Μαγιορκίνης για Κράκεν: Δυνατότητα εξάπλωσης μεγαλύτερη από άλλα στελέχη – Θα επικρατήσει στην Ευρώπη

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, καθώς και τις πιθανότητες αυτή να επικρατήσει στην Ευρώπη για τους επόμενους μήνες.

Κορονοϊός

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε με τη σειρά του για τη νέα μετάλλαξη Κράκεν του κορονοϊού, αναφερόμενος στην εύκολη διάδοση και στην επικράτησή της σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Dnews.gr, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται η «Kraken» να αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Αναφερόμενος στο στέλεχος «Kraken», ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, απάντησε πώς:

«Το στέλεχος XBB1.5 είναι υποστέλεχος της Όμικρον, και έχει προκύψει από τον ανασυνδυασμό 2 στελεχών της Όμικρον 2 με μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα.

Φαίνεται ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα όσον αφορά την δυνατότητα εξάπλωσης στον πληθυσμό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή. Ωστόσο δεν έχουμε στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσο».

Με αφορμή τα έξι κρούσματα « Kraken» που βρέθηκαν στην χώρα ο «φόβος» των περισσότερων είναι κατά πόσο κινδυνεύουμε και αν μας καλύπτουν τα εμβόλια. Κυρίως για ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι: «Τα μαθηματικά μοντέλα του ECDC προβλέπουν με βάση τα τρέχοντα προκαταρτικά στοιχεία ότι μπορεί να επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενης 2 μήνες.

Όπως όλα τα στελέχη του SARS-CoV-2 και αυτό το στέλεχος είναι πιο επικίνδυνό στις ευπαθείς ομάδες, δηλάδη σε όσους έχει δοθεί η σύσταση για να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου.

Το εμβόλιο προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό για σοβαρή νόσο και θάνατο. Η προστασία που προσφέρει έναντι της πιθανότητας να κολλήσει κάποιος παραμένει μέτρια».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε επίσης πώς: «Οι ευπαθείς θα πρέπει να προσέχουν όπως άλλωστε πρέπει να προσέχουν πάντα. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίο. Επίσης αν εμφανίσουν συμπτώματα θα πρέπει να κάνουν test και αν βγει θετικό να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία άμεσα πριν εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments