Με την ταινία “πλάνο 75” ξεκινά ο Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος

Πρεμιέρα αύριο Τρίτη 18 Ιουνίου στο νέο Δημαρχείο της Πάτρας

Πλάνο 75, Δημοτικός Κινηματογράφος

Η «μεγάλη» οθόνη του Δημοτικού Κινητού κινηματογράφου θα στηθεί το βράδυ της Τρίτης 18 Ιουνίου στο προάυλιο του νέου Δημαρχείου (Μαιζώνος 19) της Πάτρας για να φιλοξενήσει την πρώτη για φέτος προβολή της ενότητας που εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Διεθνούς φεστιβάλ.

Οι σινεφίλ θα παρακολουθήσουν στις 9.30 το βράδυ ένα κοινωνικό δράμα που έχει την υπογραφή της Τσί Χαγιακάουα. Η ταινία είναι προϊόν συνεργασίας Ιαπωνίας, Γαλλίας, Φιλιππίνων και Κατάρ.

Η προβολή της θα γίνει στο προαύλιο του νέου δημαρχείου (Μαιζώνος 19). Πρόκειται για ένα μελαγχολικό δράμα πάνω στην αξία της ζωής, της ανθρώπινης επαφής και της κοινωνικής ενσυναίσθησης σε μια αλλοτριωμένη καπιταλιστική κοινωνία.
Αφορμή είναι ένα Ιαπωνικό κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο δίνει στους πολίτες άνω των 75 ετών να επιλέξουν την ευθανασία, ως λύση στο πρόβλημα μιας ολοένα και πιο γερασμένης κοινωνίας, στην οποία συνεχώς αυξάνονται τα εγκλήματα μίσους με θύματα γέρους, η που υπογράφει σκηνοθετικά την ταινία μέσα από μια ανατρεπτική και ταυτόχρονα παγερή ματιά σε μια στυγνή μελλοντική κοινωνία, ξεσκεπάζει την ομορφιά και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής, πίσω από τη βιτρίνα της φιλαγαθίας.

Πλάνο 75, Δημοτικός Κινηματογράφος

Στη διάρκεια της ταινίας διασταυρώνονται οι πορείες μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ενός νεαρού πωλητή του «Πλάνου 75» και μιας Φιλιππινέζας εργάτριας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διλήμματα ζωής και θανάτου.

Η σκηνοθέτρια με σπάνια διορατικότητα, διεισδυτικότητα και ευαισθησία, αναπαριστά μια (διόλου απίθανη) δυστοπία, όπου η τρίτη ηλικία αντιμετωπίζεται απάνθρωπα και η ανθρώπινη ζωή δεν νοείται ως τίποτα παραπάνω από ένα εμπόρευμα.

Η ταινία αποτελεί ένα μάθημα ουμανισμού κι ένα σχόλιο γύρω από το πώς αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες το δικαίωμα των υπερηλίκων σε μια αξιοπρεπή ζωή -και για το πόσο ακριβό έχουν κάνει αυτό το δικαίωμα.

Στο φιλμ, όλα γίνονται με μια εντυπωσιακή ευγένεια και κομψότητα που κάνει το κρατικό αυτό έγκλημα ακόμα πιο τρομακτικό.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΤΣΙ ΧΑΓΙΑΚΑΟΥΑ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ΧΑΓΙΑΤΟ ΙΣΟΜΟΥΡΑ, ΓΙΟΥΜΙ ΚΑΓΟΥΑΙ, ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΡΙΑΝ

Η ταινία θα επαναπροβληθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο χώρο της Ιχθυόσκαλας (Νότιο Πάρκο).

Η είσοδος στις προβολές του Δημοτικού Κινηματογράφου είναι δωρεάν