Μαγιορκίνης για Τουρκία: Σοβαρός κίνδυνος για εμφάνιση χολέρας – Ανάγκη επιδιόρθωσης του συστήματος ύδρευσης

Μαγιορκίνης

Το επικίνδυνο σενάριο εμφάνισης χολέρας στην Τουρκία σχολίασε και αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε νέες του δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, για τον κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών σε Τουρκία και Συρία μίλησε στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη επισκευής του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

«Το βασικό στοιχείο που βλέπουμε σε τέτοιου επιπέδου καταστροφές είναι η καταστροφή του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης. Αυτά τα δύο συστήματα είναι βασικά στοιχεία της υγειονομικής κατάστασης μιας πόλης, γιατί από τη μία ο κόσμος παίρνει καθαρό νερό, το οποίο αν δεν είναι πόσιμο δεν μπορεί να το καταναλώσει και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αυτό το νερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το νερό της αποχέτευσης» δήλωσε στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών και μολυσματικών νόσων ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι η χολέρα, η οποία εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν».

Με αφορμή τη συζήτηση για τη ξεχασμένη νόσο ο καθηγητής Υγιεινής τόνισε ότι η χολέρα ως πανδημία εμφανίστηκε πριν από σχεδόν 40 χρόνια. «Υπάρχουν εστίες σε διάφορα σημεία στον κόσμο. Δεν είναι εύκολο σε ένα υγειονομικό σύστημα όπως είναι της Ευρώπης, να εγκατασταθεί χολέρα. Χρειάζεται να είναι να υπάρχει πρόβλημα με την αποχέτευση και με το πόσιμο νερό. Αυτό είναι τα δύο βασικά στοιχεία», εξήγησε.

Περιγράφοντας τις δοκιμασίες που θα αντιμετωπίσουν οι σεισμοπαθείς επισήμανε ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρόνια φάρμακα καθώς και πρόσβαση στο υγειονομικό σύστημα που έχει καταστραφεί.