Λαμία: Αμέτρητες οι καταγγελίες για τα γεύματα που δηλητηρίασαν μαθητές, από τι προκλήθηκε η φωτιά

Γονείς και από άλλο σχολείο της Φθιώτιδας είχαν καταγγείλει τον Φεβρουάριο του 2024 ακόμα και ωμά φαγητά με κοτόπουλο «που είχε ακόμα φτερά»

Λαμία

Αύριο, Τετάρτη (22/5), αναμένεται να παραδοθούν στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα από τα μολυσμένα γεύματα που κατανάλωσαν μαθητές και έπαθαν τροφική δηλητηρίαση στη Λαμία.

«Καταναλώθηκε το φαγητό και ούτε σε διάστημα 20 λεπτών με μισή ώρα, παρουσίασε όλα τα συμπτώματα. Πονόκοιλο, εμετούς, διάρροια», δηλώνει στο OPEN πατέρας μαθητή.

Την ίδια ώρα, στο «φως» έρχονται καταγγελίες γονέων από τον Μάιο του 2023, που κάνουν λόγο για ποσότητα μικρότερη από την αναγραφόμενη στην ετικέτα, ωμά όσπρια και σαλάτες, εμφανώς αλλοιωμένα λαχανικά, ακατάλληλα γεύματα (κριθαρότο θαλασσινών με κατεψυγμένα μύδια) και ξένα σώματα μέσα στην συσκευασία (πλαστικό, τρίχες).

 

Γονείς και από άλλο σχολείο της Φθιώτιδας είχαν καταγγείλει τον Φεβρουάριο του 2024 ακόμα και ωμά φαγητά με κοτόπουλο «που είχε ακόμα φτερά», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Ζιάκα για το OPEN.

 

Ο σταφυλόκοκκος στα γεύματα

Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΕΦΕΤ πραγματοποίησε ελέγχους στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, και συγκεκριμένα στο τμήμα Παραγωγής του εργοστασίου, του οποίου οι αποθήκες κάηκαν ολοσχερώς.

«Είναι λίγο δύσκολο από τη δική μας την πλευρά να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι έγινε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπήρχε σταφυλόκοκκος, άρα κάτι δεν πήγε καλά στην υγιεινή… αλλά αυτά είναι εκτίμηση δεν είναι απόδειξη» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤΕ, Αντώνης Ζαμπέλας.

Από τα μολυσμένα σχολικά γεύματα υπέφεραν με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητές σε επτά διαφορετικά δημοτικά σχολεία της Λαμίας και κάποια από αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

«Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις. Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα» τόνισε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή παροχής γευμάτων από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Η φωτιά και πώς προκλήθηκε

Παράλληλα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται για δεύτερο 24ωρο στο εργοστάσιο της εταιρείας -που τυλίχθηκε στις φλόγες το επόμενο βράδυ του συμβάντος- και προχωρούν σε ρίψη νερού, αφού ο καπνός είναι ακόμα έντονος ενώ υπάρχει άμεσος κίνδυνος ολικής κατάρρευσης.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις Αρχές, είναι πολλά, με βασικό το πώς και πού ξεκίνησε η φωτιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά άρχισε πιθανότατα από κάποιο όχημα που βρισκόταν έξω από το εργοστάσιο και στη συνέχεια πήρε έκταση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αυτό να έχει αποδειχθεί, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Τι προβληματίζει τα στελέχη της Πυροσβεστικής

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Ζιάκα για το OPEN, τα στελέχη της Πυροσβεστικής προβληματίζουν τα εξής στοιχεία:

Η καθυστέρηση στην ενημέρωση
Η γρήγορη μετάδοση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό
Η γρήγορη ανάφλεξη στον χώρο αποθήκευσης των υλικών

Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη συλλεχθεί υλικό από κάμερες στην περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης:

 

Λαμία: Στις κάμερες ασφαλείας αναζητούν το γρίφο της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο που εμπλέκεται στα σχολικά γεύματα

Ν. Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά -Πώς μεταδίδεται

Youth Pass: Πότε γίνεται η καταβολή των 150 ευρώ στους δικαιούχους

ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop