Μαριάννα Σταματιάδου: Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή; Μήπως τον έχουν ήδη επιλέξει;

Τους προβληματισμούς της σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Πάτρας εκφράζει η Μαριάννα Σταματιάδου.

Σταματιάδου

Την ανησυχία της για το πώς θα γίνει η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, εκφράζει η Μαριάννα Σταματιάδου, μέλος του ΔΣ του Θεάτρου και πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας». Μάλιστα, η ίδια αναρωτιέται αν τελικά έχει ήδη επιλεγή ο νέος καλλιτεχικός διευθυντής.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: “Επί έξι ημέρες, μέλη του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (ελάχιστα μέλη), ασχοληθήκαμε επισταμένως με τους υποψηφίους, που μας τίμησαν, για την ανάληψη της καλλιτεχνικής αλλά και της διοικητικής και οικονομικής διεύθυνσης του θεάτρου μας.

Πώς είναι δυνατόν όμως να γίνει η κρίση και η λήψη απόφασης από τρία η ενιοτε τέσσερα μέλη του Δ.Σ., εκτός αν έχει ήδη ληφθει εν αγνοία μας, η απόφαση για την κατάληψη της θέσης.

Δεκαεπτά αξιόλογοι υποψήφιοι μας παρουσίασαν το βιογραφικό τους, τις σκέψεις τους και τις προτάσεις τους.

Πολλές εξ’ αυτών ήταν πολύ σημαντικές και κρίνω ότι πρέπει να αξιολογηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μας.

Βέβαια βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη θέση.

Δεν έχουμε επίσημο θεατρικό χώρο, αφού το θέατρο μας ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» βρίσκεται υπό συντήρηση και αναζητούμε λύσεις θεατρικής στέγης.

Μαριάννα Σταματιάδου

Μαριάννα Σταματιάδου

Ο καθένας εκ των υποψηφίων, είχε πράγματι μια νέα αντίληψη για τον χώρο του θεάτρου και της διεξαγωγής των θεατρικών παραστάσεων.

Η ζωντανή επικοινωνία με τους υποψηφίους, η υποβολή ερωτήσεων, ο χαρακτήρας και οι αντιδράσεις τους, είναι απαραίτητα για την τελική κρίση μας.

Είχαμε την μεγάλη τιμή, να παρουσιαστούν ως υποψήφιοι, καθηγήτρια πανεπιστήμιου (θεατρικού τμήματος ) καλλιτεχνικοί διευθυντές άλλων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Ρόδου-Κέρκυρας-Αγρινίου-Θεσσαλικό) και αξιόλογοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες: ηθοποιοί,  σκηνοθέτες, χορογράφοι.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας έχει μεγάλη ιστορία και αποτελεί τον σπουδαιότερο θεσμό της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Είναι απαραίτητο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μας, να έχει γόνιμη, ενεργό παρουσία και δράση σε όλη την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα να αναζητά δρόμους επικοινωνίας, με θέατρα άλλων χωρών και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με πλήρη απορρόφηση αυτών.

Όλοι αναγνώρισαν την αξία της Δραματικής Σχολής μας –άλλωστε είμαστε το μόνο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με Δραματική Σχολή η οποία έχει αναγνωριστεί πανελληνίως – και συμφώνησαν να συμπεριληφθούν στο καλλιτεχνικό δυναμικό, οι απόφοιτοι της σχολής, πολλοί εκ των οποίων είναι πραγματικά διαμάντια, άλλωστε οι περισσότεροι των υποψηφίων είναι καθηγητές δραματικών σχολών και μπορούν να αξιολογήσουν τους απόφοιτους.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ανέλαβαν διαδοχικά έντεκα καλλιτεχνικοί διευθυντές, ξεκινώντας από την Μάγια Λυμπεροπουλου και τον Βίκτωρα Αρδιτη και καθένας εξ’ αυτών άφησε πίσω του ανάλογα με τον τρόπο και τις δυνάμεις του αξιόλογο έργο.

Οφείλουμε σεβόμενοι την ιστορία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να επιλέξουμε τον καταλληλότερο καλλιτεχνικό διευθυντή-αν σεβόμαστε τον πολιτισμό και αγαπάμε το θέατρο, μακριά από πολιτικά κριτήρια και βέβαια όχι με την υπόδειξη της Δημοτικής Αρχής –
όπως φημολογείται ευρέως.
Το θέατρο είναι για όλους!
Ελπίζω να επιλεγεί ο καταλληλότερος!”.