Μεταναστευτικό: Ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας προς την ΕΕ για επίδειξη αλληλεγγύης

Η κοινή δήλωση από τις χώρες της MED 5.

metanasteutiko

Η Ελλάδα και ο μηχανισμός MED 5, στον οποίο συμμετέχει η χώρα μας μαζί με τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου, δηλαδή την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ισπανία, έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας την ανάγκη αλληλεγγύης, σε μία χρονική στιγμή που υπάρχει έντονη μεταναστευτική κρίση.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι χώρες της MED 5, με την ταυτότητα των χωρών που λειτουργούν ως χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστευτικής ροής, δήλωσαν πως «ο αριθμός των προσφορών για μετεγκατάσταση που έγιναν από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη αντιπροσωπεύει μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα του πραγματικού αριθμού των παράνομων αφίξεων που έχουμε δεχθεί μέχρι στιγμής φέτος. Επιπλέον, έως σήμερα ο μηχανισμός έχει καθυστερήσει να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του, να μετριάσει το βάρος στο οποίο είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι ως κράτη μέλη πρώτης γραμμής, καθώς μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί μόνο ένας μικρός αριθμός μετεγκαταστάσεων. Αυτό είναι ατυχές και απογοητευτικό, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο μια μεταναστευτική ένταση που ασκεί πίεση στο σύστημα ασύλου και υποδοχής μας».

Οι χώρες ζήτησαν έλεγχο σε εντατικότερο βαθμό, όσον αφορά τα πλοία στη Μεσόγειο, αλλά και σεβασμό στις αρμοδιότητες που έχουν ως παράκτιες χώρες της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «θεωρούμε ότι μια σοβαρή συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι όλα αυτά τα ιδιωτικά σκάφη τηρούν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και άλλους ισχύοντες κανόνες και, ότι όλα τα κράτη αναλαμβάνουν την ευθύνη σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, είναι επείγουσα και απαραίτητη. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη αυτής της συζήτησης».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΣΕΡΡΕΣ