Λεκιθίνη: Πως μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και το λίπος

Λεκιθίνη: Πως μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και το λίπος

Πώς η λεκιθίνη μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και το λίπος

Η λεκιθίνη είναι ένα μείγμα λιπαρών ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα και μπορούν να ληφθούν σε μορφή συμπληρώματος. Τα συμπληρώματα λεκιθίνης μπορούν βοηθήσουν τον οργανισμό σε διάφορες καταστάσεις.

Η λεκιθίνη είναι η συλλογική ονομασία για μια ομάδα λιπιδίων – λιπαρών ενώσεων – που βρίσκονται φυσιολογικά σε τρόφιμα όπως τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα και η σόγια. Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί επίσης τη λεκιθίνη ως γαλακτωματοποιητή, ένα συστατικό που βοηθάει στο διαχωρισμό των ουσιών.

Εκτός από την κατανάλωση λεκιθίνης μέσω της διατροφής τους, ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα λεκιθίνης. Έρευνες δείχνουν ότι η συμπληρωματική λεκιθίνη μπορεί να προσφέρει μερικά οφέλη, από τη μείωση της χοληστερόλης μέχρι τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας και τη διάσπαση του αποθηκευμένου λίπους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του σωματικού βάρους.

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη συμπληρωματική λεκιθίνη, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι, πώς επηρεάζει την υγεία, τις πιθανές παρενέργειές της και πώς να χρησιμοποιείς τα συμπληρώματα λεκιθίνης με ασφάλεια.

Τα οφέλη της λεκιθίνης

Τα συμπληρώματα λεκιθίνης μπορούν να προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως η σόγια ή ο κρόκος αυγού. Ανάλογα με την πηγή της λεκιθίνης, το συμπλήρωμα αποτελείται από διαφορετικές ποσότητες διαφόρων φωσφολιπιδίων. Τα φωσφολιπίδια είναι τύποι λιπών που βρίσκονται σε όλα τα ζωικά και ανθρώπινα κύτταρα και εμπλέκονται σε κρίσιμες λειτουργίες, όπως η κυτταρική επικοινωνία και η ρύθμιση της φλεγμονής. Παρόλο που η λεκιθίνη και τα φωσφολιπίδια που περιέχονται σε αύτη μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως η σόγια, τα αυγά και τα φυτικά έλαια, η συμπλήρωση με επιπλέον λεκιθίνη παρέχει υψηλότερη δόση αυτών των συστατικών, η οποία μπορεί να ωφελήσει την υγεία με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα λεκιθίνης θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Μια μικρή, παλαιότερη μελέτη που περιελάμβανε 30 άτομα με υψηλή χοληστερόλη διαπίστωσε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων με κάψουλες λεκιθίνης σόγιας 500mg ημερησίως για δύο μήνες μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά 42% και την LDL χοληστερόλη κατά πάνω από 56% σε σύγκριση με τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο.

Η LDL, ή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, αναφέρεται συχνά ως «κακή» χοληστερόλη, επειδή η υπερβολική ποσότητα LDL στο αίμα σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η λεκιθίνη μειώνει τη χοληστερόλη διεγείροντας την έκκριση του χολικού οξέος, το οποίο παράγεται από τη διάσπαση της χοληστερόλης. Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η λεκιθίνη δεν έχει καμία επίδραση στην LDL χοληστερόλη ή στη συνολική χοληστερόλη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Το συμπλήρωμα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης για άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου

Μια μελέτη σε 89 μεσήλικες Γιαπωνέζες διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση 1.200 mg λεκιθίνης σόγιας για οκτώ εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα επίπεδα διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη σημείωσαν ότι, αν και η λεκιθίνη φαίνεται να έχει δυνατότητες μείωσης των καρδιακών παθήσεων, δεν ήταν ακριβώς σίγουροι για το πώς το συμπλήρωμα λεκιθίνης βελτίωσε την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή ακαμψία.

Μια θεωρία για τη σχέση αυτή είναι ότι τα φωσφολιπίδια στα συμπληρώματα λεκιθίνης σόγιας μπορεί να βοηθούν στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων κυτταρικών μεμβρανών, οι οποίες καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης και από οξείες και χρόνιες ασθένειες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυτταρικής υγείας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να είναι χρήσιμη για την ελκώδη κολίτιδα

Το φωσφολιπίδιο φωσφατιδυλοχολίνη, το οποίο συγκεντρώνεται στη λεκιθίνη, αποτελεί περισσότερο από το 70% των φωσφολιπιδίων που συνθέτουν τον εντερικό φραγμό της βλέννας. Αυτός ο φραγμός προστατεύει την εντερική χλωρίδα. Σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα -ένα είδος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου- η περιεκτικότητα σε φωσφατιδυλοχολίνη του εντερικού φραγμού της βλέννας είναι μειωμένη κατά περίπου 70% σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν ελκώδη κολίτιδα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα λεκιθίνης μπορεί να βοηθήσουν στην αναπλήρωση του φραγμού της βλέννας και στη βελτίωση της φλεγμονώδους δραστηριότητας σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα.

Μπορεί να βοηθήσει τα βρέφη και τις γυναίκες που θηλάζουν

Η λεκιθίνη είναι πλούσια σε φωσφατιδυλοχολίνη, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή χολίνης. Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την κυτταρική υγεία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το μεταβολισμό, τη μεταφορά λιπιδίων και πολλά άλλα. Η χολίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και του βρέφους.

Καλές πηγές λεκιθίνης

Οι κρόκοι των αυγών είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές διαιτητικής λεκιθίνης, παρέχοντας περίπου 250mg λεκιθίνης ανά μεγάλο κρόκο. Στην πραγματικότητα, η λέξη «λεκιθίνη» προέρχεται από το «λέκιθος», την ελληνική λέξη για τον κρόκο του αυγού.

Άλλες πηγές διαιτητικής λεκιθίνης περιλαμβάνουν:

Σόγια και σογιέλαιο

Αραβοσιτέλαιο

Ηλιόσποροι

Λάδι κανόλα

φύτρο σιταριού

Φιστίκια

Ψάρια

Οργανικό κρέας

Πώς να χρησιμοποιήσεις τη λεκιθίνη

Η λεκιθίνη πωλείται συνήθως σε μορφή κάψουλας, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε μορφή σκόνης. Τα συμπληρώματα λεκιθίνης σε σκόνη είναι μια καλή επιλογή για όσους δεν μπορούν ή δεν τους αρέσει να καταπίνουν χάπια. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συμπληρωμάτων λεκιθίνης προτείνουν τη λήψη συμπληρωμάτων λεκιθίνης με τα γεύματα.

Είναι η λεκιθίνη ασφαλής

Ως συστατικό των τροφίμων, η λεκιθίνη είναι γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής. Η λεκιθίνη φαίνεται επίσης να είναι ασφαλής σε μορφή συμπληρώματος. Είναι άγνωστο αν η χορήγηση υψηλών δόσεων συμπληρώματος είναι ασφαλής για βρέφη ή άτομα που θηλάζουν.

Τα συμπληρώματα λεκιθίνης μπορεί επίσης να αποτελούν κίνδυνο για όσους είναι αλλεργικοί στα αυγά και τη σόγια, δεδομένου ότι πολλά από τα συμπληρώματα προέρχονται από αυτά τα αλλεργιογόνα. Όσοι έχουν τέτοιες αλλεργίες και λαμβάνουν λεκιθίνη ενδέχεται να εμφανίσουν δερματική αντίδραση.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Η λεκιθίνη σόγιας μπορεί να αλληλεπιδράσει με ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, όπως η βαρφαρίνη, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μείωση της πήξης του αίματος.

Οι ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ συνταγογραφούνται για την πρόληψη καταστάσεων όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι θρόμβοι αίματος. Εάν λαμβάνεις αντιπηκτικά φάρμακα, φρόντισε να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων λεκιθίνης.

Παρενέργειες της λεκιθίνης

Η λεκιθίνη είναι συνήθως καλά ανεκτή από τον οργανισμό. Εάν αναπτυχθούν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κοιλιακό άλγος

Διάρροια

Πληρότητα

Ναυτία

Αν και τα συμπληρώματα λεκιθίνης μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους πάσχουν από ορισμένες παθήσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή λεκιθίνη μέσω της διατροφής τους και δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρωματική λεκιθίνη.

πηγη theissue.gr

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ