Μένη Μαλλιώρη: «Η δικαίωση είναι η βασική μου λύτρωση» – Μιλά στην «Π» μετά την δικαστική διαμάχη με τη Ζέτα Μακρή

Μετά από εννέα χρόνια έκλεισε οριστικά με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, η δικαστική περιπέτεια της Μένης Μαλλιώρη που ξεκίνησε όταν ήταν πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

ΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ Δεκέμβριος 2013. Η Μένη Μαλλιώρη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου παρουσίασε τα στοιχεία που έδιναν απαντήσεις στην κατηγορία για κακοδιαχείριση στον ΟΚΑΝΑ

«Είναι σίγουρο ότι κανείς δεν μπορεί να μου δώσει πίσω αυτά τα 9 μου χρόνια. Ηταν χρόνια ομηρείας, αφωνίας, τρομοκρατίας, αυτο-λογοκρισίας, αυτο-περιορισμού, με σημαντικά ψυχοσωματικά προβλήματα που επέδρασαν αρνητικά στην συνολική ποιότητα της ζωής μου».

Τα παραπάνω βιώματα έχουν φωλιάσει στην ψυχή της ομότιμης καθηγήτριας Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην ευρωβουλευτού και πρώην προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Μένης Μαλλιώρη.

Τα εννέα χρόνια άρχισαν να μετρούν από τον Δεκέμβριο του 2013 όταν η κ. Μαλλιώρη διένυε τη δεύτερη θητεία της στον ΟΚΑΝΑ με προτεραιότητα τη δημιουργία, 56 Προγραμμάτων Υποκατάστασης σε νοσοκομεία της χώρας, Προγραμμάτων Θεραπείας για φυλακισμένους χρήστες, Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης, Προγραμμάτων μείωσης βλάβης με διανομή υγειονομικού υλικού σε χρήστες στους δρόμους. Μία διαφωνία της με την τότε υφυπουργό Υγείας και νυν υφυπουργό Παιδείας, Ζέτα Μακρή σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας φαρμάκου, για θεραπεία εξαρτημένων ατόμων, από φαρμακευτική εταιρεία, ήταν η αρχή αυτής της δύσκολης διαδρομής των εννέα χρόνων.

Τον Ιανουάριο του 2014 η κ. Μακρή κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για «κακοδιαχείριση» στον ΟΚΑΝΑ λόγω της διαφωνίας .σχετικά με την προμήθεια του φαρμάκου. Η κ. Μαλλιώρη ήθελε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια του φαρμάκου και η κ. Μακρή ήθελε παράταση της ισχύουσας σύμβασης με την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία. Ακολούθως η κ. Μαλλιώρη κατέθεσε αγωγές σε βάρος της κ. Μακρή για την πολύμηνη συκοφαντική δυσφήμηση, το 2014 ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον της κ. Μαλλιώρη από τον εισαγγελέα λόγω της μηνυτήριας αναφοράς της κ. Μακρή.

Το 2015 εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση για τις αγωγές της, δυνάμει της οποίας η κ. Μακρή όφειλε να της καταβάλει χρηματικό ποσό για ηθική βλάβη και φτάνουμε τον περασμένο Ιούλιο που το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών εξέδωσε Απαλλακτικό Βούλευμα. Στις 21 του τρέχοντος μήνα εκδόθηκε η βεβαίωση τελεσιδικίας κι έτσι μπαίνει τέλος σε αυτή την πολυετή περιπέτεια της κ. Μαλλιώρη.

     

Πώς κύλησαν αυτά τα εννέα χρόνια της δικαστικής σας ομηρείας;

Ηαν χρόνια πολύ δύσκολα σαν να βίωνα τη «Δίκη» του Κάφκα. Να γνωρίζω την αθωότητά μου και να είμαι ακινητοποιημένη στους βραδείς ρυθμούς της ανακριτικής διαδικασίας. Ηταν χρόνια απομόνωσης, αφωνίας, φόβου, αυτο-περιορισμού, τρομοκρατίας, αυτο-λογοκρισίας, με σημαντικά -αν και ψυχίατρος-, ψυχοσωματικά προβλήματα που επέδρασαν αρνητικά στη συνολική υγεία και ποιότητα της ζωής μου. Βρέθηκα στηνδύσκολη θέση να νιώθω «persona non grata-ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην ίδια μου τη χώρα ενώ, και ευτυχώς, στο εξωτερικό με περίμεναν συνεχείς διακρίσεις. Αναφέρομαι σε σημαντικό τμήμα πολιτικών και πολιτών που μιλούσαν αρνητικά για εμένα χωρίς να ξέρουν τα πραγματικά γεγονότα αλλά και για άλλους που ήξεραν τα πραγματικά γεγονότα αλλά δεν μιλούσαν..!

Αντίθετα, σε άλλους χρωστώ πολλά! Οπως στον συγκατηγορούμενο, πρώην γενικό διευθυντή του ΟΚΑΝΑ κ. Δ. Πλατανιά που είχε πάντα μια αισιόδοξη στάση για την περιπέτειά μας. Ανεκτίμητη επίσης η συμπαράσταση ομάδας εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, που έμπρακτα έδειχναν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Ισως να ήταν «αγώνας άγονος», η πολύχρονη υποστήριξη του εαυτού μου, αν πολλά μερόνυχτα δεν βρισκόταν δίπλα ως δικηγόρος μου, ο στενός φίλος Γιάννης Παπαδογιαννάκης. Μπορώ να αναφέρω και άλλους επώνυμους ή ανώνυμους, περιορίζομαι όμως σε ειλικρινείς ευχαριστίες. Από την οικογένειά μου και τους κοντινούς μου να ζητήσω συγγνώμη γιατί ήμουν τόσο «δυσάρεστη» παρέα όλα αυτά τα χρόνια.

Εστω και μετά από αυτή τη βασανιστική περιπέτεια τι θα σας λύτρωνε σήμερα; 

Η δικαίωση είναι η βασική μου λύτρωση έστω και αν καθυστέρησε υπερβολικά!

Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα κίνητρα που οδήγησαν την κ. Μακρή σε αυτή την πολεμική εναντίον σας; 

Για τα κίνητρα της κ. Μακρή δεν έχω πλέον τίποτα να πω! Μου αρκεί ότι μίλησε η δικαιοσύνη δύο φορές για αυτήν. Το 2015 όταν κέρδισα τις αγωγές μου εναντίον της και το δικαστήριο έκρινε ότι δολίως με συκοφάντησε και της επέβαλε χρηματική ποινή για την ηθική μου βλάβη. Και το 2022 όταν έγινε αμετάκλητο, το απαλλακτικό Βούλευμα, για τις καταγγελίες της εναντίον μου. Τα προσωπικά της κίνητρα αφορούν την ίδια και την συνείδησή της!!!

Γνωρίζουμε ότι σε αυτή σας την περιπέτεια στάθηκαν πολλοί άνθρωποι δίπλα σας, ανάμεσα στους οποίους και ο Αδωνις Γεωργιάδης που γνώριζε την υπόθεση.

Ναι αναφέρθηκα ήδη σε μερικούς που στάθηκαν δίπλα μου. Ομως μετράνε ιδιαίτερα, για πολλούς λόγους, οι μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ μου στην τελική φάση της ανακριτικής διαδικασίας το 2021. Οι 4 μάρτυρες υπεράσπισής μου ήταν: H αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, επιστήθια φίλη, που ως υφυπουργός Υγείας το 2010 στήριξε τον ΟΚΑΝΑ, και εμένα προσωπικά, για τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων, σε πανελλαδικό επίπεδο. Η βουλευτής σήμερα, Ευαγγελία Λιακούλη που ως πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης στη Λάρισα γνώριζε για την νομιμότητα των ενεργειών μου το διάστημα των καταγγελιών της κ. Μακρή. Ο Ανδρέας Λοβέρδος που ως υπουργός Υγείας το 2011 αποφάσισε, για να μην πω έφτιαξε, τις Θεραπευτικές Μονάδες του ΟΚΑΝΑ σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας. Ο Αδωνις Γεωργιάδης που ως υπουργός Υγείας το 2013 είχε προσωπική άποψη και εμπλοκή στη διαφωνία που προέκυψε τότε μεταξύ της υφυπουργού Υγείας κ. Μακρή και εμού. Είμαι διά βίου ευγνώμων προς όλους! Οφείλω να αναφέρω όμως, ότι αν και ο κ. Γεωργιάδης βρέθηκε στη δύσκολη θέση να καταθέσει, το 2021, ενάντια σε ένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος, την κ. Μακρή, έκανε αυτό που πίστευε ότι ήταν ηθικό και δίκαιο. Κάτι που σπανίζει στις μέρες μας…

 

ΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ

Μετά από εννέα χρόνια σκληρής δοκιμασίας ήρθε η δικαίωση και η κ. Μαλλιώρη μπορεί πλέον να χαμογελάει

 

Μετά την έκδοση της απόφασης, επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας δεδομένου ότι ηθικά τουλάχιστον οφείλει μία δημόσια «συγγνώμη»; Πολύ περισσότερο διότι είναι μέλος του κοινοβουλίου και στέλεχος της κυβέρνησης.

Οχιμ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Τη δημόσια συγγνώμη σίγουρα την οφείλει για τη δική της εικόνα και διαδρομή. Πρέπει όμως να σας θυμίσω ότι το 2013 σε συνέντευξή της στο MEGA, όπου με συκοφαντούσε, όπως πλέον δικαιούμαι να πω, είχε δηλώσει ότι αν κάνει λάθος για όλα αυτά που κατήγγειλε τότε θα παραιτηθεί ή ίδια. Η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε 9 χρόνια μετά η κ. Μακρή κατέχει και σήμερα κυβερνητική θέση. Η δικαιοσύνη την έκρινε και τη βρήκε λάθος. Αρα έχει και άλλες ηθικές, και όχι μόνο, οφειλές.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΑ
6η ΥΠΕ
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ