Μάλτα: Νόμιμη η κάνναβη για προσωπική χρήση

Η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα νομιμοποιήσει την καλλιέργεια και την κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση θα γίνει τις επόμενες ημέρες η Μάλτα.

Μάλτα: Νόμιμη η κάνναβη για προσωπική χρήση

Η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα νομιμοποιήσει την καλλιέργεια και την κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση θα γίνει τις επόμενες ημέρες η Μάλτα, προλαβαίνοντας το Λουξεμβούργο, καθώς η ευρωπαϊκή ήπειρος εγκαταλείπει σταδιακά την κατασταλτική πολιτική της απέναντι στα λεγόμενα «μαλακά ναρκωτικά».

Η κατοχή μέχρι και επτά γραμμαρίων κάνναβης θα είναι εφεξής νόμιμη για τους ενηλίκους, ενώ οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας θα έχουν το δικαίωμα να καλλιεργήσουν έως και τέσσερα φυτά στο σπίτι, αλλά και να διατηρούν αποθηκευμένα 50 γραμμάρια του ξεραμένου φυτού. Το νομοθέτημα που ψηφίσθηκε χθες από το Κοινοβούλιο θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο από τον πρόεδρο.

Ανάλογες μεταρρυθμίσεις θα υιοθετήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να θεσπίσει κρατικά ελεγχόμενη αγορά κάνναβης το 2022, ύστερα από τις σχετικές ανακοινώσεις της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. Η Ιταλία σχεδιάζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα, ενώ ο Καναδάς, το Μεξικό και δεκαοκτώ πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη υιοθετήσει τέτοιους νόμους.

«Ολοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η σκληρή προσέγγιση απέναντι στους χρήστες κάνναβης ήταν αντιπαραγωγική, άδικη και δημιούργησε μεγάλο πόνο σε ανθρώπους που ζούσαν υποδειγματική ζωή. Η προσωπική επιλογή τους να κάνουν χρήση κάνναβης, όμως, τους έφερνε αντιμέτωπους με την ποινική νομοθεσία. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Μάλτα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα νομοθετήσει με στόχο τον έλεγχο της χρήσης και τη νομιμοποίησή της υπό συγκεκριμένους όρους», δήλωσε στην εφημερίδα «The Guardian» ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Οουεν Μπονίτσι.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει τη σύσταση λεσχών κάνναβης, τα μέλη των οποίων θα μπορούν να καλλιεργούν το φυτό και να το μοιράζουν μεταξύ τους, όπως γίνεται σε Ισπανία και Ολλανδία. Ο αριθμός των μελών θα περιορίζεται στα 500 άτομα, ενώ κάθε μέλος θα δικαιούται να λαμβάνει επτά γραμμάρια κάνναβης την ημέρα, με ανώτατο όριο τα 50 γραμμάρια τον μήνα. Οι λέσχες αυτές θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 250 μέτρων από σχολεία ή κέντρα νεότητας.«Εγινε μεγάλη συζήτηση για την επιβολή περιορισμών στην ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης, την THC. Αποφασίσαμε, όμως, να μη ζητήσουμε τον περιορισμό της, καθώς αυτό θα δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση μαύρης αγοράς. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε συνεχώς το κοινό για τα επιστημονικά δεδομένα της χρήσης κάνναβης», λέει ο Μπονίτσι.

Η Ολλανδία υπήρξε παραδοσιακά πρωτοπόρος στην πολιτική ανοχής απέναντι στην κάνναβη. Η χρήση, η πώληση και η καλλιέργειά της παραμένουν, όμως, παράνομες στη χώρα, παρά την πολιτική ανοχής που τηρεί η Ολλανδία από τη δεκαετία του 1970.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Παράταση μέτρων μέχρι την Πρωταπριλιά λόγω της Όμικρον
Σουηδία: Χωρίς τεστ η είσοδος των ταξιδιωτών
Ευρωπαϊκή καταδίκη της Τουρκίας για τη στέρηση της ελευθερίας έκφρασης δύο κρατουμένων
Ισραήλ - Κορονοϊός: Επιμένει στην τέταρτη δόση εμβολίου