Με πολεμικές ιαχές οι διερευνητικές

Αποφασισμένη να επιμείνει στην κόκκινη γραμμή της Ελλάδας που συνίσταται στην αρχή ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία θα είναι μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, εμφανίζεται η κυβέρνηση λίγο πριν την έναρξη του άτυπου διαλόγου με την Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα εμμένει να διατηρεί υψηλούς τόνους και πολεμική ρητορική.
Σε συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση τονίζοντας ότι στον 61ο γύρο των διερευνητικών δεν πρόκειται να συζητηθεί θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ούτε άλλο θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία μας.
«Εμείς προσερχόμαστε καλή τη πίστει στις επαφές αυτές. Με εποικοδομητικό πνεύμα. Και, κυρίως, δεν προκαλούμε. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Ούτε προσπαθούμε να δυναμιτίσουμε τις διερευνητικές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αντιθέτως, ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση. Αυτό, εξάλλου, έχει υπογραμμίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αναφερόταν στην «ομαλή συνέχιση» των διερευνητικών επαφών. Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΠΑΦΩΝ
Λιγότερο από 48 ώρες πριν την επανεκκίνηση των διερευνητικών το σκηνικό θυμίζει ναρκοπέδιο. Ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης θα είναι αυτός που θα καθίσει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, έχοντας απέναντί του τον υφυπουργό Εξωτερικών και διπλωμάτη, Σεντάτ Ονάλ, σε έναν διάλογο που δεν είναι δεσμευτικός, ωστόσο θα αποβεί κρίσιμος για τη συνέχεια αφού θα δείξει πόσο μεγάλη είναι η διάσταση θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών επί της αρχής, δηλαδή όσον αφορά τα θέματα που δέχεται κάθε χώρα να θέσει υπό διαπραγμάτευση.
Με απλά λόγια οι διερευνητικές είναι άτυπη προετοιμασία για διαπραγμάτευση. Κατά τη διάρκειά τους οι εμπλεκόμενοι δεν αναλαμβάνουν υποχρεώσεις. Δεν είναι δεσμευτικές. Δεν έχουν συμφωνημένα πρακτικά. Δεν μετέχει τρίτη πλευρά. Και δεν γίνονται ενημερώσεις στα ΜΜΕ. Στις διερευνητικές, επίσης, όπως τονίστηκε από το ΥΠΕΞ, δεν συζητείται θέμα αποστρατικοποίησης νησιών και δεν γίνεται διαπραγμάτευση για οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
Η τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, φρόντισε από νωρίς να δείξει -για άλλη μια φορά- τις διαθέσεις της και τη στάση που αναμένεται να τηρήσει κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε «αυστηρές συστάσεις» προς την Ελλάδα με αφορμή το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στο Ιόνιο, «υπενθυμίζοντας» ότι το casus belli σε περίπτωση εφαρμογής της επέκτασης της ελληνικής επικράτειας στο Αιγαίο ισχύει.
«Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» (σ.σ. του 1995 για το casus belli). Κανένα τουρκικό κόμμα από όσα ήρθαν έκτοτε στην εξουσία δεν έκανε βήμα πίσω στη στάση μας και όλοι συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα», είπε χαρακτηριστικά.