Μαυρίκι Αιγίου: Αναβιώνει η άγνωστη Μάχη της Βόβοδας

image 625811

Η ιστορική Μάχη της Βόβοδας τιμάται σήμερα για πρώτη φορά στο Μαυρίκι Αιγίου, από τον τοπικό Φιλοπροοδευτικό Σύλλογος Νέων, το Λαογραφικοì – Ιστορικοì Μουσείο Καλαβρύτων και την Τοπική Κοινότητα Μαυρικίου, μέσα από τη διοργάνωση εκδήλωσης ταυτισμένης με τα 200 χρόνια από την 17η Απριλίου 1821.

Στις 10 το πρωί στο ξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου έγινε η μάχη, θα παρουσιαστούν επαρκή στοιχεία για το γεγονός από τοπικούς ερευνητές, μετά από μικρή Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση.

Οι ομιλητές, ο ντόπιος εκπαιδευτικός – λαογράφος Λεωνίδας Πετρόπουλος και ο αιγιώτης φιλόλογος – ερευνητής Μάριος Χριστόπουλος – παρουσία ελάχιστων προσκεκλημένων λόγω πανδημίας θα κάνουν ενδεικτική αναφορά στο ιστορικό της μάχης, το οποίο περιεκτικά δημοσιεύει η «Π».      

Ο Χουρσίτ Πασάς της Τρίπολης, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου, είχε μετακινηθεί στα Γιάννενα με μεγάλο τμήμα στρατού για να καταπνίξει την ανταρσία του Αλή Πασά. Οι Ελληνες βρήκαν την ευκαιρία να ξεσηκωθούν κι αυτός θέλοντας να διασώσει την οικογένειά του και τους θησαυρούς του έστειλε στον Μοριά τον Κεχαγιάμπεη. Φταìνοντας στη Βοστίτσα τη βρήκε έρημη, γιατί οι κάτοικοι είχαν καταφύγει στη Μονή Ταξιαρχών και στις γύρω απόκρημνες σπηλιές του Αγίου Λεοντίου. Αφού λεηλάτησαν και κατέκαψαν την πόλη αποφάσισαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς Καλάβρυτα και Τρίπολη. Ο Ανδρέας Ζαΐμης με λίγους ταμπουρώθηκε στα υψώματα γύρω από τη λαγκάδα της Φονοισκαριάς και φταìνοντας η εμπροσθοφυλακή των Τούρκων δέχτηκε τα πυρά τους, προχωρώντας σε αντεπίθεση και διασκορπίζοντας τους λιγοστούς Ελληνες. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ο Ζαΐμης επέστρεψε στον τόπο της μάχης και για να ευχαριστήσει τον Θεό για την σωτηρία του και έχτισε, με προσωπικές του δαπάνες το ιστορικό εκκλησάκι Αγια-Σωτήρα Φωνησκαριάς.

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

21587d35f9af9cdd06c97da7c6228fed L
karakostas proedriko1
ΦΩΤΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 1
καικα μαντανικα 0001