Μάρκος Μπότσαρης: Με υπέρτιτλους η όπερα όπως στην Επίδαυρο – Για δύο μέρες στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου

Aυτό, γίνεται ώστε να δοθεί στο κοινό η ευκαιρία να κατανοήσει το κείμενο, καθώς δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την λυρική απόδοση του λόγου στην όπερα.

Μάρκος

Όσοι έχουμε βρεθεί στην Επίδαυρο θα έχουμε δει δεξιά και αριστερά της σκηνής, σε σημείο ευδιάκριτο από το κοινό να υπάρχουν δύο οθόνες οι οποίες έχουν υπέρτιτλους το κείμενο της παράστασης. Κάτι τέτοιο θα γίνει και στην παράσταση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 13 και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Και αυτό, γίνεται ώστε να δοθεί στο κοινό η ευκαιρία να κατανοήσει το κείμενο, καθώς δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την λυρική απόδοση του λόγου στην όπερα. Ετσι, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, αποφάσισε να υπάρξουν υπέρτιτλοι στην παράσταση ώστε όλοι να μπορέσουν να απολαύσουν το έργο του Παύλου Καρρέρ.

Πρόκειται για ένα μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις, μέσα από το οποίο εξιστορείται η πορεία και η δράση του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Με αυτή την εκδήλωση, ολοκληρώνεται ο κύκλος των δράσεων που υλοποίησαν ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Δήμος Πατρέων, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821. η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Το έργο μετά από πολλές περιπέτειες, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα το 1861 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Έκτοτε διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά Λυρικά Θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην πορεία, για αδιευκρίνιστους λόγους το έργο χάθηκε και στα τέλη του 1950 διασώζονταν μόνο λίγα μέρη.

Τη νέα ενορχήστρωση πραγματοποίησε ο Βύρων Φιδετζής το 2013 και αυτή βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ και αναδεικνύει τη συγγένειά του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Η όπερα θα παρουσιαστεί σε μορφή concertante με τη συμμετοχή κορυφαίων μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την 50μελή Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με τη σύμπραξη επαγγελματιών μουσικών εγνωσμένου κύρους, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, καθώς και τη συμμετοχή 55μελούς χορωδίας αποτελούμενης από μέλη της χορωδίας «Cantelena», μέλη της Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Πατρέων και από ανδρικό χορωδιακό σύνολο από την Αθήνα, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου και Διευθυντή Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελου Γεωργακάτου για δύο παραστάσεις στις 13 και 15 Δεκεμβρίου 2021 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συντελεστές:

Διεύθυνση ορχήστρας – Ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Μουσική προετοιμασία – Επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Γιάκας. Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Μπλουγουράς. Μετάφραση – Βέτα Πεζοπούλου (νέα επιμέλεια Δημήτρης Γιάκας).

Συμμετέχουν οι Λυρικοί: Μάρκος Μπότσαρης: Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος. Σοφία: Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος. Μουσταφά: Χάρης Ανδριανός, βαρύτονος. Παλαιών Πατρών Γερμανός: Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος. Χρυσή: Μίνα Πολυχρόνου, μεσόφωνος. Αγγελική: Λίνα Γερονίκου, μέτζο.

*Τη συναυλία μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό φυσικής ανοσίας. Η προμήθεια των εισιτηρίων για την είσοδο στην παράσταση γίνεται ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα ticketservises.gr στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr, στο ταμείο του ΔΗΠΕΘΕ στην πλατεία Γεωργίου (Τρίτη με Κυριακή από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ) και στο βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος». Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Οι τιμές των εισιτηρίων για την συναυλία διαμορφώνονται ως εξής: Γενική είσοδος 10.00 €. Άνεργοι, Φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 7.00€. Για συλλόγους – σωματεία και για προμήθεια από 10 εισιτήρια και πάνω, ισχύει η ειδική προσφορά των 5.00€ κατ’ άτομο. Για τα άτομα με αναπηρία και τον συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop