Μαρία Μπίλια: Η νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην «Π» – «Η μεγαλύτερη τιμή είναι η ψήφος του πολίτη»

«Δεν αντιλαμβάνομαι την εκλογή μου και την εκλογή των άλλων δύο συναδελφισσών στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου ως κάποιου είδους «δικαίωση» του γυναικείου φύλου» σημειώνει μεταξύ άλλων η Μαρία Μπίλια.

Μαρία Μπίλια: Η νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην «Π» - «Η μεγαλύτερη τιμή είναι η ψήφος του πολίτη»

Τιμή για την ίδια είναι η εκλογή της στο περιφερειακό συμβούλιο. Θεωρεί ότι τα αξιώματα είναι προσωρινά. Γνωρίζει ότι η δημοκρατία σημαίνει διαφωνία, αλλά βάζει σαν υψηλή προτεραιότητα την υπεράσπιση του επιπέδου και της ευπρέπειας που διακρίνει το περιφερειακό συμβούλιο. Η νέα πρόεδρος μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Κυρία Μπίλια, συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας, ως νέα πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη, μετά την εκλογή σας;

Πρόκειται για μία θέση που αποτελεί τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη. Δεν σας κρύβω το άγχος και την αγωνία μου, να καταφέρω να ανταποκριθώ στα καθήκοντα της προέδρου, αφενός μεν γιατί διαδέχομαι τον Τάκη Παπαδόπουλο, έναν άξιο συνάδελφο που άφησε ένα ισχυρό στίγμα ευπρέπειας και δημοκρατικής συνείδησης, αφετέρου δε, γιατί όπως ακριβώς είπε και ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, το έργο του νέου προεδρείου αντανακλά το επίπεδο και την ποιότητα των εργασιών του περιφερειακού συμβουλίου και τελικά, το επίπεδο και την ποιότητα εκπροσώπησης της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας, την οποία και όλοι υπηρετούμε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη, την παράταξή μου, αλλά και συνολικά τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου και να επαναλάβω ότι η προσπάθειά μου θα είναι να ενώσουμε δυνάμεις ώστε η Περιφέρειά μας να γίνει αυτοδιοικητικό πρότυπο.

Πέρα από τα τυπικά, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Ποια είστε, κυρία Μπίλια;

Σε μία προσπάθεια ν’ αυτοπροσδιοριστώ θα με χαρακτήριζα ως άτομο που αφιερώνει τη ζωή του και τον χρόνο του κυρίως σε ανθρωποκεντρικές εμπειρίες. Σ’ αυτό βέβαια με μύησε και το επάγγελμα που ασκώ (δικηγόρος), μέσω του οποίου ήρθα σε επαφή με κάθε λογής κοινωνική παθογένεια… Μεγάλο σχολείο η δικηγορία, η οποία καταλαμβάνει τον περισσότερο χρόνο της ημέρας αλλά πάντα σου δίνει την ευκαιρία να σταθείς δίπλα στον ψυχικώς πάσχοντα, στην κακοποιημένη γυναίκα, στα παραβατικά παιδιά. Ωστόσο θα ήθελα να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο να τον αφιερώνω σε στιγμές αναζωογόνησης. Τρέφω μεγάλη αγάπη για το περιβάλλον -ιδίως τη θάλασσα που λατρεύω, για τα ζώα και ειδικά για τα άλογα με τα οποία έχω περάσει κάποιες από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωής μου. Ολα αυτά βέβαια αποτελούν ωραία ανάμνηση τα τελευταία τρία χρόνια, διατηρώντας την ελπίδα ότι θα αναλάβουμε σύντομα τη ζωή μας!

Το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας είναι αυτή τη φορά… γυναικεία υπόθεση. Θεωρείτε πως είναι και αυτό ένα μήνυμα για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων;

Ως άνθρωπος αλλά και ως επιστήμονας, ποτέ μου δεν πίστεψα ότι οι άνθρωποι πρέπει να διαχωρίζονται με βάση το φύλο, την καταγωγή, τη θρησκεία τους ή άλλου είδους τέτοια χαρακτηριστικά. Ολοι οι άνθρωποι είναι ίσοι χωρίς να είναι ίδιοι. Και όλοι οφείλουν να έχουν ευκαιρίες εξελίξεων, με μοναδικά κριτήρια, τις ικανότητες, τη δουλειά τους και τη διάθεση προσφοράς τους. Ετσι, δεν αντιλαμβάνομαι την εκλογή μου και την εκλογή των άλλων δύο συναδελφισσών στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου ως κάποιου είδους «δικαίωση» του γυναικείου φύλου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω και τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει ακόμα στη χώρα μας, οι γυναίκες να αποκτήσουν πραγματική ισοτιμία, σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι λοιπόν εάν η συγκρότηση του προεδρείου στέλνει ένα μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά για μένα, στο περιφερειακό μας συμβούλιο είμαστε όλοι ισότιμοι και αποτελούμε ένα σώμα 51 ανθρώπων που όλοι επιθυμούμε το ίδιο: Την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας στη διάθεση των οποίων θέτουμε την προσφορά μας και τη δυνατότητα να υπηρετήσουμε τις ανάγκες τους, με γνώμονα πάντα τα τοπικά συμφέροντα.

Ως πρόεδρος, ίσως θα έχετε να αντιμετωπίσετε ζωηρές διαφωνίες ή και έντονες αντιπαραθέσεις. Είστε έτοιμη για κάτι τέτοιο;

Αναλαμβάνω τα καθήκοντα της προέδρου, συνεχίζοντας την διαδρομή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σεβόμενη τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Το ίδιο έπραξα και ως πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο Πηνειού. Είναι απολύτως λογικό, πολλές φορές να εκφράζονται διαφωνίες και να υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Αυτή είναι η δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά όμως, γνωρίζω επίσης ότι στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, επικρατεί ένα υψηλό επίπεδο ευπρέπειας και πολιτικού διαλόγου, το οποίο και πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία λοιπόν ότι ακόμα και οι όποιες στιγμές έντασης υπάρξουν, θα εντάσσονται πάντοτε σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Και επαναλαμβάνω πως σε ό,τι με αφορά, θα προσπαθήσω να αναδείξω τη δύναμη μίας αυτοδιοίκησης με ελεύθερο φρόνημα, αλλά και ενωμένη και ισχυρή θέση για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου.

 

Μαρία Μπίλια: Η νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην «Π» - «Η μεγαλύτερη τιμή είναι η ψήφος του πολίτη»

Η πρώτη σας θητεία στην Περιφέρεια συνοδεύεται και από τη συμμετοχή σας σε μία θέση υψηλής θεσμικής βαρύτητας. Περιμένατε κάτι τέτοιο όταν θέτατε υποψηφιότητα ως περιφερειακή σύμβουλος, με την παράταξη του Νεκτάριου Φαρμάκη;

Θα έλεγα… αλίμονο σε όποιον εξαρτά την παρουσία του στα κοινά από θέσεις και αξιώματα προσδοκίας. Ποτέ μου δεν λειτούργησα με αυτόν τον τρόπο. Η αυτοδιοίκηση είναι «πεδίο δόξης λαμπρό» μόνο ως πεδίο καθημερινής προσφοράς στην κοινωνία. Τόσο ως δημοτική σύμβουλος όσο και ως περιφερειακή σύμβουλος, γνωρίζω πως η πρώτη και μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να λάβει κάποιος αιρετός είναι η ψήφος και η εμπιστοσύνη του κόσμου. Και αυτή την εμπιστοσύνη, κάθε αιρετό πρόσωπο, καλείται να την ανταποδώσει σε έργο, από οποιαδήποτε θέση και να βρίσκεται. Η συμμετοχή στο περιφερειακό συμβούλιο είναι μεγάλη τιμή για όλους μας. Από εκεί και πέρα, οι θέσεις ευθύνης είναι προσωρινές και όλοι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα διαρκώς για να μπορούμε να τις υπηρετήσουμε.

 

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ 

Εχουν περάσει ήδη δύο χρόνια θητείας της παρούσας περιφερειακής αρχής. Κατά τη γνώμη σας, είναι θετικός ο απολογισμός; Τι θα μπορούσε να έχει πάει καλύτερα;

Ο απολογισμός είναι αδιαμφισβήτητα θετικός. Στο πρόσωπο του Νεκτάριου Φαρμάκη, οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας βρήκαν έναν νέο και σύγχρονο πολιτικό που αντιμετωπίζει με αμεσότητα όλα τα θέματα και που δεν λέει μεγάλα λόγια, αλλά κάνει μεγάλα έργα. Εναν πολιτικό που κάθε προεκλογική του λέξη, τη μετατρέπει σε μετεκλογική πράξη. Δεσμεύθηκε για αλλαγή ταχυτήτων και νοοτροπίας και το έκανε πράξη. Δεσμεύθηκε για ισότιμη αντιμετώπιση των τριών περιφερειακών ενοτήτων και το έκανε πράξη. Δεσμεύθηκε να αξιοποιήσει τις υπαρκτές δυνατότητες κάθε περιοχής και το κάνει πράξη. Δεσμεύθηκε να βρίσκεται στο πλευρό των απλών πολιτών και το κάνει πράξη. Σε δύο χρόνια, έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά. Τόσα όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και έγιναν επειδή υπάρχει ένας περιφερειάρχης που αισθάνεται ως ύψιστη τιμή του να υπηρετήσει με αφοσίωση τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και μία ομάδα, αποτελούμενη από ενεργούς πολίτες, που ό,τι κάνουν το κάνουν γιατί αγαπούν τον τόπο τους και στοχεύουν να τον δουν να γίνεται καλύτερος και ομορφότερος.

Και μία άποψη για την αντιπολίτευση;

Ο Βολταίρος δήλωνε την περίοδο του Διαφωτισμού ότι «δεν συμφωνώ με μία λέξη απ’ όσα λες, αλλά θα υπερασπισθώ με τη ζωή μου, το δικαίωμά σου να τα λες».
Η αντιπολίτευση σε γενικές γραμμές έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και εντός του περιφερειακού συμβουλίου έχουμε αποφύγει τους μεγάλους λαϊκισμούς και τις άγονες αντιπαραθέσεις. Αν συνεχίσει να λειτουργεί σεβόμενη το παραπάνω θεμελιώδες θεώρημα, τότε από τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου θα συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι η πρόοδος της Δυτικής Ελλάδας είναι μία υπόθεση που μας χρειάζεται όλους. Και, ξέρετε, πολλές φορές υπερβαίνει τους κομματικούς φράχτες…

Πώς φαντάζεστε το τέλος της θητείας σας στην προεδρία του περιφερειακού συμβουλίου;

Τη φαντάζομαι ως μία όμορφη και συγκινητική στιγμή που θα μπορώ να σταθώ απέναντι στους συναδέλφους μου με περηφάνια, συναισθανόμενη ότι τους υπηρέτησα όλους και κυρίως, υπηρέτησα τη δημοκρατία, την ελευθερία της σκέψης και του λόγου και κυρίως την πρόοδο του τόπου μας.

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα - Πατέρας Μάνου Δασκαλάκη: «Τρία παιδιά περιμένουν τη δικαίωση» - Τι είπε για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ΒΙΝΤΕΟ
Πάτρα - Κώστας Ζαφειρόπουλος στην «Π»: «Προχωράμε αδέσμευτοι...»
Αίγιο: Η ανακαίνιση της Τρυπητής και η προσθήκη έκθεσης στο Μουσείο - Τα έργα που εντυπωσίασαν στο εξωτερικό ΦΩΤΟ
Αχαΐα: Πριν προλάβει να ταφεί, βιαζόταν να μάθει αν υπάρχει διαθήκη!