Μαριμίλλη Ασημακοπούλου: Κοιτώντας τα παιδιά και τις ιστορίες τους

Μαριμίλλη Ασημακοπούλου: Κοιτώντας τα παιδιά και τις ιστορίες τους

Οι επιχορηγήσεις για πολιτιστικές δράσεις για παιδιά και εφήβους (έως 18 ετών) οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2021, δόθηκαν προχθές από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το ύψος των επιχορηγήσεων είναι 1.000.000 ευρώ και μέσα στις προτάσεις που τις λαμβάνουν είναι και φορείς της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η πρόταση της ΕΑΡ Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.  Τίτλος της  «Ορα Με» (σημαίνει Κοίτα με) και πρόκειται για μια δράση με πολλά επίπεδα. Οπως σημειώνει η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου μιλώντας στην «Π», θα συμμετάσχουν οι μαθητές της MA School of Performing Arts αλλά και οι ανήλικοι ασυνόδευτοι μετανάστες που διαμένουν στην Πάτρα. Τα παιδιά, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η δράση, θα συναντιούνται είτε διά ζώσης είτε μέσω zoom και θα παρακολουθούν ταινίες με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε διάφορες χώρες του κόσμου. Αυτό θα αποτελέσει και την έμπνευση για τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης, ζωγραφικής, γλυπτικής κ.λπ., με τη βοήθεια του πατρινού εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Μαραζιώτη.

Σε δεύτερο επίπεδο, οι μικροί μετανάστες θα αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες και σε συνεργασία με τον συγγραφέα Γιάννη Παππά θα φτιάξουν ο κάθε ένας το δικό του σενάριο, το οποίο θα πάρει τον δρόμο της μεγάλης οθόνης. Και αυτό γιατί όταν ολοκληρωθεί το σενάριο, τη σκυτάλη θα πάρει ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος ο οποίος θα σκηνοθετήσει μια ταινία μικρού μήκους για κάθε παιδί, με βοηθό τον Σπύρο Μηνά στην κάμερα. Πάντα δίπλα στα παιδιά θα είναι η ψυχολόγος και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια Μαίρη Χαραλάμπους, ενώ στο κομμάτι της σκηνοθεσίας θα υπάρχει και η βοήθεια τόσο της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου όσο και του Γιάννη Τσάκωνα. Σημαντικό είναι το ότι στις ταινίες μικρού μήκους οι ρόλοι θα αντιστραφούν και έτσι τους τους μετανάστες θα ερμηνεύουν Ελληνόπουλα και τους Ελληνες θα τους υποδύονται μετανάστες.


Ομως η δράση δεν τελειώνει εδώ. Και αυτό γιατί όπως τονίζει η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου, οι ταινίες μικρού μήκους των μικρών μεταναστών που αφηγούνται τη ζωή τους και τη δική τους ιστορία, θα προβληθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, εκεί όπου θα εκτεθούν και τα εικαστικά έργα που έχουν προκύψει μέσα από την όλη δράση. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 18 Δεκεμβρίου, ημερομηνία καθόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών. Και εκεί, την ημέρα των εγκαινίων θα δώσουν το παρών και μετανάστες καλλιτέχνες που πλέον ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, όπως ο Δαβίδ Μαλτέζε οι οποίοι θα μιλήσουν με τα παιδιά για τις δικές τους εμπειρίες, δείχνοντάς τους πως αν θέλουν μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.


Αυτό το ταξίδι των τριών μηνών και το υλικό που θα προκύψει από αυτό, μέσα από τις συναντήσεις και τις δημιουργικές διαδικασίες, θα οπτικοποιηθεί και θα προβληθεί από την ΕΡΤ.


Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ