Μείωση 90% στις σχολικές εκδρομές

Επιστολή της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού και Τουριστικών Λεωφορείων Ελλάδας προς το υπουργείο Παιδείας – Ζητούν συνάντηση, αλλιώς προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Μείωση 90% στις σχολικές εκδρομές Με τον νέο νόμο ολοένα και λιγότεροι μαθητές θα πηγαίνουν εκδρομή οδικώς
Για τεράστια μείωση του τζίρου και κίνδυνο οικονομικής καταστροφής του κλάδου κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των τουριστικών λεωφορείων, μετά τις αλλαγές που έχει επιφέρει το υπουργείο Παιδείας στον τρόπο οργάνωσης των σχολικών εκδρομών. Οι επαγγελματίες ζητούν συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα που, όπως υποστηρίζουν, έχουν δημιουργηθεί.

Η «Πελοπόννησος» είχε φιλοξενήσει προ ημερών ρεπορτάζ σχετικά με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν προκύψει από το νέο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, οι διαδικασίες που καλούνται πλέον να ακολουθήσουν τα σχολεία ακόμη και για μια απλή εκδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, με αποτέλεσμα πολλές σχολικές μονάδες να περιορίζουν σημαντικά τις μετακινήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Θα «εξαφανιστούν» οι σχολικές εκδρομές

Χθες, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού και Τουριστικών Λεωφορείων Ελλάδας απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συνάντηση με την υπουργό, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί αναγκαίες αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Η «Πελοπόννησος» μίλησε με τον πατρινό γραμματέα του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού και Τουριστικών Λεωφορείων Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος περιγράφει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 90%»

«Η απόφαση του υπουργείου, με τις τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται πλέον από την πλευρά των σχολείων, έχει μειώσει τον τζίρο μας σε πολύ μεγάλο ποσοστό» ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Ενδεικτικά, θα σας πω ότι για τον Σεπτέμβριο η πτώση του τζίρου στην Αχαΐα φτάνει το 90% σε σχέση με το 2025, ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τον Οκτώβριο, έναν μήνα κατά τον οποίο παραδοσιακά είχαμε σημαντική δραστηριότητα. Ζητάμε συνάντηση με την κ. Ζαχαράκη, προκειμένου να της εξηγήσουμε ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή του κλάδου των τουριστικών λεωφορείων. Δεν είναι δυνατόν για μια δίωρη σχολική εκδρομή να απαιτείται ένας τεράστιος όγκος δικαιολογητικών. Εάν δεν υπάρξει συνάντηση ή δεν αλλάξει το ισχύον πλαίσιο, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, γιατί ο κλάδος μας κινδυνεύει».

Σχολικές εκδρομές: Νέοι κανόνες για λεωφορεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς – Οι 6 αλλαγές

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Σπυρόπουλος, ιδιοκτήτης του πρακτορείου «Rania Toyrs», ο οποίος είπε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, μέχρι στιγμής δεν χουν γίνει σχεδόν καθόλου εκδρομές και αν δεν αλλάξει ο νόμος το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο έντονο τον χειμώνα με τον τζίρο να είναι μειωμένος».

Στο πλευρό των επαγγελματιών των τουριστικών λεωφορείων βρίσκονται και εκπαιδευτικοί, με αρκετούς συλλόγους να έχουν αποστείλει επιστολές προς το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας αλλαγές στο νέο πλαίσιο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή.

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι οικονομικές επιπτώσεις και για τα τουριστικά πρακτορεία που δραστηριοποιούνται στις σχολικές εκδρομές. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αρκετοί διευθυντές σχολικών μονάδων επιλέγουν είτε να μην πραγματοποιούν καθόλου εκδρομές που δεν είναι σωστό για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα, είτε να περιορίζουν τις μετακινήσεις σε κοντινούς προορισμούς, ώστε να αποφεύγεται η πολύπλοκη διαδικασία που απαιτείται.

Οι επαγγελματίες προειδοποιούν ότι, εάν η κατάσταση συνεχιστεί όλον τον χειμώνα, οι συνέπειες δεν θα περιοριστούν μόνο στα τουριστικά λεωφορεία, αλλά θα επεκταθούν σε ολόκληρη την αλυσίδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον σχολικό τουρισμό.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο