Μάρκου-Αναγνωστοπούλου: Χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Αχαΐα

image 618905

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρει:

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και θέμα το φαινόμενο της πλήρους ανισότητας στις δόσεις εμβολίων και τους εμβολιασμούς που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα στις περιοχές “αυξημένου” και “πολύ αυξημένου” επιδημιολογικού κινδύνου, σε σχέση µε περιοχές µε μικρότερο κίνδυνο, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η ερώτηση αντλεί στοιχεία από τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αντιπρόεδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Πρόεδρου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ , κ. Άννας Μαστοράκου, από τις οποίες αναδείχθηκε μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή για την εμβολιαστική στρατηγική της κυβέρνησης στην πόλη της Πάτρας, όπου παρατηρείται χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ποσοστό που κυμαίνεται κοντά στο 16%, ενώ τα στοιχεία εμβολιασμού για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ακόμα πιο πίσω σε σχέση µε την Πάτρα, καθώς ο δείκτης βρίσκεται στο 10% όταν σ’ όλη τη χώρα κυμαίνεται στο 16%.

Το φαινόμενο αυτό, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, παρατηρείται και στις άλλες επιβαρυμένες επιδημιολογικά πόλεις που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, όπως η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη και από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας καθίσταται φανερό ότι η κυβέρνηση επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες των σχεδιασμών της και οι πολύ επιβαρυμμένες περιοχές όπως η Πάτρα, δεν έτυχαν ορθολογικής μεταχείρισης.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ , κ. Άννα Μαστοράκου, με πρόσφατες δηλώσεις της ανέδειξε μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή για την εμβολιαστική στρατηγική της κυβέρνησης, αναφερόμενη στα στοιχεία που προκύπτουν από τον κατάλογο εμβολιαστικής κάλυψης που κατήρτισε ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον επίσημο ιστότοπο  emvolio.gov.gr για τις περιοχές της χώρας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κ. Μαστοράκου, παρατηρείται το φαινόμενο της πλήρους ανισότητας στις δόσεις εμβολίων και τους εμβολιασμούς που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα στις περιοχές “αυξημένου” και “πολύ αυξημένου” επιδημιολογικού κινδύνου, σε σχέση µε περιοχές µε μικρότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Δυτική Αττική, περιοχή που παρουσιάζει υψηλό φορτίο, έχει ποσοστό εμβολιασμού 9% ενώ την ίδια περίοδο στον Κεντρικό Τομέα το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται σε 24%.

Εδώ και αρκετούς μήνες ο Δήμος Πατρών εμφανίζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, με τον δείκτη μεταδοτικότητας (rt) να φτάνει στο 1,35, που σημαίνει ότι η μεταδοτικότητα όχι μόνο συντηρείται, αλλά έχει και αυξητική τάση, αφού το επιθυμητό θα ήταν να καταγράφεται ποσοστό κάτω του 1 για να διαφαίνεται σταδιακή μείωση της μεταδοτικότητας. Ταυτόχρονα στην πόλη της Πάτρας παρατηρείται και χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ποσοστό που κυμαίνεται κοντά στο 16%, ενώ τα στοιχεία εμβολιασμού για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ακόμα πιο πίσω σε σχέση µε την Πάτρα, καθώς ο δείκτης βρίσκεται στο 10% όταν σ’ όλη τη χώρα κυμαίνεται στο 16%.

Το φαινόμενο αυτό, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, παρατηρείται και στις άλλες επιβαρυμένες επιδημιολογικά πόλεις που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, όπως η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη.

Καθίσταται φανερό ότι η κυβέρνηση επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες των σχεδιασμών της και οι πολύ επιβαρυμμένες περιοχές όπως η Πάτρα, δεν έτυχαν ορθολογικής μεταχείρισης.

Επειδή πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα,  όπως έγινε σε άλλες περιφέρειες της επικράτειας.

Επειδή στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, αλλά και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο και μαστίζονται από την πανδημία του κορωνοϊού, τα ποσοστά των εμβολιασμών του πληθυσμού -τόσο µε την πρώτη όσο και µε τη δεύτερη δόση- δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος του προβλήματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί δεν δόθηκε προτεραιότητα στον εμβολιασμό στις περιοχές με πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη;  
  2. Δεν θα έπρεπε το αρμόδιο Υπουργείο να έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη πέρα από τα ηλικιακά όρια, το οποίο να καλύπτει και την εμβολιαστική ενίσχυση των επιβαρυμένων περιοχών;

                                              Οι ερωτώντες βουλευτές

                                                  Μάρκου Κώστας

                                                  Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)   

                                                  Βαρδάκης Σωκράτης

                                                  Βέττα Καλλιόπη

                                              Ζεϊμπέκ  Χουσεΐν

                                              Καφαντάρη Χαρά

                                             Μάλαμα Κυριακή

                                             Παπαδόπουλος Σάκης

                                             Πούλου Παναγιού

                                             Σκουρολιάκος Παναγιώτης

                                             Τζούφη Μερόπη

                                             Φάμελλος Σωκράτης

                                             Φωτίου Θεανώ

                                             Χρηστίδου Ραλλία

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ