Μεγάλο πρόβλημα και στην Αχαΐα: Χωρίς προσωπικό στον Τουρισμό

Απειλή για την ποιότητα των υπηρεσιών – Η μικρή σεζόν σημαντική αιτία στην έλλειψη εργασιακού ενδιαφέροντος

Αχαΐα,προσωπικό,τουρισμό Οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία όλο και πιο πολύ δυσεύρετοι

Μπορεί η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα να έχει ξεκινήσει με θετικούς οιωνούς που λένε ότι οδεύουμε σε ένα ακόμα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων, ωστόσο ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο θέμα των εργαζομένων.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι τα κενά σε πολλές θέσεις σε ξενοδοχεία και εστίαση σε πολλές περιοχές.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αλλά και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, 80.000 θέσεις παραμένουν κενές, από τις οποίες οι 53.000 αφορούν στα ξενοδοχεία και οι 30.000 στην εστίαση.

Από αυτές, ένα μέρος ανήκει στην Αχαΐα, η οποία λόγω του ότι έχει μικρή σε διάρκεια σεζόν, αντιμετωπίζει ζήτημα σε πολλές περιπτώσεις.

Για ποιο λόγο όμως υπάρχουν αυτά τα κενά;

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελής μίλησε στην «Πελοπόννησο» και εξήγησε το τι ακριβώς ισχύει: «Υπάρχει έλλειψη εργαζομένων στον κλάδο και σε πολλές θέσεις, όπως για παράδειγμα καμαριέρες, σερβιτόρες, αλλά και άτομα για την κουζίνα. Με εκπαίδευση νέου προσωπικού και προσωπική εργασία προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία εκτιμώ ότι υπάρχουν επειδή στην Αχαΐα η σεζόν είναι μικρή. Σε άλλες περιοχές, η σεζόν είναι 6-7 μήνες και στην περιοχή μας 3-4. Στην Αιγιάλεια πρέπει να γίνουν στοχευόμενες κινήσεις για να ανοίξει κι άλλο η τουριστική περίοδος».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αχαΐας, Βασίλης Βασιλείου, τόνισε στην «Π»: «Τόσο σε άλλες περιοχές, αν και δεν είναι τόσο έντονο, όσο και στην περιοχή μας υπάρχουν κενά σε εργαζόμενους. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει λόγω των μισθών που δεν είναι αυτοί που πρέπει σε συνδυασμό με το εξαντλητικό ωράριο που ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Αν προσθέσεις και το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές είναι κακές οι συνθήκες διαμονής, τότε κατανοούμε γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον Τουρισμό. Σε ένα ποσοστό στην Αχαΐα, παίζει ρόλο και η χρονική διάρκεια της σεζόν, όμως η πλειοψηφία των κενών οφείλεται στους μισθούς».

Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλες ελλείψεις εργαζόμενων σε κομβικές θέσεις είναι ανοιχτή πληγή αλλά και απειλή για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα μπορέσουν να προσφέρουν οι επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ