Με κοινωνικό συσσίτιο περίπου 7.000 Πατρινοί – Καταφεύγουν σε Δήμο και Εκκλησία για τις γιορτές

Δίπλα σε ανήμπορους και οικονομικά αδύναμους βρίσκονται τις άγιες ημέρες που διανύουμε, Ιερά Μητρόπολη και Κοινωνικός Οργανισμός Πατρών. Σοκάρουν οι αριθμοί των γευμάτων αγάπης και των στηριζόμενων με κοινωνικά συσσίτια, λόγω ανάγκης. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θ. Τουλγαρίδης και ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος συντονίζουν το ανθρωπιστικό έργο και μιλούν στην «Π» για σημαντική αύξηση αιτημάτων στήριξης σε μια κοινωνία… που ανθεί!

Με

«Οχι, δεν είστε μόνοι σας! Η Εκκλησία και ο Δήμος Πατρέων είναι πάντα δίπλα σας».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν από κοινού τις άγιες ημέρες που διανύουμε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων μέσα από τη στήριξη συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη.

Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, ο Δήμος Πατρέων στήριξε με γεύματα αγάπης 1.130 οικογένειες, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που εξυπηρέτησε αυτές τις ημέρες να αγγίζει τους 3.000. Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνεται και η αντίστοιχη στήριξη της τοπικής Εκκλησίας, καθώς υπολογίζεται ότι διατέθηκαν 2.500 και πλέον δέματα σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Αν αυτοί οι αριθμοί δεν είναι καθηλωτικοί, αλήθεια, τότε ποιοι είναι;

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των συμπολιτών μας, οι οποίοι σε καθημερινή βάση -πόσω μάλλον τώρα την περίοδο των εορτών- καταφεύγουν στη στήριξη της Ι.Μ. Πατρών, του Δήμου Πατρέων, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προκειμένου -θα το γράψουμε με όσο πιο απλό τρόπο για να γίνει κατανοητό από όλους- να φάνε ένα πιάτο φαγητό!

Με

Θεόδωρος Τουλγαρίδης

Ο νέος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεόδωρος Τουλγαρίδης δήλωσε τα εξής στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Οι διανομές από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Την Τετάρτη και την Πέμπτη στηρίχθηκαν και οι τελευταίοι δικαιούχοι. Οι εγγεγραμμένες οικογένειες στους καταλόγους του ΚΟΔΗΠ έφτασαν τις 1.000. Σε αυτές προσθέστε και 100 οικογένειες Ρομά, αλλά και 30 ακόμη οικογένειες προσφύγων από την Ουκρανία, τις οποίες ενισχύσαμε ως είχαμε υποχρέωση ως άνθρωποι αυτές τις άγιες ημέρες. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με τη Δομή Συσσιτίων. Περίπου 150 με 200 άτομα θα παραλάβουν φαγητό στο σπίτι. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες τα γεύματα που προσφέρονται είναι πιο πλούσια, περιλαμβάνουν π.χ. και γλυκίσματα λόγω των εορτών. Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 20 ακόμη άτομα που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στο Υπνωτήριο του Δήμου Πατρέων. Αν τα βάλουμε όλα κάτω θα διαπιστώσετε ότι εξυπηρετούμε σχεδόν 3.000 ανθρώπους. Και κάτι τελευταίο, πολύ σημαντικό: Τα τρόφιμα τα αγοράζουμε σαν ΚΟΔΗΠ. Δεν είναι, δυστυχώς, στη μόνιμη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Αυτό παραμένει το μεγάλο παράπονο προς την Πολιτεία».

Με

Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος – που βρέθηκε τα τελευταία 24ωρα σε εκδηλώσεις στη Βέροια – ενημερώνεται και συντονίζει καθημερινά το όλο εγχείρημα, το οποίο δίνει πολύτιμες ανάσες, ελπίδα και αλληλεγγύη σε εκατοντάδες συμπολίτες μας. Από την πλευρά της, η Ιερά Μητρόπολη συνεχίζει αυτές τις ημέρες με ακόμη πιο ενεργό τρόπο τη στήριξη προς αυτούς που το χρειάζονται. Οπως ανέφεραν στην «Π» οι υπεύθυνοι των φιλανθρωπικών δομών της Ι.Μ. Πατρών: «Η λειτουργία των συσσιτίων μας είναι σε μόνιμη και σταθερή βάση. Την περίοδο των εορτών πάντα εργαζόμαστε σε πιο εντατικούς ρυθμούς γιατί οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Στο κεντρικό συσσίτιο στηρίζουμε καθημερινά 400 και πλέον συνανθρώπους μας. Και φέτος ετοιμάστηκαν και διανεμήθηκαν δέματα και για τις ενορίες μας. Υπολογίζουμε ότι δόθηκαν 2.500 και πλέον δέματα για οικογένειες που το είχαν ανάγκη. Μιλάμε για βασικά είδη, για τρόφιμα μακράς διάρκειας. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη αύξηση στους εμπεριστάτους αδελφούς μας και προσπαθούμε πάντα να στηρίζουμε. Πάντοτε υπάρχει αύξηση των σχετικών αιτημάτων στήριξης, αλλά ειδικά αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και μέχρι τα Θεοφάνια, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Εκκλησία μας, ως στοργική μητέρα, στέκεται δίπλα σε όλους τους συνανθρώπους μας».

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει, πλέον, και σε καινούργιες προσπάθειες, όπως εκείνη της νεοσύστατης Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας που θα δώσει πολλές λύσεις σε συμπολίτες μας που χρειάζονται στήριξη.