Μαζαράκης: «Νυστέρι» στις λίστες των χειρουργείων – Εγγραφο για «παράβαση καθήκοντος» γιατρών του Ρίου

Επιστολή σε 43 χειρουργούς του ΠΓΝΠ από τους οποίους ζητείται να επικαιροποιήσουν τη λίστα, καθώς το υπουργείο Υγείας ζητά ανανεωμένη λίστα κάθε μήνα.

Μαζαράκης: «Νυστέρι» στις λίστες των χειρουργείων – Εγγραφο για «παράβαση καθήκοντος» γιατρών του Ρίου

Ακόμα και ως έμμεση απειλή εξέλαβαν του ΠΓΝΠ την επιστολή του αν. διοικητή Ανδρέα Μαζαράκη, που τους ζητούσε να επικαιροποιήσουν τη λίστα χειρουργείου καθώς η παράλειψη αποστολής στοιχείων αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Η επιστολή – που δημοσιοποιεί σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» – εστάλη στις 27 Ιανουαρίου σε 43 ειδικευμένους χειρουργούς και τους ζητούσε να επικαιροποιήσουν τη λίστα, καθώς υπάρχει από το υπουργείο εντολή να αποστέλλεται η ανανεωμένη λίστα μέχρι τις 10 κάθε μήνα. Η λίστα χειρουργείου είναι ο κατάλογος στον οποίο απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση επεμβάσεων. Εχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά λόγω κορονοϊού είχε μπει ένα «φρένο» στον ρυθμό των χειρουργείων.

Το ερώτημα που συνεπάγεται από την ανωτέρω επιστολή είναι απλό: «Υπάρχει πρόβλημα με τα χειρουργεία;». Ευτυχώς, η απάντηση του κ. Μαζαράκη στην «Π» είναι καθησυχαστική. «Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα χειρουργεία, αλλά έχουμε λάβει μια αυστηρή εντολή από το υπουργείο για την επικαιροποίηση της λίστας Χειρουργείου. Ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί παρά την πολιτική βούληση. Εφόσον γίνεται η επικαιροποίηση, τότε όλοι θα γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Το όλο θέμα έχει τρία σκέλη: Τη δυνατότητα του συστήματος να απορροφήσει όλα τα χειρουργεία που απαιτούνται, την καλή πρόθεση των ιατρών που κρίνω ότι υπάρχει, αλλά και τη νοοτροπία του κόσμου που μερικές φορές προσπαθεί να προσπεράσει τις διαδικασίες».

Μαζαράκης: «Νυστέρι» στις λίστες των χειρουργείων – Εγγραφο για «παράβαση καθήκοντος» γιατρών του Ρίου

Ξεκαθαρίστηκε δε ότι για τα επείγοντα περιστατικά δεν τίθεται θέμα συζήτησης, καθώς εξυπηρετούνται άμεσα. Το ζήτημα έγκειται στα ημιεπείγοντα, με το ΠΓΝΠ να αναλαμβάνει σε πολλές περιπτώσεις και των φόρτο εργασίας άλλων περιφερειακών νοσοκομείων που υπολειτουργούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής, οι οποίες συμπληρωματικά δεν ανανεώνονται στα «χαρτιά» από τους ιατρούς που θεωρείται ότι είναι επιφορτισμένοι με αυτή τη διαδικασία. Από τη διοίκηση του ΠΓΝΠ εκφράστηκε η βούληση να υπάρξουν προσωπικές επαφές με τους διευθυντές ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για την επικαιροποίηση της Λίστας. Οι περισσότεροι ιατροί εκτιμάται ότι έχουν εναρμονιστεί με τη διαδικασία αν και είναι δύσκολη για τους ίδιους.

Στην εν λόγω λίστα χειρουργείων εντοπίζονται κατά καιρούς ακόμα και άνθρωποι που έχουν πεθάνει ή έχουν χειρουργηθεί σε άλλα νοσοκομεία! Από τις όλες πληροφορίες που έλαβε η «Π» γίνεται αντιληπτό πως χρειάζεται ένα καλύτερο, κεντρικό σύστημα οργάνωσης. Μια κεντρική βάση δεδομένων, όπου θα έχουν πρόσβαση όλα τα νοσοκομεία της χώρας και μέσω του ΑΜΚΑ κάθε ασθενή, θα μπορεί να βλέπει οποιοσδήποτε γιατρός, αν και που έχει γίνει ένα χειρουργείο. Μια συνεργασία μεταξύ Πλεύρη-Πιερρακάκη ίσως έδινε σημαντική βοήθεια.

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments