Λουκάς Θάνος: «Προσπάθησα να κατανοήσω την πόλη» – Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Παρόντες στην συνέντευξη για την παρουσίαση του προγράμματος ήταν εργαζόμενοι, συντελεστές παραστάσεων, τα μέλη του νέου Μπαλέτου του ΔΗΠΕΘΕ και πολλοί άλλοι.

Λουκάς Θάνος: «Προσπάθησα να κατανοήσω την πόλη» - Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης τύπου του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκά Θάνου και των προέδρων των πολιτιστικών δομών του Δήμου.
Παρόντες ήταν εργαζόμενοι, συντελεστές παραστάσεων αλλά και τα μέλη του νέου Μπαλέτου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Τον κύκλο των ομιλών άνοιξε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρος Βάης που αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω των μέτρων το Θέατρο και μίλησε για τους τέσσερεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμα. Ο πρώτος είναι η συνεργασία όλων των πολιτιστικών τμημάτων του Δήμου αλλά και των κοινωνικών δομών όπως τα ΚΔΑΠ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τα ΚΑΠΗ, το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων, οι Δημοτικές Κατασκηνώσεις και το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Ο δεύτερος είναι η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή – που εγκαινιάζεται με τον Καρυροθραύστη – το Εθνικό Θέατρο, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δ.Π. Καρναβάλι Πάτρας, αλλά και άλλα ΔΗΠΕΘΕ, με ξένους θεατρικούς φορείς και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο τρίτος άξονας αφορά το 2022, το οποίο είναι έτος επετείου σημαντικών γεγονότων, είναι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Προσφυγικό, ενώ συμπληρώνονται και 100 χρόνια από την γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο τέταρτος και τελευταίος άξονας αφορά τις υποδομές και την βελτίωσή του όπως επίσης και την εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού. Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Βάης στόχος είναι και η ψηφιοποίηση του βεστιαρίου του ΔΗΠΕΘΕ στο οποίο περιέχονται 50 ιστορικά κοστούμια με στόχο να εκτεθούν στον «Απόλλωνα» όταν διαμορφωθεί ή στο Μουσείο Πόλης.

ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Από την πλευρά του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκάς Θάνος αναφέρθηκε στους μήνες που έχει πάρει τη θέση σημειώνοντας πως προσπάθησε να κατανοήσει την πόλη και να δει τι μπορεί να κάνει για να συνεχίσει το σημαντικό έργο που συντελείται εδώ.
Μάλιστα αναφέρθηκε και σε μια φράση που του είχε πει ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης σε μια συνομιλία τους: «Υπάρχουν πολλά σφυριά, όταν όλα χτυπάνε στο ίδιο σημείο σημαίνει ότι αυτό το σημείο έχει τεράστια δυναμική». Ακολούθως ο κ. Θάνος αναφέρθηκε στις συνεργασίες με τον Πολιτιστικό Οργανισμό και την Κοινωφελή Επιχείρηση Καρναβάλι Πάτρας, τη Λυρική Σκηνή και άλλους φορείς όπως επίσης και στο όνειρό του που γίνεται πραγματικότητα, δηλαδή την δημιουργία ενός Μπαλέτου, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει στην Μόσχα.

 

Λουκάς Θάνος: «Προσπάθησα να κατανοήσω την πόλη» - Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ο Λουκάς Θάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ

Η πρώτη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι ο «Καρυοθραύστης» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου. Η γοητευτική ιστορία του Καρυοθραύστη διαδραματίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης είναι το πολυπόθητο δώρο.
Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιγνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο…..
Η χορογραφία είναι του Γιάννη Αντωνίου ενώ χορεύουν οι: Μαρία Κίκινα, Άννα Ευθαλία Καράμπελα, Αγγελική Πετράκη, Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη, Άννα Φυτιλά, Αγγελική Ποταμιάνου Αναργύρου, Αλεξία Τσουρεκά, ΄Εντρι Κέντρο (Errik Nour), Ορφέας Χατζησπύρου, Μαρία Καμπανού, Χριστίνα Άννα Κατσιμπράκη, Νόνη Μπούφη, Ιωάννα Λουπέτη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Οσον αφορά τη συνεργασία με το Πατρινό Καρναβάλι, ο Λουκάς Θάνος τόνισε πως θα αφορά έναν Αριστοφανικό Κύκλο που θα ξεκινήσει με την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού. «Εμείς έχουμε τον Απόλλωνα, το Καρναβάλι τα Σφαγεία και εκεί θα βρίσκεται ο Διόνυσος» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων «Όταν ενώθηκε ο Απόλλωνας με τον Διόνυσο έγινε το θαύμα του θεάτρου. Ετσι και τώρα όταν ενωθεί το θέατρο – Απόλλωνας με το Καρναβάλι – Διόνυσος, ίσως καταφέρουμε και εμείς ένα μικρό θαύμα».

Αναφερόμενος στην συνεργασία με το Καρναβάλι Πάτρας σημείωσε πως στην έναρξη θα συμμετάσχει το Μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αλλά και η Δραματική Σχολή, ενώ θα ακολουθήσουν αριστοφανικά δρώμενα στην πόλη.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ήρα Κουρή ευχαρίστησε τον Λουκά Θάνο και το ΔΗΠΕΘΕ σημειώνοντας πως είναι ιη πρώτη χρονιά που γίνεται στοχευμένα μια συνεργασία ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας των δύο φορέων διάρκειας δύο χρόνων. «Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός διαφορετικού Καρναβαλιού χωρίς να ακυρώσουμε τον χαρακτήρα του Πατρινού Καρναβαλιού με τα πληρώματα ιδιαίτερα το τελευταίο τριήμερο» τόνισε η κ. Κουρή συμπληρώνοντας πως φέτος στα Σφαγεία θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Μάλιστα η κυρία Κουρή έκανε και μία ακόμα αποκάλυψη και αφορά την αλλαγή της ονομασίας των Παλαιών Σφαγείων. Όταν μετά το τέλος της συνέντευξης τη ρωτήσαμε μας είπε πως αρχικά είχε πέσει η ιδέα να μετονομαστούν σε Κ3 – Κέντρο Καρναβαλιού Καραγκιόζη, όμως υπάρχει και η ιδέα η ονομασία των Σφαγείων να έχει σχέση με τον Διόνυσο ή κάτι Βακχικό.

 

Λουκάς Θάνος: «Προσπάθησα να κατανοήσω την πόλη» - Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Παρόντες στην συνέντευξη μεταξύ άλλων ήταν και τα μέλη του νέου Μπαλέτου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

ΕΤΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, το 2022 θα είναι έτος Καμπανέλλη για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η έναρξη θα γίνει με το Αριστοφανικό Χορόδραμα «Ιάκωβος Καμπανέλλης» που θα περιλαμβάνει λιμπρέτο του Λουκά Θάνου όπως επίσης και τις Εκκλησιάζουσες – Μια κωμωδία ο Αριστοφανικός Καμπανέλλης. «Θα ζωντανέψουμε αυτή την πτυχή του Ιάκωβου Καμπανέλλη που δεν την γνωρίζουμε, καθώς ξέρουμε περισσότερο τον δραματικό του χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ Θάνος. Στην παράσταση η σκηνοθεσία, η μουσική και η χορογραφία είναι του Λουκά Θάνου και τα σκηνικά και κοστούμια του Κέννυ ΜακΛέλλαν. Η έναρξη θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν τα Μονόπρακτα του Καμπανέλλη «Αυτός και το παντελόνι του», «Επικήδειος», «Ο διάλογος», «Ποιος ήταν ο κύριος;» που θα παρουσιαστούν από τις 19 Μαρτίου έως τις 29 Απριλίου.

Την σκυτάλη θα πάρει το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκυ Θεοδωράκη σε συνεργασία με την Ορχήστρα και την Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, θα ακολουθήσει η παρουσίαση αποσπάσματος της συνεργασίας του Λουκά Θάνου με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον κύκλο θα κλείσει το Λυρικό Χορόδραμα του Λουκά Θάνου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το τελευταίο έργο του μεγάλου δημιουργού, που θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου.

ΤΟ ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ

Φέτος, το Άρμα Θέσπιδος θα μας παρουσιάσει το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου,ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων, ανατροπών και «μαγικών παρεμβάσεων», καθώς ξωτικά, δαιμόνια, ο βασιλιάς και η βασίλισσά τους και αφελείς Αθηναίοι συμμετέχουν σε αυτό. Μια εκδοχή ονείρου, όπου η φαντασία επιτρέπει τα πιο ακραία άλματα μέσα στις βαθύτερες επιθυμίες.

 

Λουκάς Θάνος: «Προσπάθησα να κατανοήσω την πόλη» - Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Λουκάς Θάνος, Κώστας Πελετίδης, Ήρα Κουρή και Πέτρος Βάης

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος από τις 6 Μαΐου έως τις 30 Ιουλίου.

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η «ΡΕΑ»

Όσον αφορά την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αυτή θα είναι οι «Πέρσες» του Αισχύλου όπως είπε ο Λουκάς Θάνος, σε συνεργασία δική του, ενώ έχει κατατεθεί η πρόταση στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Επίσης, στο πρόγραμμα υπάρχει και η παρουσίαση της όπερας «Ρέα» του Σαμαρά η οποία ενδέχεται να παρουσιαστεί και στο πολιτιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών του Παρισιού το 2024 σε συνεργασία με την πρεσβεία, με χορωδία, σολίστες από την Πάτρα , από την Λυρική Σκηνή μαζί με Μπαλέτο.

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Όσον αφορά τη Δραματική Σχολή ο Λουκάς Θάνος αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία με τους δύο παραγωγούς του Βασίλιεφ, ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον Ilya Kozin ο οποίος θα διδάξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε 4 περιόδους-θεματικές.

Η κίνηση του ήχου στο χώρο και η αποτελεσματικότητα στους διαλόγους με βάση την έρευνα του Α.Βασίλιεφ: Διάλογος μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας – Άσκηση ήχου και κίνησης
Αναλυτικά:
Από 14 έως 29 Μαρτίου 2022 ασκήσεις σε κείμενα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Από 1 έως 30 Ιουλίου 2022 ασκήσεις σε κείμενα Αντόν Τσέχωφ
Οι δύο τελευταίες θεματικές θα είναι Πλάτωνας και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με άσκηση στον Ντοστογιέφσκι.

 

 

Λουκάς Θάνος: «Προσπάθησα να κατανοήσω την πόλη» - Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Χρίστος Παπαμιχαήλ, Χρήστος Θάνος και Χρήστος Στρέπκος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ

Στις παράλληλες δράσεις συμπεριλαμβάνεται η συνεργασία με τον Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο θα διδάξει το μάθημα στη Δραματική Σχολή: «Εισαγωγή στο σύστημά του με εφαρμογή στον κινηματογράφο». Μάλιστα όπως είπε ο κ. Θάνος ολοκληρώνοντας τη διδασκαλία αναμένεται να δημιουργήσει και μία ταινία με τα παιδιά της Δραματικής.

ΜΕ ΤΟΝ LIMINAL

Συνεργασία θα υπάρξει επίσης με τον Πολιτιστικό οργανισμό Liminal, θα βελτιώσει σταδιακά τις συνθήκες προσβασιμότητας και συμπερίληψης σε όλες τους τις δραστηριότητες. Παρών ήταν και ο υπεύθυνος της Liminal Χρίστος Παπαμιχαήλ που εξέφρασε τη χαρά του και επεσήμανε πως στόχος είναι να συνεργαστεί με τα παιδιά της Δραματικής Σχολής ώστε να εξοικειωθούν με τις αρχές της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, επεσήμανε πως η συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δεν ξεκινά από μηδενική βάση, καθώς έχει προηγηθεί και άλλη και υπάρχουν κοινοί στόχοι αλλά και κοινά προβλήματα των πολιτιστικών δομών. Ενας από τους κοινούς στόχους είναι η εξυπηρέτηση της λαϊκής οικογένειας κάτι που το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το κάνει μέσα από το Άρμα Θέσπιδος ενώ στο Διεθνές Φεστιβάλ γίνεται μέσα από το Φεστιβάλ στις Γειτονιές.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: «ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ»

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύ υψηλού επιπέδου δυναμικό της πόλης ενώ επεσήμανε πως στόχος όλων των πολιτιστικών δράσεων είναι η ανάταση του Πατραϊκού λαού. Ο κ. Πελετίδης παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μικρή χρηματοδότηση που υπάρχει από το Κράτος, ενώ ερωτηθείς για το Καρναβάλι και αν τελικά θα γίνει σημείωσε πως δεν μπορούμε να έχουμε το Καρναβάλι όπως το γνωρίζουμε όταν γύρω μας έχουμε καθημερινά τόσους νεκρούς.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεργασία της Περιφέρειας με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για την παράσταση «Προσευχές από χώμα κι ανθό»
Πατρινό Καρναβάλι: Η Ήρα Κουρή απαντά στον επικεφαλής του Σπιράλ Πέτρο Ψωμά
Καρναβαλική μάσκα: «Πρώτη» για το σεμινάριο με επίσκεψη του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών
«Ο Ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία»: Συνεχίζονται οι παραστάσεις στον «Όροφω»