάσεις των ελβετικών Αρχών και την Credit Suisse.

Λαγκάρντ για καταρρεύσεις των τραπεζών: «Αυτές οι ενέργειες ήταν καθοριστικές»

Καθησυχαστικές εμφανίζονται τα τελευταία 24ωρα οι Βρυξέλλες, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αντοχές στο ντόμινο καταρρεύσεων τραπεζικών κολοσσών σε ΗΠΑ (SVB, Silvergate, Signature) και Ελβετία (Credit Suisse).

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια ακρόασης της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις και την ταχύτητα των ενεργειών των ελβετικών Αρχών για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την Credit Suisse.

«Αυτές οι ενέργειες ήταν καθοριστικές για την αποκατάσταση των συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

«Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή ρευστότητα και κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί, και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Μαγκίνες: «Περιορισμένος ο άμεσος αντίκτυπος»

Ήδη η Μαρέιντ Μαγκίνες, επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών, δήλωσε πως η κατάρρευση της Silicon Valley έχει μόνο «περιορισμένο αντίκτυπο» στις αγορές της ΕΕ και ότι ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ παραμένει «σε καλή κατάσταση».

«Ο άμεσος αντίκτυπος στην ΕΕ φαίνεται να είναι περιορισμένος», είπε ο Μαγκίνες, προσθέτοντας ότι η αντίδραση των αγορών της ΕΕ ήταν «αρχικά αρνητική, αλλά έκτοτε έχει ηρεμήσει».

Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζικών μετοχών υποχώρησε 7%, με πάνω από 120 δισ. ευρώ της αγοραίας αξίας να εξατμίζεται από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters.

Ωστόσο, η Μαγκίνες δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την αποτελεσματική ρύθμιση των υποκαταστημάτων τραπεζών τρίτων χωρών που είναι εγκατεστημένα στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί στενά την τρέχουσα κατάσταση, ειδικά τους κινδύνους μετάδοσης στις αγορές της ΕΕ. «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση σε αυτό το νέο περιβάλλον», είπε.

Στουρνάρας: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα»

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Κριστίν Λαγκάρντ κινείται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο cnbc ο κ. Στουρνάρας χαιρέτισε την «ταχεία δράση των ελβετικών αρχών για τη διάσωση της Credit Suisse και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετάδοσης» της κρίσης.

Θεωρεί πως το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι καλά εξοπλισμένο με κεφάλαια, και ρευστότητα. «Οι αρχές είναι πολύ πιο σοφές από ό,τι πριν από δέκα χρόνια με την κρίση, άρα είμαστε έτοιμοι, έχουμε όλα τα μέσα έτοιμα, αν χρειαστεί, να παρέμβουμε. Αλλά νομίζω ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σε πολύ, πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα και είναι ανθεκτικό».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν αδυναμίες, απάντησε πως δεν υπάρχουν σημαντικές ευπάθειες. «Έτσι, η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μικρή σήμερα. Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. Οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί» επισημαίνοντας πως οι αυξήσεις των επιτοκίων ανήκουν στην ιστορία. «Νομίζω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου περιοριστικής πολιτικής, οπότε, για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα, στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πράγματι υπάρχει δημόσιο χρέος, αλλά είναι καθησυχαστικός καθώς όπως είπε οι τράπεζες είναι πολύ ισχυρότερες σήμερα. Έχουν τριπλάσια κεφάλαια από αυτά που είχαν. «Έχουν καλύτερους δείκτες ρευστότητας και επίσης οι διοικητές είναι πολύ, πολύ πιο σοφοί σήμερα. Τα τεστ αντοχής δεν έδειξαν προβλήματα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Άρα, η πιθανότητα ενός προβλήματος είναι πολύ μικρή».

Με πληροφορίες από CNBC, Euractiv

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ