Λουδάρος: Ο γνωστός ηθοποιός μιλά στην «Π» – Στην Πάτρα για πολύ γέλιο… Αρκά

Ο αγαπημένος πρωταγωνιστής Αντώνης Λουδάρος, μίλησε αποκλειστικά στην «Π», για την ξεχωριστή παράσταση «Εκτός Ελέγχου» με κείμενα του Αρκά.

Λουδάρος: Ο γνωστός ηθοποιός μιλά στην «Π» - Στην Πάτρα για πολύ γέλιο… Αρκά

Η Κωμωδία «Εκτός Ελέγχου», με τα κείμενα του Αρκά, έρχεται στην Πάτρα για δύο μόνο παραστάσεις αύριο Σάββατο (ώρα 21:00) και μεθαύριο Κυριακή (ώρα 20:00) στο Θέατρο «Πάνθεον», με ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών: Αντώνης Λουδάρος, Σωτήρης Καλυβάτσης, Πάνος Σταθακόπουλος, Κωνσταντία Χριστοφορίδου, Χρήστος Τριπόδης, Δημήτρης Αγοράς και τα παιδιά Αθηνά Τριπόδη και Μανώλης Γκίνης.

Ο Αρκάς, ο σπουδαιότερος σκιτσογράφος και συγγραφέας της εποχής μας, με την καυστική του πένα, χαρίζει αφενός στους ηθοποιούς ολοκληρωμένους χαρακτήρες και εκπληκτικές ατάκες, και αφετέρου στο κοινό ένα θέαμα αδιάκοπου γέλιου και ανατροπών.

Ο αγαπημένος πρωταγωνιστής Αντώνης Λουδάρος, μίλησε αποκλειστικά στην «Π», για την ξεχωριστή αυτή παράσταση.

Γιατί καταφέρνει και «μιλάει» σε όλες τις γενιές ο Αρκάς;

Γιατί καυτηριάζει εξαιρετικά, τα κακώς κείμενα της Ελλάδας και του Ελληνα. Μέσα από τους χαρακτήρες του, που έχουν πολύ χιούμορ, κάνει αυτό που πάντα έκανε η κωμωδία, η σάτιρα. Αν και σήμερα, με την πολιτική ορθότητα και με όλα αυτά που συμβαίνουν, έχουν αλλάξει και ψάχνουν τον βηματισμό τους.

Χαρακτηριστικό βέβαια της γραφής του Αρκά είναι ο αυτοσαρκασμός. Πόσο σας εκφράζει αυτό σαν άνθρωπο;

Βέβαια, ο αυτοσαρκασμός είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γιατί, όπως λένε, αν θέλεις να γελάσεις πραγματικά, γέλα με τα χάλια σου!

Ποια είναι η σχέση σας με τα κόμικς του Αρκά; Ησασταν θαυμαστής της πένας του;

Οχι, δεν θα έλεγα ότι ήμουν τόσο συνδεδεμένος με τον Αρκά, γιατί ήμουν της γενιάς που μεγάλωσε με τον Σνούπυ και όλα αυτά. Αργότερα ήρθε ο Αρκάς στη ζωή μου, αλλά χωρίς να είμαι φανατικός, όταν τον διάβαζα ήταν πραγματική απόλαυση!

Εχετε κάποιον αγαπημένο ήρωα από όλους αυτούς τους χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει ο Αρκάς;

Αγαπημένος μου ήρωας, τουλάχιστον από την παράσταση, είναι η κυρία Μαρίκα, η οποία στηλιτεύει τα πάντα, συνήθως τις γυναίκες! Τις περνάει… ακτινογραφία! Μία σάτιρα τρελή, με μία θρασύτητα και μία απίστευτη ξινίλα».

«ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΑΝ ΚΟΜΙΚ!»

Τι προσέξατε ιδιαίτερα στην απόδοση της παράστασης;

Αυτό που προσπαθήσαμε να αποδώσουμε, ήταν να κάνουμε μια παράσταση σαν ένα κόμικ που το ξεφυλλίζεις! Αυτή ήταν και η προσπάθεια του σκηνοθέτη μας. Η επιτυχία της παράστασης αποδεικνύει ότι μάλλον το καταφέραμε και περιμένουμε και τον κόσμο της Πάτρας να ζήσει αυτή την μοναδική εμπειρία γέλιου,

Πόσο δύσκολο αποδείχθηκε να προσεγγίσετε υποκριτικά και να αποδώσετε πειστικά το ιδιαίτερο ύφος του Αρκά;

Εψαξα, διάβασα πολύ Αρκά για να μπορέσω να καταλάβω τις εκφράσεις, το στήσιμο των ηρώων, τη φιλοσοφία του Αρκά. Είχε μια προεργασία που έπρεπε να κάνω, ώστε ένα καταφέρω να μπω μέσα στο κλίμα αυτής της ιδιαίτερης συγγραφικής προσέγγισης. Εχει έναν κώδικα που επιβάλλει στον ηθοποιό να λέει το αστείο σαν ένα είδος κλασικής επιθεώρησης και κάποια τεχνικά κομμάτια που έπρεπε να τα προσέξουμε σχολαστικά. Γιατί έχει ένα στήσιμο, πολύ συγκεκριμένο.

Λουδάρος: Ο γνωστός ηθοποιός μιλά στην «Π» - Στην Πάτρα για πολύ γέλιο… Αρκά

Εχει κατηγορηθεί ο Αρκάς για κομματικές εμμονές. Βγαίνει κάτι τέτοιο στην παράσταση;

Εγώ δεν ασχολούμαι με αυτά καθόλου. Για μένα ο Αρκάς είναι ένας μεγάλος Ελληνας καλλιτέχνης. Από εκεί και πέρα, δεν με αφορά τίποτα άλλο. Δεν έχω άποψη και δεν μου αρέσει να σχολιάζω τις επιλογές του καθένα. Η παράσταση βέβαια έχει και κάποια πολιτική προσέγγιση, αλλά σε καμία στιγμή δεν βγαίνει κάποια κομματική άποψη. Περισσότερο θα έλεγα, είναι κοινωνικές οι προσεγγίσεις του Αρκά μέσα από το έργο. Αυτό που στηλιτεύει, είναι τα χάλια μας. Αυτό που κοιτάζουμε τον καθρέφτη μας και λέμε «κοίτα πώς είσαι ρε…».

Το γεγονός ότι είναι όλα τα κόμικς του Αρκά είναι τόσο σημερινά, δεν φανερώνει ότι η Ελλάδα και η νοοτροπία του Ελληνα δεν αλλάζουν τελικά;

Ναι, γιατί όλο θέλουμε να προχωρήσουμε, κάπως θέλουμε να το κάνουμε, κάπως να το πετύχουμε, αλλά όταν φθάνουμε στα δύσκολα και λέμε στον εαυτό σου «προχώρα», σκεφτόμαστε «πού να προχωρήσω μωρέ… Πώς να πάω στα δύσκολα, δεν τα ξέρω αυτά τα μέρη…».
Και τελικά δεν τα ανακαλύπτεις ποτέ. Γενικά είμαστε λίγο αναποφάσιστοι και δυσκίνητοι…

«ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ»

Μόνο γέλιο προσφέρει η παράσταση ή και προβληματισμό για τα κακώς κείμενα;

Και τα δύο, ανάλογα με το τι θέλει να εισπράξει ο κάθε θεατής. Αν κάποιος θέλει φεύγοντας να πάρει σπίτι του και κάτι βαθύτερο, τότε σίγουρα θα βρει τις αφορμές και το περιεχόμενο για κάτι που θα τον κάνει να σκεφτεί και να βγάλει διάφορα συμπεράσματα Δεν είναι μια επιδερμική παράσταση που προσφέρει μόνο τρελό κέφι και χαρά. Ο κόσμος θα γελάσει με τα χάλια μας και θα αναλογιστεί τι θα έπρεπε να έχει αλλάξει γύρω μας και μέσα μας.

Αν σας ζητούσα με μια κουβέντα να περιγράψετε την παράστασή σας, τι θα μας λέγατε;

Εχουμε περάσει πολλά τα δύο τελευταία χρόνια και δεν λέμε να φύγουμε από αυτή τη μαυρίλα. Θέλουμε να δούμε κάτι που να μας φτιάξει τη διάθεση. Να χαλαρώσουμε, να γελάσουμε, να απεγκλωβιστούμε από αυτή τη δυστοπία. Και αυτή η παράσταση είναι σίγουρα αυτό που χρειαζόμαστε! Και αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι όποιος δεν θα το δει, θα χάσει! Για να σας το πω λοιπόν, με μια κουβέντα: Σας ετοιμάζουμε ένα ωραίο και μεγάλο πάρτι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 18 ευρώ, ανέργων – φοιτητικό: 15 ευρώ, παιδικό: 10 ευρώ, ομαδικό (άνω των 20 ατόμων): 12 ευρώ.

Διάρκεια Παράστασης: 100΄.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Ηλεκτρονική προπώληση: www.viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου. Τηλ. 2610 325778 – 210 7622034.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] – ΛΟΥΔΑΡΟΣ: Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π» -Στην Πά… […]


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ