Μεσολόγγι: SOS για τη λιμνοθάλασσα, λύματα και απόβλητα απειλούν το οικοσύστημα
Οι ψαράδες καταγγέλλουν χρόνια προβλήματα ρύπανσης, ενώ η κατάσταση στο Αιτωλικό επιβαρύνεται από τη δυσλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και την περιορισμένη ανανέωση των υδάτων

Σοβαρές διαστάσεις φαίνεται να έχει λάβει το περιβαλλοντικό πρόβλημα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, με τους αλιείς της περιοχής να κάνουν λόγο για μια κατάσταση που επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που μεταφέρονται από τους επαγγελματίες ψαράδες, στη λιμνοθάλασσα καταλήγουν λύματα και άλλες επιβαρυντικές ουσίες, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει το νερό δημιουργεί ανησυχία για την κατάσταση του οικοσυστήματος και την αλιευτική δραστηριότητα.
Λύματα, βιομηχανικά απόβλητα και φυτοφάρμακα
Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρίσκεται η περιοχή του Αιτωλικού. Οι ψαράδες υποστηρίζουν ότι εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα από την είσοδο στη λιμνοθάλασσα αστικών λυμάτων, τα οποία, όπως αναφέρουν, συνδέονται με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για απορρίψεις βιομηχανικών αποβλήτων, αλλά και για επιβάρυνση από ουσίες που σχετίζονται με τις αγροτικές καλλιέργειες.
Η κατάσταση, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη δυσοσμία, ενώ σε σημεία της λιμνοθάλασσας έχει σχηματιστεί στρώμα λάσπης.
Οι αλιείς εκφράζουν παράλληλα φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρύπανση στην πανίδα της περιοχής, αλλά και στη δυνατότητα άσκησης της αλιευτικής δραστηριότητας.
«Το Αιτωλικό βουλιάζει»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Μεσολογγίου – Αιτωλικού «Αχελώος», Νίκος Κράνης, περιγράφοντας την κατάσταση, υποστήριξε ότι το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια. Όπως ανέφερε, βασική πηγή ανησυχίας αποτελεί η είσοδος αποβλήτων στη λιμνοθάλασσα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.
Οι αλιείς ζητούν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την προστασία της λιμνοθάλασσας, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτοπικούς σχηματισμούς της περιοχής.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης
Στις καταγγελίες περιλαμβάνεται και το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, το 2015 είχε εγκριθεί κονδύλι ύψους 21,4 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο παρεμβάσεις για τη διάσωση της λιμνοθάλασσας. Οι ψαράδες υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο είχαν εγκριθεί.
Το ζήτημα της διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων επανέρχεται έτσι στο προσκήνιο, την ώρα που οι επαγγελματίες της περιοχής ζητούν συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Πρόβλημα και με τα γεφύρια του Αιτωλικού
Ένα ακόμη ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση της λιμνοθάλασσας αφορά τα ιστορικά γεφύρια του Αιτωλικού. Όπως καταγγέλλεται, οι κατασκευές έχουν υποστεί καθίζηση, ενώ οι καμάρες τους έχουν περιοριστεί, επηρεάζοντας την κυκλοφορία του νερού κάτω από τα γεφύρια.
Η μειωμένη ανακυκλοφορία των υδάτων, σύμφωνα με τους αλιείς, επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στη λιμνοθάλασσα, ενώ δημιουργεί προβλήματα και στη διέλευση των αλιευτικών σκαφών.
Οι φορείς και οι επαγγελματίες της περιοχής ζητούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων με παρεμβάσεις που θα προστατεύσουν το οικοσύστημα και θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News