Φωτιά στην Ηλεία: Νύχτα αγωνίας με διπλό πύρινο μέτωπο, διάσπαρτες εστίες στα υπόλοιπα μέτωπα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή Μαστραντώνη του Δήμου Ερυμάνθου το μέτωπο ξεπέρασε τα 10 χιλιόμετρα, περνώντας στην Ηλεία – Νέα φωτιά και στην Αιτωλοακαρνανία

φωτιά

Συναγερμός για φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση αρχικά στην περιοχή Μαστραντώνη, του δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και το γειτονικό νομό Ηλείας.

Στο σημείο βρίσκεται μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και η Αστυνομία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με οχήματα και από άλλους Νομούς. Αναμένεται δε και η ενίσχυση των δυνάμεων από τον αέρα με πτητικά μέσα να επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Μέχρι τις 3 το μεσημέρι, στην περιοχή έχει ηχήσει τρεις φορές το 112. Αρχικά δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Αγία Βαρβάρα και Ράχη με τους κατοίκους να μετακινούνται προς Κάλφα και Σκούρα αντίστοιχα. Επίσης, το 112 ήχησε για τρίτη φορά ζητώντας από τους κατοίκους να μετακινηθούν από τις περιοχές Σκούρα και Καρδάση προς τον Κάλφα.

Μετά τις 16.30, με νέα επείγουσα ειδοποίηση η Πολιτική Προστασία κάλεσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Πανουσαίικα να απομακρυνθούν προς το Σταυροδρόμι.

Λίγο μετά τις 17.00, νέα ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας επισήμανε Δασική Πυρκαγιά στην Αχαϊα και καλεί μέσω ΜΜΕ αν βρίσκεστε στην περιοχή Γάλαρο Αχαΐας να απομακρυνθείτε προς Πόρτες. Στις 17.30, η κίνηση της πυρκαγιάς ήταν τόσο γρήγορη που ανάγκασε την Πολιτική Προστασία να στείλει νέο μήνυμα 112 ζητώντας από τους πολίτες να μετακινηθούν από τις Πόρτες προς τις Βελιτσές και από τον Κάλφα στην περιοχή Λάτα.

Στη μάχη της διαχείρισης της πυρκαγιάς έχει ριχτεί από την πρώτη στιγμή και η Αστυνομία. Με ανακοίνωσή της έγινε γνωστό πως διακόπηκε η κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου από Χανάκια μέχρι και Δουνέικα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερυμάνθου Θόδωρο Μπαρή που μίλησε στο pelop.gr, έχουν καεί σπίτια και στάβλοι ενώ εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια του μεσημεριού 10 οικισμοί. Η κατάσταση κρίνεται πολύ δύσκολη, ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν και εναέρια μέσα. Το πύρινο μέτωπο εκτιμάται πως έχει φτάσει τα 15χλμ και κινείται προς τα σύνορα με την Ηλεία.

φωτιά

Ο αντιδήμαρχος Δ. Παρασκευόπουλος με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φ. Ζαΐμη και τον δήμαρχο Ερυμάνθου Θ. Μπαρή στο μέτωπο της φωτιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και έχει προχωρήσει ακόμα και 10 χιλιόμετρα με την ένταση των ανέμων να είναι ισχυρή και να δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης και στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα, 27 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το epiruspost.gr, δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Ήπειρο μετακινούνται με βασικό προορισμό προς στιγμήν στην Αχαΐα όπου η κατάσταση λόγω των πυρκαγιών που έχει εκδηλωθεί είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ήδη στην Αχαΐα έχουν μεταβεί τέσσερα οχήματα πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ηπείρου που από προχθές βρισκόταν στην Αθήνα στη βάση σχετικής εντολής που είχε δοθεί από την ηγεσία της Πυροσβεστικής ενώ αναχώρησαν και άλλα δύο οχήματα από υπηρεσίες της Ηπείρου.

Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να μετακινηθούν κι άλλες δυνάμεις ενώ παράλληλα παραμένουν σε υψηλή εγρήγορση όσες βρίσκονται στην περιοχή λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

 

Φωτιά Ερύμανθος Φωτιά Ερύμανθος Φωτιά Ερύμανθος

 

 

Μάλιστα, λίγο μετά τις 15.00 ήχησε εκ νέου το 112 και καλούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Ράχης Αχαΐας να απομακρυνθούν προς τη Σκούρα.

 

φωτιά 112

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Δήμο Ερυμάνθου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στον Ερύμανθο Αχαΐας. Στην Αχαΐα επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 38 οχήματα, 3 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ μπαράζ μηνυμάτων για εκκενώσεις περιοχών από το 112 τόσο σε Αχαΐα όσο και στην πυρκαγιά της Ηλείας.

φωτιά

Εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία. Επιχειρούν και εναέρια μέσα

 

Καθ’ οδόν για το μέτωπο της φωτιάς, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης σε Αχαΐα και Ηλεία, ο Αχαιός Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Ρουμελιώτης ώστε να συντονίσει επιχειρησιακά.

H Αστυνομία λίγα λεπτά μετά τις 19:30, με νέα ανακοίνωση της αναφέρει πως έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη ΝΕΟ Πατρών – Πύργου, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα από Χανάκια μέχρι και Δουνέικα.
Βίντεο από την περιοχή του Πύργου δείχνει τους πυκνούς καπνούς που σκέπασαν την πόλη.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια γιαγιά με τα δύο της εγγονάκια απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική,  από σπίτι στον Κάλφα του Δήμου Ερυμάνθου, ενώ την ίδια στιγμή πληροφορίες ακόμα αναφέρουν, ότι έχουν τυλιχθεί στις φλόγες αποθήκες.
Νέο μήνυμα στο κινητό έστειλε στις 19:45 το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και  Πολιτικής Προστασίας για τις περιοχές Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί και Λαγανάς, ώστε όσοι βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές να απομακρυνθούν προς τον Πύργο.
φωτιά
Νέο μήνυμα και από το 112 για δασική πυρκαγιά στις περιοχές Πετραίικα, Απιδούλα και Μαζαράκι, όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές να απομακρύνονται όπως αναφέρει το 112 προς Σιμόπουλο.

Ηλεία: Σε κέντρα φιλοξενίας οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως με απόφαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

φωτιά

Εικόνα από την φωτιά στην Ηλεία

Νέα φωτιά στο Ντόμπρινο Πύργου  – Καίει σε δασική έκταση

Νέα μεγάλη πυρκαγιά «ξέσπασε» στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και τα Λαστέικα, στον Πύργο Ηλείας. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σπεύδουν στο σημείο και συγκεκριμένα, 13 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

 

Ηλεία: Νέο μήνυμα του 112 – Εκκενώνονται δύο οικισμοί

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φωτιά στο Αλποχώρι, η οποία έφθασε και στη Μυρτιά. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής (21/06). Αυτήν την ώρα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 19 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Αλποχώρι στην Ηλεία. Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις απειλώντας χωριά. Γι’ αυτό και εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών.

Πριν από λίγο, ένα ακόμη μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στις περιοχές, Αντωνέικα και Λάτα να κινηθούν προς την περιοχή της Αμαλιάδας, μέσω Σιμόπουλου, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

 

 

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Αχαΐα – Στη μάχη και εναέρια μέσα

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες, σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr παλεύουν με τις φλόγες στην Αχαΐα. Έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις από τη Μακεδονία και την Ήπειρο, ενώ στη φωτιά επιχειρούν και εναέρια μέσα. Η φωτιά που εκδηλώθηκε από την περιοχή Μαστραντώνη κατευθύνεται προς την περιοχή Σιμόπουλο.

Όπως ακόμη πληροφορείται το pelop.gr  στη φωτιά Ηλείας, περισσότεροι από 60 πυροσβέστες βρίσκονται στο μέτωπο και δίνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες μαζί και με την βοήθεια των εναέριων μέσων.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ακόμα πύρινο μέτωπο στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας όπου σύμφωνα με πληροφορίες του  pelop.gr  και εκεί επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

φωτιά

Εικόνα από τη φωτιά στην Ηλεία

Η φωτιά στην Αχαΐα πέρασε στην Ηλεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Αχαΐα νωρίτερα σήμερα και πλέον σύμφωνα με πληροφορίες του  pelop.gr     έχει περάσει στην Ηλεία, με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, να προσπαθούν να την περιορίσουν, ενώ η κατάσταση κρίνεται δύσκολη.

Οι καιρικές συνθήκες  κάνουν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο πυρόσβεσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το patris οι φλόγες «γλύφουν» το χωριό Απιδούλα.

 

Η έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις φωτιές

Μετά από αρκετές ώρες μάχης με τις φλόγες, το βράδυ της Παρασκευής (21/6) ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, έκανε λόγο για πολύ βελτιωμένη εικόνα στις πυρκαγιές που μαίνονται κυρίως σε Ηλία και Αχαΐα και παρά τους θυελλώδεις ανέμους.

Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη το Συντονιστικού προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις με βάση τη συνολική εικόνα από τα μέτωπα για τις επόμενες δύσκολες ώρες της νύχτας.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ενημέρωσε πως πλέον οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες, δίνοντας για πρώτη φορά τόνο αισιοδοξίας για την πορεία των πυρκαγιών σε Αργολίδα, Αχαΐα, Ηλεία, αλλά και σε Κεφαλονιά, Μεσσηνία, Αγρίνιο.

Πρόσθεσε πως η φωτιά στην Αχαΐα επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να «μπει» στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας και, πλέον, όλες οι δυνάμεις του Σώματος είναι επικεντρωμένες στα πύρινα μέτωπα της περιοχής.

Μέχρι στιγμής, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ μέχρι να πέσει η νύχτα θα κάνουν ρίψεις από αέρα 19 εναέρια μέσα.

Στην Ηλεία εστιάζουν οι επίγειες δυνάμεις

Το κύριο μέτωπο όπου επικεντρώνονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι αυτό στην Ηλεία και κυρίως στην Πηνεία, όπου έχουν εκκενωθεί 7 κοινότητες και οικισμοί προληπτικά με τους πολίτες να οδηγούνται προς Αμαλιάδα και Πύργο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, η φωτιά της Αχαΐας πέρασε στην Ηλεία και δημιούργησε ένα μέτωπο πάνω από 10 χιλιόμετρα, όμως υπογράμμισε πως η εικόνα στις περισσότερες πυρκαγιές είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες.

 

Στο νοσοκομείο του Πύργου για προληπτικούς λόγους ένας πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στις φωτιές στην Ηλεία, διακομίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, απόψε στο νοσοκομείο του Πύργου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, πήραν φωτιά τα υπηρεσιακά υποδήματα του πυροσβέστη την ώρα που μετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο πυροσβέστης μεταφέρθηκε, για προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο, όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησε.

 

Δύσκολη η αποψινή νύχτα με το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία

Η φωτιά στην Ηλεία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία καθώς έχει αναπτυχθεί διπλό πύρινο μέτωπο. Οι φλόγες πέρασαν νωρίτερα από την Αχαΐα στην Ηλεία νομό και από την περιοχή Μαστραντώνη που έκαιγε από το πρωί της Παρασκευής (21/06/2024).

Σύμφωνα με την ενημέρωση στη φωτιά στην Ηλεία «επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας».

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική έχει ως εξής: Αυτή την ώρα είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και επεκτάθηκαν σε οικισμούς: σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Σε αυτές τις πυρκαγιές οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εθελοντές μας, έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνον διάσπαρτες εστίες.

26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112 εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη, σκότωσε τη σύζυγό του με κατσαβίδι

Συναγερμός στην Περιφέρεια, έκτακτη συνεδρίαση για πυρκαγιές, που απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων

Καιρός: Εκρηκτικός συνδυασμός ζέστης, ξηρασίας και μελτεμιού, η πρόγνωση για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Μήνυμα ΗΠΑ σε Χεζμπολάχ για Κύπρο: «Πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε, να επιδιώξει διπλωματική λύση»

Trannos: Γιατί συνελήφθη ο γνωστός τράπερ