Μεσανατολικό: Νέο μέτωπο με ΗΠΑ και Ισραήλ ανοίγει ο Ερντογάν

Βέλη εξαπέλυσε ο Ερντογάν προς τις ΗΠΑ μετά την δήλωση Μπάιντεν ότι θα στείλει αεροπλανοφόρο στο Ισραήλ

Μεσανατολικό

Νέα μέτωπα με Ισραήλ και ΗΠΑ άνοιξε ο Ταγίπ Ερντογάν. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μπάιντεν σε διάγγελμα του ανακοίνωσε πως θα στείλει αεροπλανοφόρο στο Ισραήλ προκειμένου να βοηθήσει στην σύγκρουση με την Χαμάς.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν, εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής και ανέφερε πως μ’ αυτές στη Συρία και τη Μέση Ανατολή μετατρέπουν όλη την περιοχή σε λουτρό αίματος.

Τι ανέφερε ο Μπάιντεν για το αεροπλανοφόρο

Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Θα στείλουμε το αεροπλανοφόρο και συζητάμε για οποιαδήποτε άλλη βοήθεια χρειαστεί. Είμαστε σε επικοινωνία. Θα μιλήσουμε με το Κονγκρέσο για να εγκριθει βοήθεια. Δεν είναι θέμα κομματικό, είναι θέμα παγκόσμιας ασφαλείας», τόνισε και πρόσθεσε:

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα υπάρχει βοήθεια από τις Μυστικές Υπηρεσίες για απελευθέρωση ομήρων, αλλά δεν ανέφερε εμπλοκή του αμερικανικού στρατού. Τόνισε, ωστόσο, στον Νετανιάχου ότι θα πρέπει να αντιδράσει σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν μια «πράξη απόλυτου κακού».

Πώς αντέδρασε ο Ερντογάν – Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έριξαν τουρκικο drone

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «οι HΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο τους στο Ισραήλ. Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, αλλά και με τα αεροσκάφη που μεταφέρει θα βομβαρδίσει και θα καταστρέψει τη Γάζα και θα κάνει βήματα για μεγάλες σφαγές».

O Ερντογάν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και για την κατάρριψη του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία. «Σήμερα στη Συρία οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 20 βάσεις. Τι δουλειά έχουν οι βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία; Tι γίνεται σε αυτές τις βάσεις; 23 βάσεις.

Δυστυχώς οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας. Οι HΠΑ ρίχνουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας· η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ; Δεν είμαστε μαζί; Oταν μας συμφέρει είμαστε εταίροι. Οταν όμως δεν μας συμφέρει πράττει διαφορετικά», δήλωσε.

Συνέδεσε τις ΗΠΑ με τρομοκρατικές οργανώσεις

«Οι Αμερικανοί εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή». Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε άμεσα τις ΗΠΑ πως είναι αυτές που στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις της περιοχής.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δυστυχώς αυτή τη στιγμή όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις τις εκπαιδεύουν οι ΗΠΑ, τις εξοπλίζουν, τις στηρίζουν. Και μ’ αυτές τις οργανώσεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή μετατρέπουν όλη την περιοχή σε λουτρό αίματος! Αυτά πρέπει να τα δούμε».

Τι είπε για τις απώλειες της Χαμάς

Ο Ερντογάν θέλησε να τονίσει πως δεν πρέπει να εστιαστεί η προσοχή μόνο σε όσα κάνει η Χαμάς και αναφέρθηκε στις απώλειες της τρομοκρατικής οργάνωσης από τα ισραηλινά πυρά. «Αν κοιτάξουμε την κατάσταση μόνο για τη Χαμάς δεν θα ήταν δίκαιο.

Ποιες είναι οι απώλειες της Χαμάς και ποιες του Ισραήλ; Οταν εξετάζουμε αυτό, υπάρχει σοβαρή απώλεια μόνο για τη Χαμάς. Οι τελευταίες πληροφορίες που έλαβα είναι ότι υπάρχουν περίπου 750 νεκροί και 2.000 τραυματίες για τη Χαμάς.

Αλλά φυσικά υπάρχουν επίσης νεκροί, τραυματίες κ.λπ. και από την ισραηλινή πλευρά. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή δεν παρέχεται νερό στη Γάζα. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει. Δεν παρέχεται. Αναρωτιέμαι, πώς είναι τα νοσοκομεία στη Γάζα αυτή τη στιγμή; Λειτουργούν; Ολοι οι χώροι λατρείας και τα νοσοκομεία δέχονται ανελέητα χτυπήματα. Κανείς δεν λέει τίποτα γι’ αυτά που συμβαίνουν», δήλωσε ο Ερντογάν.