Μανώλης Ορφανός: Σκληρή δουλειά, αφοσίωση στην ποιότητα, μεράκι

Μανώλης Ορφανός: Σκληρή δουλειά, αφοσίωση στην ποιότητα, μεράκι

Με ασίγαστο πνεύμα προόδου και με στόχο να πρωτοπορεί διαρκώς, ο Μανώλης Ορφανός -τρίτη γενιά- οινολόγος και οινοποιός, συμμετέχει ενεργά στο μέλλον του οινοπαραγωγικού και οινολογικού κλάδου της περιοχής μας. Με σπουδές Γεωπονίας και ειδικότητα στην αμπελουργία, με σκληρή δουλειά, αφοσίωση, επιμονή και υπομονή, πάθος και φροντίδα για το καλό αμπέλι -στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ίδιο- επέλεξε να συνεχίσει την παράδοση του οικογενειακού κτήματος «Ορφανού».

Το κτήμα -με ιστορία που μετρά 90 και πλέον χρόνια- με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή όπου οι μοντέρνες τεχνικές οινοποίησης συνδυάζονται με την παράδοση και το σεβασμό προς το περιβάλλον -βρίσκεται στις παρυφές του Μιντιλογλίου της Αχαΐας και σε γειτνίαση με τον ιδιόκτητο αμπελώνα- παράγει υψηλής ποιότητας παγκοσμίως βραβευμένα κρασιά με υποδειγματικές ετικέτες  που δημιουργούν νέες γευστικές τάσεις σε διαγωνισμούς του εξωτερικού αποσπώντας τα δύο τελευταία χρόνια περισσότερα από 20 διεθνή βραβεία. Φτάνοντας εκεί, ο Μανώλης Ορφανός με υποδέχτηκε με ένα δροσερό ποτήρι κρασί από Μαλαγουζιά. Ενιωσα αμέσως τη ζεστή ατμόσφαιρα με τη συζήτηση να εξελίσσεται σε έναν ποταμό οικολογίας και ορθής συμπεριφοράς του αμπελουργού και οινοποιού απέναντι στη φύση που απλόχερα μας δίνει την καταπληκτική αυτή ουσία, το κρασί.

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει κανείς ένα οινοποιείο; Πόσο καλή επένδυση μπορεί να είναι;

Ζούμε σε μια χώρα όπου το επιχειρείν από μόνο του αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Αν σκεφτείς πολύ τι έχεις να αντιμετωπίσεις, στο τέλος δεν το επιχειρείς καν. Χρειάζεται υπομονή, πίστη και φυσικά

αρκετά αποθέματα τρέλας. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως, που είναι το Α και το Ω της ποιοτικής οινοποίησης είναι αναμφίβολα το στήσιμο ενός αμπελώνα. Η επένδυση λοιπόν σε ένα οινοποιείο που έχει σκοπό να παραγάγει κρασιά υψηλής ποιότητας είναι μια πολύ μακροπρόθεσμη επένδυση! Φυτεύεις σήμερα για να πάρεις σταφύλια και να κάνεις κρασί μετά από 5 χρόνια, και φυσικά μέσα σε αυτό το διάστημα απαιτούνται πόροι για να ζήσεις!


Η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, πώς είναι στις μέρες μας ειδικά για εσάς τους νέους;

Η ενασχόληση με την πρωτογενή παραγωγή είναι ένα αρκετά

δύσκολο σπορ. Απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, άτομα τα οποία να δουλεύουν κάτω από συνθήκες που είναι ιδιαίτερα δύσκολες, και τα οποία πρέπει να έχουν γνώση και υπομονή. Ολα αυτά κάνουν τη διαδικασία απαγορευτική. Αυτό όμως είναι το ουσιαστικό όπλο που λέγεται «καλλιεργώ τους δικούς μου αμπελώνες». Η ιδιοκτησία έχει σημαντική απήχηση στην ποιοτική διαχείριση του αμπελώνα.


Ας μιλήσουμε για το δικό σας οινοποιείο. Ποια η ιστορία του;

Το οινοποιείο με τη νέα του σύγχρονη μορφή, γεννήθηκε μέσα από ένα δημιουργικό χαρμάνι, τόσο του πατέρα μου, Γεώργιου Ορφανού, που είναι δεύτερης γενιάς οινοποιός, όσο και εμένα, γύρω από την οινική έκφραση του αμπελώνα της Αχαΐας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης των Πατρών, στις παρυφές του Μιντιλογλίου, και σε άμεση γειτνίαση με τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος 20 στρεμμάτων. Η απλότητα του οινοποιείου βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την παλιά αγροικία σε ένα σκηνικό που χρονίζει από το 1927, και ολοκληρώνεται με τις τέσσερις πολυβραβευμένες ετικέτες του Κτήματος.


Ποιες είναι οι ποικιλίες αμπελιού που καλλιεργείτε και ποιες οι ονομασίες των κρασιών που παράγετε;

Οι βασικές ποικιλίες που καλλιεργεί το κτήμα είναι η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Malvasia Aromatica καθώς και η Μαυροδάφνη και το Syrah. Η Μαλαγουζιά, η σημαία του Κτήματος, είναι προσαρμοσμένη στο ημιορεινό κλίμα της Αχαΐας, βγάζοντας έτσι ένα άκρως αρωματικό και φινετσάτο χαρακτήρα. Να επισημάνουμε ότι το οινοποιείο μας βραβεύτηκε πρόσφατα με το silver award στον κορυφαίο παγκόσμιο διαγωνισμό Decanter για τη Μαλαγουζιά του. Αξίζει να σημειωθεί επίσης  ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η ανάπτυξη ενός επιδόρπιου οίνου καθώς και η δημιουργία και εμπορική διάθεση μιας νέας ετικέτας από την ποικιλία Ασύρτικο.


Τι είναι αυτό που κάνει να ξεχωρίζει τα προϊόντα σας από τα άλλα;

Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί αναγκαίο συστατικό για την έκφραση όλων των στοιχείων του ιδιόκτητου αμπελώνα στην παραγωγή του Κτήματος. Κατά τον Εμμανουήλ Ορφανό: «Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς μας είναι η ψυχή των ανθρώπων που συμβάλλουν καθημερινά στο έργο αυτό. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με υψηλή ποιότητα και σαφώς ήπιες πρακτικές

αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης».


Ποιοι είναι οι δικοί σας καθοριστικοί παράγοντες που οδηγούν στην παραγωγή και την υψηλή ποιότητα του οίνου σας;

Σκληρή δουλειά, αφοσίωση στην ποιότητα, ρίσκα αλλά κυρίως συγκροτημένος σχεδιασμός είναι τα κυριότερα συστατικά που οδήγησαν το Κτήμα Ορφανού στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, χαρίζοντας στα κρασιά του αναγνώριση και φυσικά διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.


Οινοτουρισμός: Μια ακόμη μορφή marketing ή αναγκαιότητα για εδραίωση ποιοτικών προϊόντων; Ποια η άποψή σας;

Μια ανερχόμενη μορφή τουρισμού η οποία δίνει επιπρόσθετα οφέλη στην πόλη μας και έχει τεράστιες προοπτικές. Στόχος του οινοποιείου τα τελευταία χρόνια είναι να προσανατολίζεται σε τέτοιου είδους δράσεις που περιλαμβάνουν τουρίστες με ένα κοινό ενδιαφέρον. Αυτό είναι η αγάπη τους για το κρασί. Προσπαθούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε μια τουριστική αγορά η οποία να αποτελείται από τουρίστες με ένα ειδικό προφίλ επισκέπτη. Η προώθηση λοιπόν του οινοτουρισμού και η διασύνδεσή του με την παραγωγική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και άνοιγμα νέων αγορών στο εξωτερικό. Μην ξεχνάμε ότι μια οινοτουριστική δραστηριότητα επιτρέπει στον οινοποιό να αναπτύξει κοινωνικότητα και εξωστρέφεια που τον οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία με το καταναλωτικό κοινό.


Και οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών, με ποιον τρόπο αυξάνονται; Μιλήστε μας μέσα από την εμπειρία σας για την προώθηση των δικών σας προϊόντων στο εξωτερικό.

Η εξωστρέφεια είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Οι εξαγωγές είναι μια μακρά διαδικασία, καθόλου εύκολη, που δεν φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Μια διαδικασία που θέλει πολλά χρόνια επένδυση αλλά κυρίως να επενδυθεί χρόνος στους ανθρώπους που θέλεις να σε εμπιστευτούν. Αλλωστε ο μοναδικός τρόπος για να υποστηρίξεις τις εξαγωγές σου, είναι η ίδια σου η παρουσία.


Πολύς λόγος γίνεται για την απόσταξη της οικονομικής κρίσης. Εχουν παρθεί καινοτόμα μέτρα αντιμετώπισης τόσο της ίδιας όσο και της πανδημίας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη χώρα μας από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου;

Ο παράγοντας COVID-19 δεν πάγωσε μόνο τις πωλήσεις μας ως οινοποιείο. Η πανδημία επηρέασε αρνητικά την συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα HORIZON που βρισκόντουσαν σε εξέλιξη με ιταλικά πανεπιστήμια. Μια άκρως εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα

μέλη του οινοποιείου μας. Πρόκειται λοιπόν για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θεωρώ όμως ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν πάντα ευκαιρίες. Η κρίση αυξάνει την δημιουργικότητα αλλά κυρίως δίνει τροφή στον επιχειρηματία να επεκτείνει την επιχειρηματική του δράση.

Μετά από 15 και πλέον χρόνια ενασχόλησης με το κρασί και την πρωτογενή παραγωγή του, ποια ήταν η πιο συναρπαστική στιγμή στη διαδρομή σου μέχρι στιγμής;

Νιώθω ιδιαίτερα τυχερός γιατί αυτή η διαδρομή είναι συνεχώς συναρπαστική και όλες οι στιγμές της οινοποίησης είναι μόνιμα δημιουργικές. Σπουδαιότερο όμως όλων είναι η επαφή με την φύση και η επαφή με τον κόσμο που έρχονται σε μια ωραία ισορροπία.


Σχέδια για τα επόμενα χρόνια;

Η δημιουργία ενός νέου οινοποιείου 500τ.μ. με αμιγώς επισκέψιμο χαρακτήρα είναι στα άμεσα σχέδιά μας. Ο οινοτουρισμός ως ειδική μορφή τουρισμού είναι μια προσπάθεια να προσελκύσουμε επισκέπτες για να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με την οινική και γαστρονομική κουλτούρα του τόπου.

Συνέντευξη

στην

Ανθή Ροδοπούλου 

rodanthi.pelop@gmail.com