Μεταναστευτικό – Καιρίδης: Συνάδελφοί μου εκφράζουν ζήλια γιατί δεν έχουμε τα προβλήματα άλλων

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε βέβαια πως αναμένει τα τελικά στοιχεία του Οκτωβρίου προκειμένου να μιλήσει για παγίωση της νέας κατάστασης.

Μεταναστευτικό

Για μείωση των ροών παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα μίλησε ο Δημήτρης Καιρίδης στην Βουλή αποδίδοντας την βελτιωμένη εικόνα και στις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε βέβαια πως αναμένει τα τελικά στοιχεία του Οκτωβρίου προκειμένου να μιλήσει για παγίωση της νέας κατάστασης.

«Υπάρχει αύξηση που ξεκίνησε το 2022 με διπλασιασμό των ροών. Αύξηση που συνεχίστηκε και το 2023. Υπάρχει πίεση και στα νησιά μας, κυρίως σε Λέσβο και Σάμο. Όμως τις τελευταίες ημέρες τα στοιχεία είναι πολύ πιο αισιόδοξα. Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε περισσότερα και δεν θέλω να εφησυχάσουμε. Αλλά με στοχευμένες κινήσεις σε όλα τα μέτωπα – και στο διπλωματικό με τον ανατολικό γείτονα – φαίνεται ότι έχουμε μια καλύτερη πορεία. Περιμένω να παγιωθούν τα στοιχεία του Οκτωβρίου για να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη.

Πέραν αυτού ο υπουργός σημείωσε ότι μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, οι ελληνικές αρχές και η frontex βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», πρόσθεσε ωστόσο πως στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Μετανάστευσης η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον «έκλεισε το θέμα καθώς ερωτώμενη για την Πύλο και την Frontex, είπε ότι η συνεργασία είναι άψογη».

«Το ξαναλέω, η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη και σίγουρα είναι καλύτερη από την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία, την Κροατία ή την Γερμανία» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός για να προσθέσει «στα ευρωπαϊκά συμβούλια πολλοί συνάδελφοί μου, μου εκφράζουν την ζήλια τους γιατί παρά το γεγονός ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή, παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε τα προβλήματα που έχουν οι άλλοι».